Sağlık

Uzmanlar öneriyor! Yağ yaktıran ödem attıran zayıflamaya yarayan en iyi 25 bitki çayı

Salgın süreciyle birlikte hareket alanının kısıtlanmasıyla birçok insan kilo alıyor. Alınan kiloların verilmesi o kadar kolay olmazken, kiloların hangi yollarlar verildiği de oldukça önem taşıyor. Kilo vermenin en doğal yollarından olan bitki çaylarıyla yağ yakma, ödem atma ise uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen yolar arasında. Peki hangi bitki çayları zayıflatıyor? Hangi bitki çayları yağ yaktırıyor, ödem attırıyor?

Abone Ol

1.Yeşil Çay Zayıflamaya yardımcı bitki çayları denilince akla ilk gelen bitki çayı şüphesiz ki yeşil çaydır. Zayıflamaya yardımcı çaylar arasında ilk sırada yer alan yeşil çay, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olan yeşil çay, bu sayede yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Pek çok araştırmaya konu olan yeşil çayın düzenli tüketilmesi halinde kilo vermeyi hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalarda yeşil çayın özellikle aşırı kilolular üzerinde etkisinin daha fazla olduğu belirtilmiştir. Yeşil çay, zayıflamaya yardımcı etkisinin yanı sıra vücut sağlığına da önemli katkılarda bulunmaktadır. Ancak her bitkisel üründe olduğu gibi yeşil çay tüketiminde de çok dikkatli olunmalıdır. Yeşil çay, bir bardak kahvenin yarısı kadar kafein içermektedir. Bu nedenle çarpıntı sorunu olanların yeşil çay tüketiminde çok dikkatli olmaları önerilmektedir. Hamilelerin ve emziren annelerin yeşil çay tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilir. Ayrıca kan inceltici ilaç kullananların, kalp, tansiyon ve depresyon ilacı kullananların yeşil çay tüketmemeleri önerilir.

2.  Yeşil Kahve Çayı Yeşil kahve çayı, özellikle zayıflamak isteyen bireylerin tercih ettiği cilde iyi gelen ve kolesterolü düşüren bir çeşit zayıflama çayıdır. Normal kavrulmuş kahveden 9 kat daha güçlü olan yeşil kahve, düzenli kullanımlarda doğal detoks etkisi, iştah kapatma, kan dolaşımını düzenleme ve diyabete iyi geldiği bilinmektedir. 

3. Yaban Mersini Çayı Zayıflamaya yardımcı bitki çaylarından bir diğeri yaban mersini çayıdır. Yaban mersini çayı diğer çaylardan farklı olarak iştahınızı kontrol altına alır. Kan şekerini dengeleyen yaban mersini çayı, bu özelliği sayesinde açlık hissinizin azalmasını sağlar. Akşam yemeğinden önce 1 bardak yaban mersini çayı içerek iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Yaban mersini çayını hazırlamak için; 1 bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı dolusu taze yaban mersini meyvesi ve yaprağı ekleyin. Yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Ancak demlenme süresini uzatmamaya dikkat edin. Aksi halde demlenme süresi uzadıkça çayın tadında acılık meydana gelecektir. Ayrıca kurutulmuş yaban mersini meyvesi ve yaprağı kullanacaksanız 1 bardak kaynatılmış suya 1 çay kaşığı eklemeniz yeterli olacaktır.

4. Maydanoz Çayı  Maydanozun zayıflatıcı özelliği hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Sindirimi kolaylaştıran maydanoz çayı, vücuttaki ödem atılmasına yardımcı olur. Oldukça güçlü bir içeriğe sahip olan maydonoz çayı, vücudun su tutmasını önler. Ancak hamilelerin ve emziren annelerin maydanoz çayı tüketimden kaçınmaları önerilir. 1 bardak suyu kaynatın ve kaynadıktan sonra ocaktan alın. Kaynamış suya 2 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz ekleyin. 3-4 dakika demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzdükten sonra tüketebilirsiniz. Ancak demlenme süresinin uzamamasına dikkat edin. Aksi halde çayınızın tadı acılaşabilir. Çayın tadı sizin için acı geliyorsa birkaç damla limon veya yarım çay kaşığı bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

5. Yerba Mate Çayı Fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olabilecek çaylardan bir tanesi de yerba mate çayıdır. İçeriğindeki “mateine” bileşeni sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve vücut ısısını yükselterek normalden daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Bu sayede yağ yakımını hızlandıran yerba mate çayı, kilo kaybını hızlandırır. Ayrıca yerba mate çayı, tokluk hissini uzatarak iştahı kontrol altına alır. Yapılan bir araştırma düzenli olarak yerba mate çayı tüketen kişilerin tüketmeyenlere kıyasla daha fazla kilo verdikleri gözlemlenmiştir. Ancak hamilelerin ve emziren annelerin yerba mate çayı tüketmeleri önerilmez. Ayrıca yerba meta çayının bazı kişilerde mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi yan etkilere neden olabileceği ifade edilmektedir. Yerba mate çayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta suyu yapraklarla birlikte kaynatmamaktır. Mate yapraklarını kaynamış ve 3-4 dakika oda sıcaklığında dinlenmiş olan suya atın. Daha sonra 2-3 dakika çayın demlenmesini bekleyin. Çayın tadı acı gelirse bir miktar bal veya süt ilave edebilirsiniz.

6. Tarçın Çayı Herkes tarafından bilinen ve sevilen bir kokuya sahip olan tarçın çayı, termojenik etkisine sahiptir. Pek çok şifaya sahip olan Tarçın çayı aynı zamanda vücut sıcaklığını yükseltir ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Metabolizmanın hızlanmasıyla birlikte kişi yediklerini çabuk yakar ve böylelikle kilo alma derdi ortadan kalkar. Tarçın çayının bir diğer özelliği ise vücudun kan şekerini dengeleyerek iştahı bastırır ve kolesterolü dengeler. Tarçın çayını, sade bir şekilde tüketebilir veya hazırladığınız bitki çaylarına tarçını toz şekilde ekleyip tüketebilirsiniz.

7. Zencefil Çayı Zencefil çayı, kişilerin zayıflamak için kullandıkları bitki çayları arasında yer almaktadır. Zencefil çayının en önemli özelliklerinden bir tanesi de mide sakinleştirici ve sindirim kolaylaştırmasıdır. Mide bulantısına da iyi gelen zencefil çayı, metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra kişinin psikolojisinin daima iyi olmasını sağlamaktadır.

8. Biberiye Çayı  Kuş dili otu olarak da bilinen biberiye, zayıflamak isteyen kişiler için mükemmel bir etkiye sahiptir. Yüksek miktarda A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini, B9 vitamini, magnezyum, kalsiyum, bakır ve demir minerallerine sahip biberiye, hazımsızlık ve sindirim problemi gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır. Tüm bunların yanında migren, ağız ve boğaz yaralarını iyileştirir. Güçlü adet söktürücü özelliği sayesinde kadınların regli döneminde tüketebileceği biberiye çayı, kilo problemi olan kişilerin düzenli kullanımda zayıflayabileceği doğal bitki çaylarındandır.

9. Nane Çayı Alternatif tıbbın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alan nane, günümüzde zayıflamak isteyenlerin sıklıkla kullandığı popüler doğal çaylar arasında yer alıyor. Düşük kalorisiyle dikkat çeken nana çayı, sindirimi arttırma, iştahı bastırma ve stresi azaltma özelliğine sahiptir. Hiçbir yan etkiye sahip olmayan bu eşsiz bitki keskin kokusu sayesinde tokluk hissi vermektedir. Aynı zamanda içeriğinde ki kafein ve kateşin sayesinde kimyasal sıcaklığı arttıran nane çayı, metabolizmayı hızlandırır.

10. Karahindiba Çayı Karahindiba yüksek oranda potasyum ile A ve C vitamini içeren eşsiz bir bitkidir. Zayıflama konusunda son derece etkili bir güce sahip olan karahindiba, müshil etkisi yaratan bir yapıya sahiptir. Güçlü bir idrar söktürücü etkiye sahip olan bu bitki, aynı zamanda kalp hastalıkları, kolesterol, egzama, sedef, sivilce, sarılık, gut, romatoid artrit gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. 

11. Rezene Çayı  Kilo verdirici özelliği ile ön plana çıkan rezene çayı, doğal bir iştah kapatıcı olarak biliniyor. Kilo problemi olan kişilerin düzenli tüketmesi durumunda tok hissetmesine yardımcı olacak rezene çayı, kilo alımını engelleyerek yağ yakımını hızlandırmaktadır. Metabolizmayı hızlandırdığı bilinen rezene çayı, spazm çözücü özelliği sayesinde daha az açlık hissi vermektedir. 

12. Mate Çayı Mate çayı, içeriğinde yüksek miktarda vitamin ve mineral içerek eşsiz bir zayıflatma etkisine sahiptir. Metabolizmanın çalışmasını kolaylaştıran mate çayı, iştahınızı keserek sindirim sisteminizi rahatlatır. Tüm bunların yanında kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatma, diyabetli bireylerde kan şekerini düşürme, kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkiye sahiptir. 

13. Limon Çayı  Limon, içeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral içeren eşsiz bir zayıflama yöntemidir. Hazımsızlığı önleme, ateşi azaltma, cilt sağlığını koruma, yanıkları iyileştirme ve kanamaları durdurma özelliği ile de bilinen limon, düzenli kullanımlarda iyi bir idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Zayıflama terapilerinin olmazsa olmazları arasında yer alan limon çayı herhangi bir yan etkiye sahip olmayan eşsiz bir yağ yakıcıdır.

14.  Beyaz Çay  Kilo vermeye yardımcı bitki çaylarından biri olan beyaz çay, Dr. Mehmet Öz tarafından önerilen çaylardan biridir. Gıdalar yoluyla alınan yağların vücut tarafından emilimini azaltan beyaz çay, bu sayede yağların vücutta depolanmasını engeller. “Uluslararası Obezite” dergisinde yayımlanan bir araştırmada beyaz çayın içindeki polifenoller ve kafeinin kilo vermeye yardımcı olduğu belirtilmektedir. “Beslenme ve Metabolizma” isimli dergide yayımlanan bir başka araştırmaya göre ise beyaz çayın içinde bulunan ve “epigallocatechin-3-gallat” adı verilen polifenollerin yağ hücresi oluşumunu baskılayarak vücuttaki yağ birikimini engellediği ifade edilmektedir. Birçok bitki çayında olduğu gibi beyaz çay da çeşitli yan etkilere yol açabilir. Hamilelerin ve emziren annelerin beyaz çay içmesi önerilmez. Ayrıca beyaz çay tüketimi çarpıntı, tansiyon, mide bulantısı, kusma ve uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle beyaz çay kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

15. Kuş Otu Çayı  Zayıflatan bitki çayları arasında kendisine yer bulan kuş otu çayı, içerisinde bulundurduğu potasyum ve magnezyum sayesinde bağırsakların temizlenmesine yarayan çaylar arasında yer alır. Kuş otu çayı, vücutta bulunan fazla suyun dışarı atılması, şişliği önlemesi ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır.

16. Pu-Erh Çayı Listemizin son sırasına yaklaşırken karşımıza Pu-Erh bitki çayı çıkmaktadır. Pu-Erh çayı aslından bilindiğinden çok daha yararlıdır. Sabahları kahvaltıdan önce tüketildiğinde vücutta bulunan yağ hücrelerinin küçülmesine ve vücutta bulunan yağ oranının azalmasına yardımcı olmaktadır.

17. Karnıyarık Otu Çayı  Kabızlık ve sindirim şikayeti olan diyabetik kişilerin sıklıkla tercih ettiği karnıyarık otu, içeriğindeki müsilaj ve lipidler sayesinde bağırsak duvarını yumuşataral tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Tüm bunların yanında kabızlık sorunu yaşayanlarda bağırsak mukozasını bozmadan detoks etkisi yaratmaktadır. Karnıyarık otu çayı düzenli kullanımlarda bağırsak hastalıklarını azaltır, kolesterolü düşürür, şekerle yağ emilimini gerçekleştirerek iştahı düzenler.

18.Çemen Otu Çayı  Hint yemeklerinin vazgeçilmez bitkileri arasında yer alana çemen otu, zayıflamak isteyen kişilerin düzenli olarak içmesi gereken doğal bitki çaylarındandır. Gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran ve mide yanması (reflü) engelleyen çemen otu, kolesterol seviyesini düzenlenerek kan basıncının iyileşmesine yardımcı olur. En büyük etkisi iştahı kapatarak tokluk hissi vermesidir. Bu da aşırı yemeye bağlı kilo alımının önüne geçerek vücutta yağ yakımını hızlandırmaktadır.

19. Funda Yaprağı Çayı  Zayıflamak isteyenlerin olmazsa olmaz bitki çayları arasında yer alan funda yaprağı, terletici, idrar söktürücü ve yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Funda yaprağı mate, yeşil kahve, biberiye, acı çehre gibi bitkilerle birlikte kullanılması durumunda ciddi bir kilo verme özelliğine sahiptir. Zayıflatma etkisinin yanında idrar yolu hastalıklarının önüne geçen funda yaprağı çayı, böbrekleri temizler, romatizmaya iyi gelir, uykusuzluğu ortadan kaldırır, gut tedavisine yardımcı olur ve sindirim sistemini korur.

20. Oolong Çayı Oolong Çayı, Çin'in Fujian bölgesine özgü eşsiz bir zayıflama çayıdır. Kilo vermeye yardımcı olan Oolong çayı, aynı zamand akap hastalıklarına karşı korumada, kan şekerini dengelemede, toksinlerin atılmasında, cildin iyileşmesine ve kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı hızlandırdığı kesin olasrak kanıtlanan Oolong çayı, yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermenize yardımcı olmaktadır. 

21. Alıç Yaprağı Çayı  Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen alıç yaprağı çayı, aynı zamanda kilo problemi olan bireylerin zayıflamasına yardımcı olmaktadır. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyan alıç yaprağı çayı, vücutta ki yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. 

22. Gotu Kola Çayı  Çin geleneksel ayurveda tubbında kullanılan Gotu kola bitkisi, özellikle hemoroid, burkulma, dermatit ve selülit gibi durumların tedavisinde kullanılmasıyla biliniyor. Kilo problemi olan bireylerde zayıflatıcı etkiye sahip olan gotu kola çayı, yağ yakımını hılzandırarak sağlıklı kilo verme imkanı sunar. Tüm bunların yanında ülser, kansızlık, bronşit, yüksek tansiyon ve dizanteri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bu bitki, yüksek antioksidan özelliği sayesinde iyileştirici etkiye sahiptir. 

23. Acı Çehre Çayı  Zayıflama çaylarının olmazsa olmaz bitkileri arasında yer alan acı çehre, kilo problemi olan bireylerin düzenli kullanımlarda zayıflamasına yardımcı oluyor. İyi bir yağ yakıcı ve idrar söktürücü etkiye sahip olan acı çehre çayı, iştah kapatıcı ve tatlı ihtiyacını giderici özelliği sahiptir. Tüm bunların yanı sıra prostat hastalıkları, su ve şişkinliğin atılması, kabızlık ve ishal gibi sindirim problemlerini giderici etkiye sahiptir. 

24. Meyan Kökü Çayı Birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen meyan kökü çayı, düzenli kullanımlarda yağ yakımını hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Tüm bunların yanında idrar rahatsızlıkları, regli öncesi ağrı giderici, ses kısıklığı giderici, kadınlarda hormon seviyesi normalleştirici, yorgunluk giderici, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, cilt temizleyici, yorgunluk giderici ve menapoz semptomlarının tedavisinde kullanılmaktadır. 

25. Dulavrat Çayı Dulavrat Çayı, içeriğindeki inülin sayesinde kolondaki faydalı bifidobakterilerin gelişimine yardımcı olmaktadır. İnülin insanlarda tokluk hissi oluimasına ve sindirim sisteminin düzelmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede kilo problemi olan kişilerin zayıflamasına yardımcı olan dulavrat çayı, iyi bir terletici ve idrar söktürücüdür.