Teknoloji ve Bilim

Türkiye’nin Yerli ve Milli Silahları Dikkat Çekiyor

Türkiye, savunma sanayinde yaptığı atılımlarla beraber dışa bağımlılığı azaltırken ülke ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Son yıllarda ki atılımlarıyla ilgi odağı olan Türk Savunma Sanayi, dünya genelinde dikkat çekmeye devam ediyor.

Abone Ol

Türkiye Savunma Sanayi’si her geçen gün büyüyerek Türkiye ekonomisine değer katıyor. Son olarak Hisar A+ tesliminden sonra Hisar O+ Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi, en son atışında bugüne kadar ülkemizde yapılan en uzak menzil ve en yüksek irtifa testini ve hava hedefini doğrudan vurup imha ederek başarı ile geçti. Ayrıca İHA ve SİHA’ların büyük başarısı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada yankılandı.

Türkiye’nin en gözde Savunma Sanayi ürünleri arasında yer alan Baykar Savunma’nın Bayraktar TB2 ve Tusaş’ın Anka İHA ve SİHA’ları yine yerli olarak Roketsan tarafından üretilen Mini Akıllı Mühimmat MAM-L, MAM-C ve bu yıl içerisinde seri üretimi başlayacak Tübitak Sage üretimi Bozok mühimmatlarını taşıyabilmektedir.

SİHA mühimmatı üreterek bu alanda da dünyanın sayılı ülkeleri arasına giren Türkiye, uçuş süresi ve irtifa konusunda da alanda adından oldukça söz ettirmiştir. Baykar Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB2, 27.000 feet irtifaya çıkabilir ve 24 saat boyunca görev icra edebilir. Bu rakamlar Tusaş üretimi Anka da ise 30.000 feet irtifa ve 32 saat görev süresidir.

40.000 feet irtifaya çıkabilen Baykar Savunma’nın Akıncı TİHA ve Tusaş’ın ürettiği Aksungur İHA-SİHA göreve başladığında Türkiye bu sınıfta İHA-SİHA üretip kullanan 4 ülke arasında yer alacak. Sahada da kendini kanıtlamış Türk üretimi İHA-SİHA’ların Suriye, Libya ve Azerbaycan’da Rusya üretimi Hava Savunma Sistemi Pantsir-S1’leri yok etmesi dikkat çekmişti.

Hava Savunma Sistemlerinde de bir eşiği daha atlatan Türkiye son olarak Hisar O+ testlerinin bu yıl içinde tamamlanıp kullanıma başlandığı takdirde katmanlı olarak bütün Hava Savunma Sistemlerini bünyesinde barındırmış olacaktır.

Ana yüklenici Aselsan ve ana-alt yüklenici Roketsan tarafından üretilen Hisar A+ ve Hisar O+ Hava Savunma Sistemleri’nin savaş başlığı ve batarya gelişimini Tübitak Sage üstlenmiştir. FNSS ACV-30 şasisine montelenmiş Hisar A+, minimum 2, maksimum 15 km menzile ve minimum 30 metre, maksimum 5 km irtifaya sahiptir. Mercedes Zetros şasisine montelenmiş Hisar O’nun geliştirilmiş modeli Hisar O+’nın teknik özellikleri ise bilinmemektedir.