Güncel

Türkiye için korkutan rapor! Risk her geçen gün artıyor

Küresel ısınmanın artmasıyla tüm dünya etkisini hissetmeye başlarken Türkiye için çarpıcı bir rapor geldi. Prof. Dr. İhsan Çiçek’in hazırladığı rapora göre 47 milyon kişinin nisan ayından itibaren ‘kuraklık riskiyle’ karşı karşıya kalacağı ifade edildi. İşte detaylar...

Abone Ol

Türkiye’deki kuraklığın şiddeti ve alansal etkisinin artacağını, 100 yılda 10 kat daha fazla kuraklık şiddetiyle karşı karşıya kalınacağını ifade eden Prof. Dr. Çiçek, Türkiye’de 23 milyon kişinin hafif, 24 milyon kişinin orta düzeyde olmak üzere toplam 47 milyon kişinin nisan ayından itibaren “kuraklık riskiyle” karşı karşıya olduğunu kaydetti. Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek raporunda iklim değişikliği ekseninde olası taşkın ve sel felaketlerine de mercek tuttu.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre; 2100 yılına kadar 776 bin insanın sel ve fırtınadan etkileneceği ifade edilen raporda, bunun maliyetinin 16.5 milyar Eruro’ya ulaşacağı kaydedildi. Kuraklığın göçleri tetikleyeceği tespitini yapan Çiçek, “Bizim kuraklığı, ‘İstanbul kuraklığı’ olmaktan çıkarmamız lazım. İstanbul’da su yüzde 20’ye düştü, bütün basında kuraklıktan bahsediliyordu, yüzde 80’e çıktı kimse konuşmuyor, oysa kuraklık tehlikesi her yerde. Kuraklık en sinsi doğal afet” ifadelerini kullandı.

GÖÇ DALGASI YAŞANACAK Kuraklıkla, göçlerin de artacağı uyarısında bulunan Çiçek, şöyle devam etti: “Şu an sahil zonundaki İtalya kapılarına, Avrupa kapılarına dayanan insanların çoğu Cezayir, Nijer gibi ülkelerdeki kuraklıktan etkilenen insanlardır.

Onlar ülkemize de geliyorlar. O yüzden, Türkiye’nin bunu yerinde durdurma, yeşil duvar gibi projelerde katkısı var ama Türkiye’de de tarım alanlarından göç olacaktır kuraklık nedeniyle. Türkiye’de bunun da hesaplamalarının yapılması lazım. İklim veya kuraklığa bağlı bir göç yaşanacaktır, yaşanıyor.”

"Turizmi Vuracak" Ankara Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Somuncu’nun hazırladığı ve TBMM İklim Araştırma Komisyonu’na sunulan “İklim Değişikliği’nin Türkiye Turizmine Etkisi” adlı raporda, turizmin geleceğine ilişkin ilginç değerlendirmeler yer alıyor.