Dünya

Suriyeli aile şarapnel ve mermi parçalarıyla geçimini sağlıyor

Suriyeli Hasan Ebu Malik ve ailesi Suriye'de 10 yıldır devam eden savaştan kalan patlamış mermi ve şarapnellerdeki malzemeleri dönüştürerek geçimini sağlıyor.

Abone Ol

Koronavirüs salgının ortasında ekonomik krizden de muzdarip olan savaşın harap ettiği ülkede Ebu Malik, ayırdığı hammaddelerin değerli kaynaklar haline geldiğini söyledi. Elde ettiği kaynakları ısıtıcılara veya yemek pişirme aletlerine dönüştüren Ebu Malik, çok sayıda demirciye ve işçiye kaynak sattığını ifade etti. Mıddle East Eye'a verdiği demeçte Ebu Malik ''Ayrıca inşaat işçilerine de barut satıyoruz. Onlar bu barutlarla büyük kayaları patlatarak inşaat için uygun hale getiriyorlar.'' dedi.

Mermileri ve roketleri bombalanan yerlerden toplayan sivillerden satın aldığını anlatan Malik, bu katillerin aletlerinin siviller için önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini belirtti. Ebu Malik bazen patlamamış mermi ve füzeler bulduğunu söyleyerek sivillere zarar vermemesi için onları dönüştürdüklerini anlattı. 

Patlamamış mermilerle ilgili tehlikenin farkında olduğunu belirten Malik 9 yıldır savaş kalıntılarıyla uğraşmalarının bir sonucu olarak geri dönüşüm alanında uzmanlaşmış birçok kurumdan daha fazla deneyim kazandıklarını açıkladı. Kara mayınları, patlamamış mayınlar ve mermilerle mücadeleye odaklanan bir kurum olarak Halo Trust'ın açıkladığı verilere göre 2015'ten bu yana Suriye'de en az 3 bin 500 patlamamış füze, mayın ve mermi kazası meydana geldi. Kazaya kurban gidenlerin yüzde 25'ini ise çocuklar oluşturuyor. 

Ebu Malik, küçük çocuklarının şarapnelleri depolamasına yardımcı olurken onları patlamamış füze, mayın ve mermilerden uzak tuttuğunu söyledi. Malik Mıddle East Eye'a konuşmasını şöyle tamamladı: 

''Üç oğlum, yeğenlerim ve bazı işçiler bana yardım ediyorlar. Ancak kimsenin tehlikeli olan işlere yaklaşmasına izin vermiyorum. Oğullarım derslerini bitirdikten sonra bana yardım ediyor, onların eğitimine çok önem veriyorum. Bilgiyle, savaşın yok ettiklerini yeniden inşa edebileceğimize inanıyorum.''