Güncel

Pandemi kilolarından sağlıklı beslenme ile kurtulun!

Pandemi döneminde birçok kişi aldığı fazla kilolardan şikayetçi. Sürekli evde olmanın getirdiği can sıkıntısı ve stresle beraber, sağlıksız beslenme de dengesiz kilo alımlarına sebep oldu. Yaz aylarına yaklaşırken, bu kilolardan dengeli beslenme ile kurtulmak mümkün!

Abone Ol

Dengeli beslenmek Dengeli beslenmek, kilo vermek için uygulanması gereken ilk adımdır. Beslenmemizde tam tahıllılar, sebzeler, meyveler, kurubaklagiller olmalıdır. Yeterli protein almak da kilo vermede etkilidir. Protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagiller ve süt ve süt ürünleridir. Sağlıklı tabak modeli tabağın yarısında sebze meyve diğer yarısında protein tam tahıllıların yanına süt grubu besinlerin eklenmesiyle oluşur.

Yeterli uyku uyumak Yeterli ve düzenli bir uyku, kişi hayatını düzene koymakla birlikte kilo vermek için de önemlidir. Olması gerekenden daha az uyumak hormonları olumsuz etkileyebilir. Gece atıştırmalıklarını artırarak kilo vermenizi zorlaştırabilir. Uykunun metabolizmamızı da düzenlemede önemli bir rolü vardır. 30 kişiyle yapılan bir çalışmada, 5 saatten az uyuyan kişilerin enerji ve yağ alımını artırdığını gösterilmiştir.

Stresi azaltmak Stres kilo vermeyi etkileyebilen bir faktördür. Stresli olduğunuz zamanlarda duygusal yeme ile kalorili besinlerin tüketimi artabilir. Stresin artması vücutta kortizon hormonunu artırarak metabolizmayı yavaşlatabilir.

Bol su tüketmek Yaz aylarında terlemeyle birlikte vücudumuzun su ihtiyacı artmaktadır. Susamayı beklemeden günde ortalama 2-2,5 litre su içilmeye önem verilmelidir. Yeterli su içmek, metabolizmanın hızlanması, yakılan yağların vücuttan atılması, ödem oluşmaması gibi daha birçok göreviyle karşımıza önemli bir faktör olarak çıkar.

İşlenmiş gıdalardan uzak durmak Basit şekerler kan şekerimizin dengesini bozarak hızlı yükselip hızlı düşmesine neden olur. Böylece daha erken acıkma gerçekleşir. Basit şekerler boş kalori kaynaklarıdır ve vücudumuz için besin değeri yoktur. Bu nedenle yaz öncesi kilo vermede basit şeker kaynaklarından uzak durulması gerekmektedir.

Spor yapmak Pandemiden dolayı dışarıya çıkıp temiz hava alamasak da, evde kendimize spor ortamı oluşturabiliriz. Yasakların ardından normalleşmeye geçildiğinde gün içinde açık havada yürüyüşler yapmaya özen göstermelisiniz.

Kızartma yerine fırında ve buharda pişirmek Yağ alımını azaltmak için kızartma ya da kavurma yerine ızgara, buğulama, haşlama ya da fırında olan pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Yağı azaltmak için mayonez gibi soslardan da uzak durmak gerekiyor.

Bitki çayı tüketmek Yeşil çay antioksidan içeriği yüksek bir çaydır. Aynı zamanda antienflamatuar etki gösterir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Kilo vermek için günlük 1 fincan yeşil çay içilebilir. Ancak tansiyon, böbrek, kalp rahatsızlığı olan kişilerin, hamileler ve emziren annelerin tüketilmesi önerilmez.