Güncel

Türkiye ve dünyadan Covid 19 salgınını anlatan 16 çarpıcı fotoğraf

Covid-19 hayatımıza gireli bir yıl oldu. Bu süreçte yaşananlar insanları çeşitli zorluklarla mücadele ettirdi. Aynı zamanda alışılagelmişin dışında bir yaşam biçimini de deneyimledik. Şüphesiz ki bu zorlu süreçte en çok yorulan kişiler sağlık çalışanları oldu. Sorumluluk ise bütün dünya vatandaşlarına aitti. İşte bu tarihi dönemde yaşanan hüzünlü ve sevinçli anların fotoğrafları…

Abone Ol

Foto muhabiri Enes Yıldırım’ın imzasını taşıyan bu fotoğraf  29 Mayıs’ta salgın sonrası kılınan ilk Cuma namazını gösteriyor. Fatih Camii’nde cemaat olan insanların sosyal mesafeye dikkat ederek konumlandıkları bu fotoğraf karesi tarihi bir anın belgesi niteliğinde.

Koronavirüsle birlikte hayatımıza giren PCR testi hangimizin gözünü korkutmadı ki? Fotoğrafta gördüğünüz Filistinli küçük kız çocuğu da bu testi verirken bayağı zorlanıyor. Küçük kız çocuğunun zorlu anlarını kaydeden foto muhabiri Ali Jadallah da salgın sürecini fotoğraflarıyla anlatan başarılı bir isim.

David Ryder,tarafından Washington'da bulunan Wenatchee Lisesinde çekilen fotoğrafta, okulda müzik yapan öğrenciler görülüyor. Kovid- 19 tedbiri olan tek kişilik bu çadırlar kapsüle benzeyen biçimleriyle bilim kurgu filmlerini andırıyor. Sosyal mesafeyi koruyarak dışarı çıkabilmemizi sağlayan bu çadırlar da artık hayatımızın bir parçası. Kapsül çadırları kimi zaman okulda kimi zaman da bir restoranda görmek mümkün.

İsa Terli’nin “Mekanın sahipleri geri geldi!” ifadeleriyle paylaştığı bu fotoğraf İstanbul’dan. 10 Mayıs’ta çekilen bu fotoğraf karesinde, uzun süredir gün yüzü göremeyen vatandaşların sevinci görülüyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasakları onları bunaltmış olmalı ki dışarı çıktıklarında yaşadıkları mutluluk her hallerinden belli oluyor.

Her birimizin sevdiklerimizden uzak kaldığı bu dönemde yan yana gelebilmek bile büyük bir sevinç kaynağı olmuş durumda. Ödül alan bu fotoğraf karesi, fotoğrafçı Al Bello’ya ait. New York’da salgının başlamasıyla birlikte aylarca büyükannesini göremeyen bu genç kadın, koruyucu bir paravanın arkasından ona sarılabiliyor.

Ozan Güzelce’nin 27 Mayıs’ta çektiği bu şahane fotoğraf Süleymaniye Camii’nden. Koronavirüsün önlenmesi için dezenfeksiyon çalışmaları yapan temizlik ekibi adeta bir film sahnesini andırıyor.

Güney Kore’de bir sağlık çalışanı olan bu kadın, Koronavirüsten korunmak için yüzüne taktığı ekipmanlardan yara almamaya çalışıyor. Pandemi sürecinde en özveriyle çalışan meslek grubu üyeleri sağlıkçılardı. Kat kat giydikleri koruyucu kıyafetler altında sıcaktan bunalarak yoğun mesai saatleri geçirdiler. Maske ve gözlüklerin yüzlerinde yaralar oluşturması da yaşadıkları zorluklardan bir tanesi. Ed Jones tarafından çekilen bu kare aslında bir serinin parçası. Jones, bu kadın gibi başka sağlık çalışanlarını da fotoğraflıyor.

Ve yunuslar! Genç bir yetenek olan Emirkan Cörüt’ün objektifinden çıkan bu kare nadir görülen anlardan bir tanesi. 26 Mayıs’ta çekilen fotoğrafın arka planında İstanbul’un simgesi Galata Kulesi, ön planda ise sevimli yunuslar göze çarpıyor. Covid-19 tedbirleri kapsamında getirilen sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte temizlenen İstanbul denizinin kıyı kesimleri, yunusları şehre daha çok yaklaştırmıştı.

Kabe’de tek başına dua eden Suudi polisin görüntüsü yürekleri burkuyor. Her yıl binlerce müslümanın akın ettiği kutsal mekanın bu ıssız tablosu oldukça hüzünlü. Amr Nabil tarafından 7 Mart’ta 2020’de çekile bu kare, insanı yaşadığımız günler üzerinde düşünmeye itiyor.

Arif Yaman’ın İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çektiği bu kareyi hatırlayanlarınız olacaktır. Hemşireler, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir işitme engelli Covid-19 hatasıyla iletişim kurmaya çalışıyorlar. Bir sağlık çalışanının elinde tuttuğu kağıtta “Nefes al.” ve “İşitme cihazını çalıştırmayı biliyor musun?” yazıyor.  Koronavirüs taşıyan hastalarla birebir temasta olan sağlık çalışanlarının zorlu mücadelesi bu kareyle çarpıcı bir şekilde ortaya koyulmuş.

Emilio Morenatti tarafından Barselona sahilinde çekilen bu fotoğraf karesi salgına yakalananların durumunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaklaşık iki ay kadar kalan bu hasta, güneş ışığından ve temiz havadan faydalanmak için çok kısa süreliğine dışarı çıkartılmış. Yatağıyla birlikte sahilde bulunan hastanın o gün için söylediği "Hatırladığım en güzel günlerden biri!" ifadesi ise çok şey anlatıyor.

Yine bir film sahnesini andıran bu kare Bülent Kılıç’ın objektifinden. Van’ın Bahçesaray Devlet Hastanesi’nden, 65 yaş ve üstüne aşı yapmak için harekete geçen sağlık ekipleri, dağlık bölgelere ulaşmakta zorluk yaşıyorlar.

Josh Edelson tarafından 22 Mayıs 2020’de çekilen bu fotoğraf sosyal mesafeyi net bir şekilde anlatıyor. Kaliforniya Dolores Park’ta vakit geçirmek isteyen insanlardan kimi kitap okuyarak kimi bir şeyler atıştırarak kimi de bisikletiyle birlikte çimenlere uzanmışlar. Tabi ki devlet yetkilileri tarafından belirlenen daireler içerisinde kalmak zorundalar. Hem açık hem de kapalı alanlarda çizilen bu sınırlar artık kısıtlı yaşamaya mahkum olduğumuz bu süreçte bize biraz olsun sosyalleşme imkanı tanıyor.

Laurence Geai, pandemi sürecini çarpıcı fotoğraflarla insanlara anlatan başarılı bir foto muhabiri. Paris’te çektiği bu fotoğraf da bunun kanıtı. Fransa’da hastanelerin doluluk oranının tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte tedavi için yeni ortamlara ihtiyaç duyuldu. Sağlık ekiplerinin taşınabilir sandalyelerle bir trenin içini hastaneye çevirmeleri oldukça ilginç bir yöntem.

Fotoğrafta gördüğünüz deniz aslanı denize atılmış maskeye doğru yüzüyor. Ralph Race tarafından ABD’de çekilen bu fotoğraf salgının acı bir tarafını ortaya koyuyor. İnsanların düşüncesizce davranarak hayvanların yaşam alanına verdiği zarar bu kareyle açık bir şekilde görülüyor. Dünyanın her yerinde karşılaştığımız bu manzara hiç de hoş değil. Kuzey Amerika’nın batısında görülen bu meraklı ve sevimli hayvan bir süre sonra parçalara ayrılan bu maskeyi yiyebilir. Hem kendi çevremizi hem de yaban hayatını kirletmeye hiç hakkımız yok.

Ted Aljibe tarafından Filipinler’in başkenti Manila’da çekilen bu fotoğrafta bir adamın Koronavirüsten korunmak için plastik damacanayı siperlik yaptığı görülüyor. Maske ve koruyucu siperlik kullanımında insanların kendi yöntemlerini kullanarak oldukça ilginç alternatifler geliştirmesi, hepimizi üzen bu günlerde biraz olsun yüzümüzü güldüren bir detay.