Savunma Sanayi

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'deki 6 kritik operasyonu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kahraman ordusu Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi harekatları dosta güven düşmana korku veriyor.

Abone Ol

Şubat 2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri artan DEAŞ saldırıları sonrası Süleyman Şah'ın naaşı ve 38 personeli ülkeye getirmişti. Necdet Fırat liderliğindeki Şah Fırat Operasyonu Ayn el Arab'da yalnızca bir gün sürdü ve başarılı bir şekilde tamamlandı.

DEAŞ'i Türkiye sınırından uzaklaştırmak için Ağustos 2016 yılında başarıyla sonuçlanan bir diğer operasyon Fırat Kalkanı Harekatı.  Menbic'i ele geçiren YPG'nin Afrin Kantonu ile Menbic Kantonu'nu birleştirip koridor kurmasını engelleyen kahraman Türk Ordusu, operasyonu Hulusi Akar komutasında gerçekleştirdi. 29 Mart 2017 tarihinde son bulan operasyonun sonucunda Cerablus ve El-Bab Türk ordusu tarafından ele geçirildi. IŞİD Halep'in kuzeyinden çıkarıldı. Menbic-Afrin arası bağlantı kesildi.

Suriye'de savaşın kızışmasıyla YPG'yi Afrin'den atarak Hatay, Kilis ve Gaziantep sınırlarını güvene almak isteyen kahraman ordumuz hulusi Akar komutanlığında Afrin Halep bölgesinde başarıya imza attı. 20 Ocak 2018'de başlayan operasyon 24 Mart'ta sona erdi ve YPG Afrin'den çıkarıldı. Bu başarılı operasyona ise Zeytindalı Harekatı denildi. 

Olası bir göçü engellemek için İdlib'deki tansiyonu düşürmek amacıyla 8 Ekim 2017 yılında kahraman Türk Ordusu İdlib'e girdi. 27 şubat 2020 tarihinde gerçekleştirilen operasyon Bahar Kalkanı Harekatı olarak genişletildi. 

Rasulayn ve Tel Abyad'da bulunan YPG'yi Türkiye sınırından uzaklaştırmak amacıyla Barış Pınarı Harekatı gerçekleştirildi. 9 gün süren operasyona yine Hulusi Akar liderlik etti. 18 Ekim 2019'da son bulan operasyonun sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri, Resulayn, Tel Abyad, Suluk dahil olmak üzere 600 yerleşim yerini terörden temizledi, M4 Karayolu'nun Fırat'ın doğusunda kalan kısmını büyük ölçüde kontrol etti ve 4820 kilometrekare alanda hakimiyet sağladı.

Şanlı ordumuzun 27 Şubat 2020 yılında tansiyonu düşürmek için girdiği İdlib'deki Bahar Kalkanı Harekatı bugün Suriye'de istikrar sağlamaya devam ediyor.