Kültür Sanat

Tüm kitapseverler buraya! İşte dünyada ilgi çekici 5 kütüphane…

Her insan nefes almak ve ‘gerçekten yaşayabilmek’ için umut etme ihtiyacı duyar. İnsan olmanın getirdiği içgüdü ile de hayalleri vardır her canlının. Kimi kitaplara adamıştır hayatını, kimi filmlere, kimi de müziklere…

Abone Ol

1- Stuttgart Halk Kütüphanesi, Almanya Aydınlık yapısıyla dikkatleri üzerine çeken kütüphane, 11 kattan oluşuyor. Toplamda 900 metrekarelik bir alanda 60 bin kitap bulunduran kütüphanenin içinde CD ve DVD içeren çocuk kütüphanesi de yer alıyor. Balkonlar, raflar, salonlar, dış cephe ve çatı tasarımı ile, mimari açıdan oldukça güçlü bir yapı.

2- George Peabody Kütüphanesi, ABD Ticaretten büyük bir servet kazanmış olan George Peabody tarafından 1857 yılında kurulan Peabody Enstitüsü Kütüphanesi, 1982 yılında Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Ana koleksiyonu daha çok 19. yüzyıldaki eserlerden oluşan kütüphanede 300 bin kitaplık derleme bulunuyor. Dini eserler, İngiliz sanatı, mimarlık, topoğrafya, tarih, özellikle Amerikan tarihi ve bilimsel eserlerinin yer aldığı kütüphanede, Don Kişot'un orijinal baskıları önemli yer tutuyor.

3- Admont Abbey Kütüphanesi, Avusturya Admont şehrindeki en eski manastır olan Admont Abbey’in içindeki kütüphane, bir manastırın içinde yer alan en büyük kütüphane olma özelliğini taşıyor. 1776 yılında Joseph Hueber tarafından tasarlanan kütüphanede, 1.400’den fazla el yazması bulunuyor.

4- Portekiz Kraliyet Kütüphanesi, Brezilya Portekiz toprakları dışında, ülkenin sanatına ve edebiyatına dair en kapsamlı kaynakların bulunduğu Portekiz Kraliyet Kütüphanesi, 1887 yılında tamamlandı. Görkemli görüntülere sahne olan yapısıyla binadaki ahşap raflar, dev tavan ve antika değerindeki mobilyalarla dikkati üzerine çekmeyi başarıyor. Kütüphanede 300 binin üzerinde eser bulunuyor.

5- Halmstad Şehir Kütüphanesi, İsveç Nehir kıyısında yer alan Halmstad Şehir Kütüphanesi, stresten uzaklaşmak isteyen kitapseverler için adeta bir fırsat. 2006 yılında açılan kütüphane, tıpkı İsveç gibi sessiz, sakin ve ferah bir ortam olarak hazırlanarak, kitapseverleri kendisine çekmek için tasarlanmış. Şu an pandemi nedeniyle giriş çıkış kısıtlamaları olsa da, normal zamanlarda kütüphaneye gitmek isteyenler herhangi bir ücret ödemeden girebiliyor.