Kültür Sanat

Son 10 yılın en iyi 15 filmi

Son zamanların en iyi filmlerini sizler için haberimizde derledik. Dev yapımcı şirketlerin ve ünlü oyuncu kadrolarıyla gişeleri alt üst eden filmler en iyi IMDb Puanı türüne sizler için sıraladık. İşte, Son 10 yılın en iyi 15 filmi…

Abone Ol

3 Aptal (3 Idiots) IMDb Puanı: 8,4 Yapım Yılı: 2009 2009 yapımı 3 Aptal, özellikle de Aamir Khan’ın deyimiyle “All izz Well (All Is Well)” ve “Zoobi Doobi” parçalarıyla hayranlık uyandırmıştı. Hint sinemasını etkileyici başyapıtlarından biri olan orijinal adıyla 3 Idiots; Aamir Khan, Kareena Kapoor, Sharman Joshi ve Boman Irani’nin etkileyici oyunculuklarıyla süslenerek, adını sinema tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Zincirsiz (Django Unchained) IMDb Puanı: 8,4 Yapım Yılı: 2012 Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Samuel L. Jackson, Christoph Waltz ve hatta ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun da küçük bir rolde oynadığı Zincirsiz (Django Unchained), elbette ki listemizde yerini alacak. BAFTA, Altın Küre ve Akademi Ödülleri başta olmak üzere 2012 yılının prestijli ödüllerinin birçoğunu silip süpüren Zincirsiz (Django Unchained); aksiyon, macera ve savaş filmlerine bağımlı olanları tamamıyla mest edecektir.

Kefernahum IMDb Puanı: 8,4 Yapım Yılı: 2018 Duygularına çok fazla hakim olamayan toplumumuzun %70’i, bu hikayede gözyaşlarını durduramayabilir. Kefernahum, küçük bir çocuğun ailesi tarafından birçok kötü olaylar görmesi üzerine evinden uzaklaşmasını anlatıyor. Fransız&Lübnan ortak yapımı olan bu eseri Nadine Labaki yönetiyor. Zain al Rafeea ve Cedra Izam başrolü üstleniyorlar.

Örümcek-adam: Örümcek Evreninde IMDb Puanı: 8,4 Yapım Yılı: 2018 Spider Man serisinin ilk animasyonu Örümcek Evreninde, bizce serinin en iyisi. Animasyonların küçükler için vizyona girdiğini düşünenler, bu filmi izlemeden karar vermemeliler. Zaman kıvrılmasından dolayı birden farklı Örümcek Adam’ı izlediğimiz yapım, aldığı yüksek IMDb puanıyla da listemizde yerini almayı başarıyor.

WALL-E IMDb Puanı: 8,4 Yapım Yılı: 2008 İzlenmesi gereken filmler arasında bu kez 8,4 IMDb puanıyla bir animasyon yer alıyor. Pixar tarafından yaratılan ve dağıtımı Disney tarafından yapılan WALL-E (VOL-İ), 3D animasyon olarak 2008 yılında karşımıza gelmişti. Kıyamet sonrası geleceğe ait bir evrenin anlatıldığı bu eğlenceli yapım, gelmiş geçmiş en başarılı animasyon filmleri arasına adını yazdırmayı başardı.

Yenilmezler: Son Oyun (Avengers Endgame) IMDb Puanı: 8,4 Yapım Yılı: 2019 Marvel fanatiklerini oldukça duygulandıran, Avengers serisinin finali olan Yenilmezler: Son Oyun, 2019’un en çok konuşulanı olmayı başarmıştı. Bizce bu seri Star Wars gibi kendinden yıllarca bahsettirmeyi başaracaktır. Konusu hakkında kuracağımız neredeyse her cümle spoiler vereceği için birşey diyemiyoruz. Ama kesinlikle izlemenizi öneriyoruz. Fakat şunu söylemeliyiz, bu yapımı izlemeden önce Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı (Avengers: İnfinity War)’nı kesinlikle izlemiş olmanız gerekiyor. Filmin konusu yoğun olduğu için part 1 ve part 2 olarak ayırmışlar.

Joker IMDb Puanı: 8,5 Yapım Yılı: 2019 Ağır bir psikolojik drama olan Joker, son dönemlerde çekilen en izlenesi yapımlardan. Toplum baskıları ile bambaşka birine dönüşen bir karakteri konu alıyor. Daha önce Batman’de izlediğimiz bu karakter, solo filminde adeta küllerinden doğmuş. En iyilerin yer aldığı listemize göz atan okuyucularımız, bu yapım beklentilerinizi tamamen karşılayacak. Dünyaca ünlü Todd Philips’in senaryo ve yönetmenliği üstlendiği filmde, Joaquin Phoenix başrolü üstleniyor.

Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı (Avengers: İnfinity War) IMDb Puanı: 8,5 Yapım Yılı: 2018 Marvel yeniden bilim kurgu konusunda adeta çığır açıyor. Yenilmezlerin finali olan End Game part 2 iken, Sonsuzluk Savaşı ise bu finalin ilk bölümü. Konudan bahsetmek gerekirse, Thanos adında ki bir karakter, galakside ki tüm değerli taşları toplayıp, canlıların yarısını öldürmeyi planlamaktadır. 

Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) IMDb Puanı: 8,5 Yapım Yılı: 2012 2008 yılında fırtınalar estiren Kara Şövalye serisi, Dark Knight Rises (Kara Şövalye Yükseliyor) ile yine çıtayı yükseltmeyi başarıyor. Christopher Nolan tarafından yazılıp yönetilen bu seride; Christian Bale, Michael Caine, Morgan Freeman ve Gary Oldman’ın yanı sıra Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt ve Anne Hathaway gibi ünlü isimler de yer aldı.

Can Dostum (The Intouchables) IMDb Puanı: 8,5 Yapım Yılı: 2011 Adından dolayı 1997 yapımı Good Will Hunting (Can Dostum) ile karıştırılan, 2011’in başarılı yapımı Intouchables (Can Dostum), Fransa sinema tarihinin en çok seyirci sayısına ulaşanı olmayı başardı. 8.5 milyon dolarlık bütçe ile çekilip, yaklaşık yarım milyar dolarlık gişe hasılatına imza atan Can Dostum, IMDb puanı en iyiler arasında da yer alıyor.

Whiplash IMDb Puanı: 8,5 Yapım Yılı: 2014 Müzik aşıklarının kesinlikle kaçırmamaları gerektiği Whiplash, 2014 yılında düzenlenen 87. Akademi Ödülleri’nden üç Oscar ile ayrıldı. 2016 yapımı Aşıklar Şehri filminin de yönetmeni Damien Chazelle’nin anılarından yola çıkarak, yazıp yönetmiş olduğu Whiplash, Miles Teller’ın ve J. K. Simmons’un başarılı oyunculuklarıyla çok daha etkileyici hale geldi. Böylece 8,5’lik IMDb puanına sahip olan Whiplash, son 10 yıla damgasını vurmayı başardı.

Yıldızlararası (Interstellar) IMDb Puanı: 8,6 Yapım Yılı: 2014 Christopher Nolan’ın yönetmiş olduğu beyin yakan hikayelerden bir diğeriyle listemize devam ediyoruz. IMDb puanı 8,6 olan Yıldızlararası (Interstellar) adındaki bu epik bilim kurgu; bir grup astronotun solucan deliğinden geçerek, yaşanabilir yeni gezegen arayışını anlatmaktadır. Ancak her şeyin bir döngüden ibaret olması, bir taraftan beynimizi yakarken diğer taraftan da bu başyapıta hayran kalmamızı sağlıyor.

Başlangıç (Inception) IMDb Puanı: 8,8 Yapım Yılı: 2010 Başlangıç (Inception), konusu ve görselleri itibariyle Avatar gibi adından sıkça bahsettirmeyi başarıyor. Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt ve Tom Hardy gibi başarılı isimleri kadrosunda barındıran Inception, 2010 yılına damgasını vurmayı başarmıştı. Aynı zamanda en başarılı Christopher Nolan filmleri arasında da ilk sıralarda yer alan bu başyapıt, gösterime girdiği tarihten bu yana övgüleri toplamaya devam ediyor.

Dağ II IMDb Puanı: 8,9 Yapım Yılı: 2016 Alper Çağlar tarafından yazılıp, yönetilen ve 8,9’luk IMDb puanıyla 2016 yılının en iyisi olarak karşımıza gelen Dağ II, 170 bin liralık bütçesini de gişede 10’a katlamayı başarmıştı. Çağlar Ertuğrul, Ufuk Bayraktar, Murat Serezli, Ahu Türkpençe ve Murat Arkın gibi başarılı isimlerin sergilemiş oldukları inanılmaz performansla da bugüne kadar ki en iyi Türk hikayelerinden biri olan Dağ II, ayrıca gerçekçi senaryosu ve etkileyici çatışma sahneleriyle de seyircilerden tam not aldı.

Kara Şövalye (The Dark Knight) IMDb Puanı: 9,0 Yapım Yılı: 2008 Halihazırda DC Comics çizgi romanlarındaki en bilindik ve sevilen süper kahramanlardan biri olan Batman, 2005 yılında Christian Bale’in usta oyunculuğuyla yeniden hayat bulmuştu. Serinin ikincisi olarak karşımıza gelen Dark Knight (Kara Şövalye) ise Joker’i canlandıran Heath Ledger’in inanılmaz performansıyla kültlerden biri haline gelmekle kalmayıp, hem 2008 yılının hem de tüm zamanların en çok gişe yapanları arasında yer almayı başarmıştı.  9,0’lık IMDb puanıyla listemizde başı çekmeyi başaran Dark Knight, 2008 yılının efsanesi olarak karşımıza geliyor.