Güncel

Tarihin en güçlü hükümdarları

Kayıtlara cihan padişahı olarak da geçmiş ve tarih sayfalarındaki yerlerini kazandıkları başarılar ile almış olan birçok hükümdar bulunur. Tarih sayfalarındaki en iyi hükümdarlar ise şöyle sıralanabilir;

Abone Ol

Fatih Sultan Mehmet, yüzlerce kez saldırı yapılmasına rağmen bir türlü alınamayan İstanbul’u, 1453 yılında fethetmiştir. İstanbul’u fethettiği dönemde henüz 21 yaşındadır. 1000 yıldır ayakta duran Bizans İmparatorluğu’na son veren Fatih Sultan Mehmet, Orta Çağ'ın sonu Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olmuştur. Peygamber Efendimiz S.A.V’ın İstanbul ile ilgili hadisini yerine getirdiği için Türk İslam Devletleri arasında “büyük komutan” olarak adlandırılmaktadır.

Avrupa’nın fatihi Atilla fetihlerini Avrupa da, Almanya ve Fransa ile başlar. Avrupa’yı büyük ölçüde kontrolü altına alan Atilla ordularının yönünü bu sefer de Büyük Roma İmparatorluğuna doğru çevirir. Müthiş bir mücadele, hız ve savaş tekniği ile ilerleyen Atilla’nın karşısın da hiçbir güç duramıyordu. İtalya’nın da yarısını ele geçiren Atilla’nın karşısında artık direnecek gücü kalmayan Büyük Roma İmparatorluğu son çare olarak Papa’ya resmi kıyafetlerini giydirip Atilla’nın Sarayı’na yollar. O zamanlarda papa demek bütün Hristiyan alemi demekti. Papa’nın ehemmiyeti bütün Hristiyan aleminin önünde diz çökmesi demekti. Atilla ile birebir görüşen papa onun bütün ağır şartlarını kabul eder ve Atilla’ da böylelikle Roma’ya girmekten vazgeçer.

Oğuzların kurmuş olduğu en büyük devletlerden birisi olan Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu Selçuk Bey'in torunu, devletin hükümdarı olan Tuğrul Bey'in yeğenidir. Babası Çağrı Bey'dir.Tuğrul Bey'in 1063 yılında ölümünden sonra yaşanan taht kavgalarının ardından Rey şehrinde hükümdarlığını ilan ederek tahta çıktı. İlk icraatlarından olan Nizamülmülk'ü vezirliğe tayin etmesidir. Vezir Nizamülkle beraber Büyük Selçuklu Devleti'nin sınırlarını yaptığı fetihlerle genişletmiştir. Yaptığı bu fetihlerle Abbasi Halifesi tarafından kendisine Ebu Feth ( Fetihlerin Babası) unvanı verilmiştir . Tuğrul Bey döneminde başlayan Anadolu üzerine yapılan akınlar bu dönemde de devam etmekteydi. Bu akınların önünü kesmek isteyen Bizans İpratoru Romen Diyojen Büyük Selçuklu Devleti üzerine harekete geçti. İki hükümdar ve orduları 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Ovası'nda karşı karşıya geldi. Bizans ordusunun sayıca çok üstün olmasına karşın savaşı Sultan Alparslan komutasında ki Büyük Selçuklu ordusu kazandı. Bu tarih Türk siyasi tarihinde önemlibir dönüm noktası olmuştur.

Tarihin gördüğü en büyük askeri ve siyasi dehalardan biri olarak kabul edilen Timur, sağ ayağı aksak şekilde yürüdüğü için kendisine Farsça Timurlenk, Türkçe olarak ise Aksak Timur denilmekteydi. Timur 8 Nisan 1336 tarihinde Özbekistan'ın Keş şehrinde doğdu. Babası Barlas oymağının beyi Turagay (Turgay), annesi Tekine Hatun'du.

Doğu efsanelerinin neredeyse tümünde adı geçen Büyük İskender, döneminin bilinen dünyasının yarısını, 13 sene gibi bir sürede fethetmiştir. Büyük İskender olarak bilinen III. Aleksandros, MÖ 356 yılında Makedonya'da doğdu. Dönemin ünlü filozofu Aristo'dan dersler aldı. Genç yaşta savaş sanatını iyice öğrendi. Babası seferdeyken ayaklanan Medyalılar’ı bastırarak, henüz 16 yaşında, ilk savaş tecrübesini yaşamış ve ilk zaferini kazanmıştı. M.Ö. 338 yılında yaşanan, Eski Yunan’ın en güçlü iki devleti olan Atina ve Thebes’in ittifakına karşı kazanılan Keronea Savaşı’nda, Makedonya ordusuna İskender komuta ediyordu.

Cengiz Han tüm dünya tarafından genellikle acımasız ve kana susamış biri olarak gözükse de, Moğolistan'da oldukça sevilen bir sembol haline gelmiştir. Cengiz Han 1167 yılında Temuςin ismiyle dünyaya geldi. Temuçin, demirci manasına gelmektedir. Cengiz lakabını daha sonradan almıştır. Babası Yesügüy Bahadır, Moğolistan’da ün kazanmış Kıyat Tatar boyunun lideriydi. 13 yaşındayken öz kardeşini, yiyecek konusunda yaşadıkları bir tartışma nedeniyle öldüren yoksul çoban Temuçin, Moğolistan İmparatorluğu’nu kurarak dönemin büyük devletleri olan Çin ve Harzemşahlar'a diz çöktürmüştür. Cengiz Han, zorlu bir hayat yaşamıştır. Küçük yaşta babası zehirlenerek öldürülmüş ve kabilesi tarafından dışlanmıştı. Daha sonraları da eski kabilesine esir düşmüştür. Burada daha sonradan ordusunun generallerinden olacak olan Çilayu’nun yardımı ile kurtulmuştur. Cengiz Han bütün Moğol kabilelerini tek bayrak altında topladı. 1211 yılında Pekin'e sefer düzenleyerek burayı ele geçirdi. Çin hükümdarı barış için prenseslerinden birini Temuçin ile evlendirse de barış fazla uzun sürmedi. 1215 yılında Cengiz Han Çin'i himayesine altına aldı. Daha sonra Harzemşahlar ile savaşarak düşmanlarını bozguna uğrattı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü dönemlerinde görev yapan ve Osmanlı Devleti’nin sınırlarını genişletilmesi büyük emeği olan Kanuni Sultan Süleyman, tarihin en güçlü komutanlarından bir tanesidir. Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti’ni en uzun sınırlara ulaştırırmış, sınırlarını batıda Viyana Kapılarına kadar getirmiş ve en önemlisi deniz savaşları sonrasında Akdeniz Türk Gölü haline getirilmiştir.

M.Ö 100 - M.Ö 44 yılları arasında yaşayan ve Yeni Antik Çağın en önemli isimlerinden olan Julius Sezar, Güney Avrupa, Anadolu ve Kuzey Afrika olmakla onlarca ülkeyi işgal etmiş Roma İmparatorluğunu zirveye çıkaran isimdi. Fransa, İspanya gibi ülkeleri işgal eden Sezar, Britanyalıların Roma'yı işgal etmesini de önlemiştir. Başarılı yöneticiliği ile ömür boyu diktatör olarak ilan edilmiştir. M.Ö. 44 yılında eski arkadaşı Marcus Brutus tarafından suikast sonucu öldürüldü. Öldürüldükten 2 yıl sonra 'tanrı' ilan edildi. Halen İtalyan ve birçok medeniyetin yayıcısı olarak bilinmekte ve dünyanın gördüğü en başarılı hükümdarlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Mısır'ı alarak imparatorluğun kaderini değiştiren Osmanlı Sultanı olan Yavuz Selim, "Hilafet tahtının sultanı" ve "Hadimü'l-Haremeyn" unvanlarının yanı sıra zamanın İskender'i olarak da anılıyordu. Babası 2. Bayezid'in sancak beyi olarak bulunduğu Amasya'da 10 Ekim 1470'te doğan 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, 1510 yılına kadar Trabzon sancak beyliği yaptı. Şehzade Selim, kardeşi Ahmed'i tahta geçirmeye hazırlandığını öğrenindiği babasının ordusuyla karşı karşıya geldi. Bu sırada İstanbul'da yeniçeriler Şehzade Ahmed'i istemediklerini ve Selim'i desteklediklerini ilan etti. Bazı vezir ve paşaların da baskısı sonucu 2. Bayezid, tahtından Selim lehine feragat etmek zorunda kaldı. Böylece Şehzade Selim, 24 Nisan 1512'de 9. Osmanlı hükümdarı olarak tahta çıktı. Yavuz Sultan Selim'in ilk hedefi Osmanlı Devleti için ciddi bir dini ve siyasi tehdit oluşturan Şah İsmail oldu. 1514'te İran seferi için yola çıkan Yavuz Sultan Selim, Çaldıran savaşında Şah İsmail'i geri çekilmek zorunda bıraktı. Tebriz'e girerek adına hutbe okuttu.

''Büyük Petro'' olarak bilinen Rus çarı Rönesans ve Reform döneminde yaptığı çalışmalar sayesinde Rusya'nın Avrupa'nın gerisinde kalmasını önlemiştir.