Kültür Sanat

Türkiye'de en çok okunan 12 yazar

Edebiyat tüm insanlığa ışık olabilecek ve olması gerekeni aşılayabilecek düzeyde bir güçtür. İnsanı farklı dünyalara götüren, başka diyarlar keşfetmesini sağlayan ve bu diyarları okuyan kişinin inşa etmesine izin veren yegane bir dünyadır.

Abone Ol

1. İlber Ortaylı Ülkemizin tanınan tarih profesörlerinden İlber Ortaylı listemizin ilk sırasında yer alıyor. “Yaşayan kütüphane” olarak adlandırılan Ortaylı, eserleriyle tarihe meraklı olmayanların bile ilgisini çekmeyi başarıyor. “Türklerin Altın Çağı” , “Defterimden Portreler” , “İlber Ortaylı Seyahatnamesi” , “Türkiye’nin Yakın Tarihi” gibi kitaplara imza atan Ortaylı’nın 2019 yılının ilk aylarında yayımlanan kitabı “Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler” çok uzun zamandır “Çok Satan Kitaplar” listesinin müdavimi. Ortaylı’nın yaşam tecrübelerini okuyucuyla paylaştığı eseri henüz okumadıysanız okuma listenize eklemenizi öneririz. 

2. George Orwell  İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan George Orwell 2019 yılında kendisini üne kavuşturan “Hayvan Çiftliği” kitabıyla çok satanlar listemizin müdavimlerinden biriydi. Distopya dendiğinde akla gelen ilk eserlerden biri olan “Hayvan Çiftliği” bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini yöneten insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirmelerini konu alıyor. Çarpıcı bir politik taşlama örneği olan bu eserin yanı sıra henüz okumadıysanız edebiyat tarihinin en çok okunan eserlerinden biri olan '1984'ü de incelemenizi öneririz. 

3. Stefan Zweig  Roman, öykü, tiyatro gibi pek çok farklı türde eserler veren Avusturyalı yazar Stefan Zweig, Kidega okuyucularının 2019 yılında en çok okudukları yazarlardan biri oldu. “Amok Koşucusu” , “Satranç” , “Olağanüstü Bir Gece” gibi klasiklerle okuyucuyu bambaşka duygulara sürükleyen yazar, insan ruhunu derinlikli bir biçimde ele alan üslubuyla dikkat çekiyor. Yazarın psikolojik birikimini yansıttığı eserleri kesinlikle okunmaya değer. 

4. Sabahattin Ali  Şiirlerinin yanı sıra arkasında bıraktığı üç ölümsüz romanla edebiyatımızın usta kalemleri arasına giren Sabahattin Ali’ye okuyucular bu yıl da kayıtsız kalamadılar. Toplumsal güçlerin kişilikler üzerindeki sarsıcı etkisini ve güçsüz insanın çaresizliğini konu alan “İçimizdeki Şeytan” ve güçlü bir tutkunun hikayesi “Kürk Mantolu Madonna” yazarın ölümsüz eserleri arasında yer alıyor. Bu iki romanın yanı sıra edebiyatımızın en romantik kahramanlarından biri olan Yusuf ile tanışmamızı sağlayan “Kuyucaklı Yusuf”u da kitaplığınıza eklemenizi öneririz. 

5. Ahmet Ümit  Polisiye türünün tartışmasız en iyi isimlerinden biri olan Ahmet Ümit, sonbaharda raflarda yerini alan kitabı “Aşkımız Eski Bir Roman” ile çok satanlar listesine hızlı bir giriş yapmıştı. Hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine sahip olan Ahmet Ümit son kitabında, “Beyoğlu'nun En Güzel Abisi” , “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” , “İstanbul Hatırası” romanlarından da tanıdığımız kahramanı Başkomiser Nevzat’ın yeni serüvenini okuyucuyla paylaşıyor. Eğer türün meraklısıysanız Başkomiser Nevzat ile yine soluksuz okuyacağınız bu macerayı kaçırmayın. 

6. Gabriel Garcia Marquez Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez ülkemizde en çok “Yüzyıllık Yalnızlık” , “Kolera Günlerinde Aşk” ve “Kırmızı Pazartesi” adlı eserleriyle biliniyor. Her biri birer başyapıt kabul edilen eserleriyle Türk okuyucusunun da kalbini kazanan Marquez’i okumak isterseniz “Albaya Mektup Yok”  adlı kitabını da incelemenizi öneririz. 

7. Ray Bradbury  Yirminci yüzyılın başyapıtlarından biri olan “Fahrenheit 451” ile kendine edebiyat tarihinde ölümsüz bir yer edinen Ray Bradbury, 2019 yılında Kidega’da en çok okunan yazarlardan biri oldu. Bilim kurgu ve fantastik türünün usta yazarlarından biri olan Bradbury, dünyaca ünlü distopya eseri “Fahrenheit 451” ile baskıcı bir gelecek toplumunu tüm gerçekçiliğiyle gözler önüne seriyor. Sadece türün meraklılarının değil, herkesin okuması gereken bir eser olan “Fahrenheit 451”in yanı sıra, diğer Ray Bradbury eserlerine de göz atmanızı öneririz. 

8. George R. R. Martin Son yılların en popüler dizilerinden Taht Oyunları (Game of Thrones) ile adını tüm dünyaya duyuran George R. R. Martin eserleri merakla beklenen yazarların başında geliyor. Tüm dünyada satış rekorları kıran “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı epik serisiyle okuyucuyu bambaşka dünyalara götüren yazar kasım ayında raflarda yerini alan yeni kitabı “Ateş ve Kan” ile yeniden gündeme geldi. Kitabında okuyucuyu Taht Oyunları’nda yaşanan olayların yüzyıllar öncesine götüren yazar, Targaryenların tarihini anlatarak okuyucunun aklında yer etmiş pek çok soruyu cevaplıyor. Henüz seriyi okumadıysanız ilk kitap olan “Taht Oyunları” ile bu epik dünyaya adım atabilirsiniz. 

9. Virginia Woolf  20. yüzyılın en önemli yazarlarından Virginia Woolf, kadın hareketinin öncü kitaplarından biri olan “Kendine Ait Bir Oda” ile üzerinden geçen doksan yıla rağmen okuyucuyu etkilemeyi başarıyor. Henüz okumadıysanız yazarın ilgi çekici romanı “Bayan Dalloway” ve “Dalgalar”ı da mutlaka okumalısınız. 

10. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Rus edebiyatının ünlü yazarı Dostoyevski dünya edebiyatına mal olmuş “Suç ve Ceza” , “Yeraltından Notlar” , “Kumarbaz” , “Karamazov Kardeşler” gibi eserleriyle 2019 yılında en çok okunan yazarlar arasındaydı. Derin karakter analizleriyle insan ruhunu başarıyla tasvir eden yazar, ölümünün üzerinden yüzyılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen hâlâ okuyucuyu sarsmayı başarıyor. Dostoyevski okumaya nereden başlamalıyım diye düşünüyorsanız “Okuduğunuzda Ufkunuzu Genişletecek 10 Dostoyevski Kitabı” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz. 

11. Orhan Pamuk 7 Haziran 1952'de İstanbul'da dünyaya gelen Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları isimli roman ile edebiyat dünyasına adım attı.  Orhan Pamuk, Nobel ödülünü almasıyla uluslararası alan daha geniş bir şekilde tanınmaya başladı. Orhan Pamuk'un romanları pek çok dile çevrilmiştir. Ülkemizde en çok okunan yazarlardan olan Orhan Pamuk 2014'te Kafamda Tuhaflık isimli romanını çıkardı. Hala okumadıysanız Masumiyet Müzesi kitabını ehemmiyetle öneririz. 

12. Clarissa P. Estes  Clarissa P. Estes dendiğinde hemen herkesin aklına gelen ilk kitap hiç şüphesiz “Kurtlarla Koşan Kadınlar”. İlk kez 1992 yılında yayımlanan ve okuyucuyla buluştuğu ilk günden beri hep övgüyle söz edilen kitap; kadınlarla kurtların doğasındaki benzerliklerden yola çıkarak, kadınları içlerindeki doğal sesi keşfetmeye davet ediyor. Her kadının mutlaka okuması gereken kitaplar arasında yer alan eseri henüz okumadıysanız mutlaka listenize almalısınız. Türkiye'deki kadınlar arasında oldukça fenomen.