Sağlık

Ramazan'da oruç tutmanın sağlığa faydaları

Ramazan ayında oruç tutmak fiziksel ve zihinsel sağlığımıza büyük ölçüde katkı sağlıyor. Bedenimizi ve irademizi disipline sokan oruç, açlık sınırında olan insanları anlamayı ve gün içinde hoşgörüyle hareket etmeyi öğretirken, zihnimizin de daha pratik çalışmasına fırsat veriyor.

Abone Ol

1. Mide ve bağırsaklara iyi gelir.  Oruç tutarken gün içerisinde yemek yemek gibi bir durum söz konusu olmadığı için iftar ve sahurda ölçüyü kaçırmadan,  aşırıya kaçmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar koca bir yıl yorulmuş olsa bile kendini düzenleme fırsatı buluyor. Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışıyor. 

2. Hafızayı güçlendirir.  Oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlıyor. Gereksiz aktivitelere yoğunlaşan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasını sağlıyor. Az yemek zihin açıyor ve kişisel gelişime de katkı sağlıyor. 

3. Yaşlanmayı geciktirir.  Ramazan orucu tutanlarda kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığı için damarlar kendini tamir eder. oruç sayesinde damarlar ve temizlenir ve kan dolaşımı artar. Yani oruç tutmak hücrelerin yenilenmesini sağladığı için yaşlanmayı geciktirir.

4. Kötü alışkanlıkların bırakılmasına yardımcı olur.  Oruç tutulan zamanlarda alkol ve sigara kullanımı oldukça aza indiriliyor. Oruç bu noktada kişilere iradesine sahip çıkmayı öğretiyor. 

5. Karaciğerin dinlenmesine yardımcı olur.  7 gün 24 saat çalışan karaciğerimiz gün içerisinde zararlı zararsız tükettiğimiz birçok besinle oldukça hırpalanıp yoruluyorken oruçla birlikte dinlenme fırsatı buluyor. Bu dinlenme sürecinde karaciğer kendini yeniliyor. 

6. Zihinsel fonksiyonları artırır. Beyinde yeni kök hücrelerinin oluşmasını sağlayan oruç, parkinson ve alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu bir role sahip. 

7. Cildi temizler. Sindirim sisteminin temizlenmesine bağlı olarak tüm vücut temizlenir. Bu durum karaciğer ve böbreklerdeki toksinlerin de temizlenmesini sağlar. Buna bağlı olarak oruç tutan kişilerin cildi de temizlenir.