Hayat

Tatiliniz zehir olmasın işte yeni dolandırıcılık yöntemleri!

Yaz sezonun gelmesiyle birlikte vatandaşlar tatil rezervasyonu yaptırmaya başladı. Ortaya yeni çıkan sahte turizm siteleri lüks tatil yerlerini uygun fiyat göstererek vatandaşın parasına göz dikti. Otellerin web sitesini kopyalayarak vatandaşı dolandıran şebekelerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. İşte tatilinizin zehir olmaması için haberdar olmanız gereken yeni dolandırıcılık yöntemleri...

Abone Ol

Her sene katlanarak artan dolandırıcılık yöntemlerinin en başında sosyal medya ağları geliyor. Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal mecralarda sahte hesaplar üzerinden uygun tatil paketleri sunularak vatandaşın ilgisi çekiliyor. Düzenlenen sahte turlarla tatil yapmak isteyen vatandaşlar dolandırılabiliyor.

Sosyal medya hesapları üzerinden dolandırmakla kalmayan şebekeler orijinal otel ve seyahat acentelerinin web sitelerini kopyalayarak vatandaşın cebine göz dikiyor. Piyasadaki bilindik tatil sitelerinin isimlerini ve logolarını taklit eden dolandırıcılar açtıkları sahte sitelerle kişilerin bilgilerini kopyalayarak kredi kartı bilgilerini elde edebiliyor.

Dolandırıcıların tatilcileri çekme taktiklerinden bir diğeri ise promosyon veya Web'e özel kampanya mailleri göndermek. Fırsat, size özel, son promosyonlar gibi ifadelerle vatandaşlar dolandırıcıların ağına takılabiliyor. 

Cep telefonlarına yollanan sahte çekiliş mesajlarıyla vatandaşın dikkatini çeken dolandırıcılar bu yöntemle de pek çok insanı kandırmaya devam ediyor. Genelde bir internet sitesinin linkiyle gönderilen mesajlar tıklanmasıyla birlikte dolandırıcılar kişisel bilgilere erişim sağlayabiliyor.

Mesajların yanı sıra alan kodu olmayan numaralarla  vatandaşı arayarak onlara uygun tatil kampanyası olduğunu belirtiyor ve telefon üzerinden kart bilgilerini isteyerek vatandaşı ağına düşürebiliyor. Bilindik sitelerin veya beldelerin isimlerini kullanarak tatilcilerin ilgisini çekmeyi başarabiliyor. 

Peki dolandırılmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Tatil paketi, otel rezervasyonu, günlük tur, mavi yolculuk, bilet satışı veya seyahat organizasyon ve genel olarak turizm faaliyetleri rezervasyon işlemi sadece TÜRSAB'a bağlı ve Turizm Bakanlığı onaylı seyahat acenteleri yapabilir.

Seyahat sitelerinin içeriğinin yalın net ve akıcı olmasına dikkat edilmeli ve genel bilgileri ve dahil olan olmayan hizmeti açık bir şekilde açıklıyor olmasına dikkat edilmeli.

Yasal çalışan her bir seyahat acentesinin TÜRSAB belge numarası ve internet sitelerinde yeni dijital 1 plaka sistemi bulunmaktadır. Dolayısıyla o acentenin yasal olup olmadığı o barkodun üstüne gidip tıklandığında acentenin bütün sicili; sahibi kim, gerçekten belgeli mi değil mi, kaç yıldır acentede gibi bilgileri görebilirsiniz.

Özellikle butik ve hizmet veren seyahat acentelerinin Ticaret Odası internet sayfasından sicil kayıtlarını inceleyebilirsiniz.

Rezervasyon yapmadan önce ve sonra mutlaka rezervasyon formu talep edilmelidir rezervasyon formunda aldığınız alacağınız hizmetini detayları yazılı olması gereklidir.

Seyahat acentesi üzerinden tatil paketi hizmeti almayı planladığınız otel işletmesini arayarak acente ile çalışıp çalışmadıklarını teyit edebilirsiniz.

Telefon ile rezervasyon yapmak kolaylık olsa da yetkili kişilerin e-mail veya WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden yazılı görüşülmesi tavsiye edilir malum "söz uçar yazı kalır."

Online ödeme yapmayı planlıyorsanız sanal kart kullanmanızı veya 3D secure tur ile işlem yapmanızı tavsiye ederiz.

Havale veya eft ile ödeme yapmayı planlıyorsanız mutlaka şirket hesabına ödeme yapmalısınız. Şahıs hesabına ödeme yapmayınız. Havale ve eft yaparken açıklama kısmında kısa da olsa bilgilendirme yazmanızı tavsiye ederiz. Kaynak: Tatilmoni.com