Sağlık

Uyku problemi yaşayanlar için 11 pratik çözüm

Uyku hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Kimileri hayatın olağan akışı içerisinde biyolojik saatlerine uygun olarak uyuyup uyanıyor. Kimileri ise uykuyu sorunlarından bir kaçış aracı olarak görüp ona sığınıyor. Kimileri ise güzel geçen bir günün ardından “Oh be!” diyerek rahat bir uykuya dalıyor.

Abone Ol

Peki sizin uyku düzeniniz nasıl? İstediğiniz saatte uyuyup uyanabiliyor musunuz? Uyandığınızda kendinizi dinlenmiş hissediyor musunuz? Yoksa uyumak sizin için başlı başına bir problem mi? Bu sorularla ilgileniyorsanız ya da uyku problemleri yaşıyorsanız, sizler için hazırladığımız 11 yönteme bir göz atın. Hayatınızda pratiğe dökebileceğiniz bu yöntemlerle uyku kalitenizi artırabilir, geceleri daha verimli geçirebilirsiniz.

Lavanta yağı Yatmadan önce yastığınıza damlattığınız birkaç damla lavanta yağı daha rahat bir şekilde uykuya geçmenizi sağlar. Uçucu yağlardan olan lavanta yağını isterseniz vücudunuza masaj yaparak da uygulayabilirsiniz.

Düzenli egzersiz Düzenli egzersizin uyku kalitesini artırdığı bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde uykuya dalmanın kolaylaştığı, daha derin bir uyku deneyimlendiği görülmüştür. Uzmanlar yatmadan önce yapılan yoğun tempolu egzersiz yerine sabah saatlerinde yapılan egzersizin iyi bir uyku için daha etkili olduğunu söylüyorlar.

Kontrol etmeyi bırakın Günlük hayatınızda her şeyi kontrol etmek isteyen biri misiniz? Sizin elinizde olan veya olmayan her durum için haddinden fazla mı kafa yoruyorsunuz? Eğer cevabınız evetse bu tutumunuzu değiştirmeniz uyku sağlığınız açısından size iyi gelecektir. Çünkü sürekli kontrol etme isteği beynimizi tetikte tutarak gevşemeye engel olur. Akışta kalmak ve rahat hissetmek uyuyabilmek için oldukça önemlidir. Kontrol edemediğiniz şeyler üzerine düşünmeyi bırakın. Anda kalmaya çalışarak teslim olmuş bir ruh halinde kendinizi güvende hissedin.

Olumlu düşün Eğer depresyona çok meyilli bir mizacınız varsa. Olaylara genellikle olumsuz yönlerinden bakıyorsanız sadece ruhunuzu değil bedeninizi de olumsuz etkilersiniz. Olumsuz düşüncelerin bedeninizde ve ruhunuzda oluşturduğu kaygı ve endişe hali uykuya geçmenizi zorlaştıracaktır.

Uyumaya yakın kafein tüketmeyin Akşam saatlerinde çay, kahve, kola gibi uyarıcı etkisi olan içeceklerden uzak durun. Hatta vücudunuzun kafeine karşı fazla hassasiyeti varsa sabah saatlerinde tükettiğiniz kafein bile uykunuzu etkileyebilir.

Yatmadan önce kitap okuyun Uykudan önce kitap okumak bedeninizi uykuya hazırlar. National Sleep Foundation’ın araştırmalarına göre, gün içerisinde yaşadığınız olaylardan kaynaklanan stresin uykuya taşınmasını engelleyen okuma eylemi uyku ve gün içerisinde yaşadıklarımız arasında bir duvar görevi görüyor.

Melatonin takviyesi Geceleri epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormon olan melatonin, uyku ve uyanıklık döngüsünde kontrolü sağlar. Uykuzuluk probleminizi gidermek için melatonin takviyesi alabilirsiniz.

Ortamı hazırlayın Uyuduğunuz mekandaki sıcaklığa dikkat edin. Uyku için ortamdaki ideal sıcaklık 15-20 derecedir. Sıcaklığın ideal olması, uyku sırasında nefes almanızı kolaylaştırarak vücudunuzun ısısını dengede tutar. Aynı zamanda uyuduğunuz ortamdaki ışıkları da kapatabilirsiniz.

Alarmı yanı başınıza koymayın Alarmınızı uzağa koymak sizi daha kolay uyandıracağı için uyku saatleriniz de daha düzenli olacaktır. Belirli bir uyku ve uyanma saatinizin olması uykunuzun kalitesini de etkileyecektir. Ertelenen alarmlar sizi daha geç uyandırır. Dolayısıyla uyku döngünüz dengede kalamaz.

Bedeninizi yorun Eğer bütün gün hiçbir şey yapmayıp efor sarfetmediyseniz gece uykuya dalamayabilirsiniz. Gündüz saatlerinde yeterince kalori harcayarak bedeninizi ölçülü bir şekilde yorduğunuz zaman dinlenme ihtiyacınız da artacak. Bu sefer uykuya dalmakta değil gözlerinizi açık tutmakta zorlanacaksınız.

Doktora gidin Bütün önerileri uygulamanıza rağmen uyku probleminiz yine de devam ediyorsa mutlaka bir doktora gidin. Uykusuzluk veya fazla uyku birçok farklı hastalığın semptomu olabilir. Kendinizi gözlemlediğinizde uyku probleminizi düzeltemeyeceğinizi düşünüyorsanız vakit kaybeteyin, üşenmeyin ve bir doktora gidin. Kaliteli yaşam hepimizin hakkı.