Siyaset

Son anketlerle ilgili dikkat çeken çıkış! CHP'ye iki üzücü haber

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, son dönemlerde açıklanan anket sonuçlarına ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Abone Ol

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Anket sonuçları mı anket partisi mi" başlıklı yazısında anket firmalarının kamuoyu yoklamasından ziyade algı operasyonu yapmaya başladıklarını belirtti.

Anket firmalarının bu girişimlerinin aslında en çok da çalıştıkları partilere zarar verdiğini dile getiren Selvi, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AK Parti'nin olduğundan düşük gösterilmesinin muhalefete bir faydası olmadığını dile getiren Selvi, "Hormonlu sonuçlar seçim gecesi hüsran yaşanmasına neden olur." ifadelerini kullandı.

Selvi ayrıca bir muhalefet partisinin oylarını yeterince yüksek göstermediği için o firmayla çalışmama kararı aldığını dile getirdi. Selvi, son kamuoyu araştımalarında İYİ Parti'ye CHP'den kaymaların olduğunu dile getirdi.

Selvi yazısında kurulum aşamasındaki Ümit Özdağ'ın, Muharrem İnce ve Sarıgül'ün partisinin son yapılan anketlerdeki oy oranlarını da açıkladı.

Selvi yazısında '2023 seçimlerine 2 yıl kala anketler üzerinden bir algı operasyonu yaşanıyor. Bu ülkede bir iktidar partisi var, muhalefet partileri var. Artık bir de anket partileri oluştu. Madem anketlerden söz açıldı, bu kez Optimar’ın yeni kurulan ya da kurulacak olan partilerle ilgili araştırmasının sonuçlarını paylaşayım. İşte Selvi'nin paylaştığı dikkat çeken sonuçlar...

Muharrem İnce'ye oy verir misiniz? Muharrem İnce, Memleket Partisi’ni kurarak yola çıktı. Optimar, 'Muharrem İnce’nin kuracağı partiye oy verir misiniz?' diye sormuş.

Ankete katılanların yüzde 68.1’i “Hayır” diyor. Yüzde 14’ü ise fikrinin olmadığını belirtiyor. Ama yüzde 17.9’u “Oy verebilirim” diyor. Muharrem İnce'nin partisinin kuruluşta daha büyük bir dalga meydana getirmesini bekliyordum. Ama yine de ikna edebilirlerse kendilerine oy verebileceğini söyleyen önemli bir kitle mevcut.

Ümit Özdağ'a oy verir misiniz? Ümit Özdağ’ın milliyetçi partisi de kuruluş için gün sayıyor. Ümit Özdağ’a ilgi daha önce düşüktü. Ümit Özdağ’ı bir süredir yayınlarda daha sertleşmiş olarak görüyorum. Belki bunun etkisi vardır. “Ümit Özdağ’a oy verebilirim” diyenlerin oranı yüzde 8.3’e yükselmiş.

“Oy vermem” diyenlerin oranı yüzde 70.2 olurken, “Fikrim yok” diyenler yüzde 21.5 çıkıyor. Ümit Özdağ’ın çok çalışması lazım.

Sarıgül'e oy verir misiniz? Mustafa Sarıgül’ün partisiyle ilgili oy oranlarını vermezsek eksik olur. Sarıgül’ün değişim partisinin oy oranı beni şaşırttı. Optimar’ın anketinde Türkiye Değişim Partisi kararsızlar dağıtıldığında yüzde 1 çıkıyor.