Sağlık

Uzmanından kalori deposu gıda uyarısı! İşte yağ yaktıran 5 besin…

“Yediklerime çok dikkat ediyorum ama hâlâ hiç kilo veremedim” diyorsanız gizli kalori tuzağına düşmüş olabilirsiniz. Dr. Ayça Kaya, farkında olmadan tüketilen kalori bombası gıdaları anlattı.

Abone Ol

Sofraya oturmadan, yemeğin pişmesini beklemeden ağzımıza bir şeyler atarız. Yanında soğuk içecek içeriz. Bu tür alışkanlıklar fazla kalori almamıza neden olur. Yemeğin pişmesini beklerken, evde yapmamız gereken başka bir şeyle uğraşmak çözüm olabilir.

TELEVİZYON KARŞISINDA YEMEYİN Sevdiğiniz programı seyrederken yanınıza kalorisi yüksek yiyecekler almayın, farkına varmadan limitsizce yiyebilirsiniz.

LIGHT ÜRÜNLERDEKI TEHLİKE Light ürünler tüketmemiz bizi zayıflatmaz. Daha az kalori içeriyor diye sınırsız tüketmeyin. 1 paket diyet bisküvi yediğimizde yaklaşık 2 dilim ekmek yemiş oluruz.

ALKOL KALORİ DEPOSUDUR Alkollü içecekler sandığınızdan fazla kalori içerir. Bir kadeh şarap içtiğinizde yaklaşık 1 dilim ekmek yemiş, 2 tatlı kaşığı yağ içmiş olursunuz. Yemeklerin yanında tükettiğiniz meşrubat ve meyve suları da kalori aldırır. Örneğin 1 bardak gazoz veya limonata içtiğinizde 4 dilim ekmek yemiş olursunuz. Bu tür içeceklerin yerine su, ayran, doğal maden suyu tüketebilirsiniz.

GİZLİ YAĞ İÇEREN BESİNLER Tereyağı, salata sosları, cipsler, çikolatalar, mayonezler, kekler, kurabiyeler, bisküviler, hamur işleri gibi besinler gizli yağ içerirler. Bu yiyecekleri yemeden önce öncelikle gizli yağ analizi yapın. Nasıl mı? Yediğimiz yiyecekler yumuşaksa, elimizde yağ bırakıyorsa ve ağzımızda dağılıyorsa dikkat! Bu tür yiyecekler gizli yağ içeriyor demektir. Daha sert, yenmesi zor olan yiyecekleri tercih edin.

YAĞ YAKTIRAN 5 BESİN

1) Greyfurt: Belki de en mucizevi meyvelerden biri. İçerdiği enzimlerle kanseri önler, kolesterolü düşürür, diş eti kanamalarına iyi gelir. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur. Öğünlerden önce yenilecek yarım greyfurt iştah kapatır.

2) Yeşil Çay: Düzenli olarak yeşil çay içenler, içmeyenlere göre yüzde 45 daha yavaş kilo alıyor. Ayrıca yeşil çay yağ yakımını ve kilo almayı belirgin biçimde yavaşlatıyor. Her gün en az 1 fincan yeşil çay için.

3) Kırmızı Biber: Acı sevenler sevmeyenlere göre daha şanslı. Kırmızı biberdeki maddeler metabolizmayı hızlandırır, vücut ısısını yükselterek kalori harcamaya neden olur. Midenizde bir sorun yoksa yemeklerinize mümkün olduğu kadar kırmızı biber ekleyin.

4) C vitamini içeren yiyecekler: Yağ yıkım metabolizmasını hızlandırır. 100 gram kivide 400 miligrama kadar C vitamini bulunur. Kivi, turunçgillerden 4-6 kat, elmadan 40-50 kat daha fazla C vitamini içerir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 miligram olduğu düşünüldüğünde 1 adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılar.

5) Yoğurt: Günde 3 öğün yenen yoğurt, vücudun hızlı bir şekilde yağ yakmasına yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek kalsiyum ve protein sayesinde özellikle bel çevresi ve göbek yağlarının erimesinde ciddi avantajlar sağlar.