Güncel

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

e-Devlet mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında oldu. Veraset ilamı nedir? Veraset İlamı için gerekli belgeler nelerdir ile ilgili merak edilen her şeyi tüm detayları ile haberimizde bulabilirsiniz.

Abone Ol

Veraset ilamı için gereken evrakların bilgisine sahip olarak sorunsuz bir şekilde resmi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Mirasçılık belgesi olarak bilinen veraset ilamı için gerekli belgeler şunlardır: ·         Ölüm belgesi ·         Nüfus kayıt örneği ·         Dilekçe

Noterden Veraset İlamı İsteme Koşulları Nelerdir? Noter huzurunda veraset ilamı almanın belli koşulları bulunur. Mirasçılık belgesi için gerekli koşulları ilgili kişilerin sağlaması halinde işlemleri kolaylıkla yapılacaktır. Bu koşullar ise şu şekildedir: ·         Veraset ilamı isteyen ilgili kişilerin yasal mirasçı olması gerekir. ·         Ölen kişinin veya veraset ilamı isteyen kişinin T.C uyruklu olması gerekir. Yabancı uyruklu ve çifte vatandaşlığı olan kişiler veraset ilamını noterden alamaz. ·         Ölen kişinin veya ilgili kişilerin evlat edinilme durumu olmamalıdır. ·         Ölen kişinin veya mirasçı olan ilgili kişiler hakkında gaiplik kararı olmamalıdır. ·         Ölen kişi mirası hakkında bir vasiyetname düzenlenmemiş olmalıdır. ·         Miras sahibi olan kişinin ve mirasçılardan birinin ölüm tarihinin aynı olmaması gerekir.

Veraset İlamı Ne Kadar Sürede Alınabilir? Veraset ilamı alma süreci başvuruda bulunan kuruma göre değişmektedir. Mirasçı olan kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunması halinde 1 hafta içinde veraset ilamı alınabilir. Noterden veraset ilamı için başvuruda bulunulması durumda ise mirasçıların aynı gün belgeyi alması mümkündür. Mirasçılık belgenin alınma süresi kurumların inceleme ve onaylama sürecinin farklı olması nedeniyle değişim göstermektedir.

Veraset İlamı İçin Gerekli Belgelerin Ücreti Ne Kadardır? Mirasçı kişilerin veraset ilamı için ödemesi gereken harç ücreti bulunmaktadır. Harç ücretleri kanunlar tarafından belirtilen şartlara göre hesaplanmaktadır. Başvuruda bulunan kuruma göre değişim göstermektedir. Noter aracılığı ile veraset ilamı alan mirasçıların ödemesi gereken ücret 136 TL’dir. Noterlerin kendi ücret sistemi olduğu için farklı noterlerde ücret değişim gösterebilir. Mirasçılık belgesi ücreti Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından düzenlenirse 79,40 TL ödeme yapılması gerekir. Veraset ilamı için gerekli belgeler sağlandığında ücret ödemeleri yapılır.

Kimler Veraset İlamı Alabilir?                    Veraset ilamı almaya uygun olan kişiler yasalarda belirtilen şartları taşımalıdır. Miras bırakan kişinin veraset ilamı başvurusunu yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar yapabilir. Atanmış mirasçı ölen kişinin vasiyetinde belirttiği kişileri ifade etmektedir. Bazı durumlarda miras bırakan kişinin borçlu olması halinde alacaklı kişiler veraset ilamı isteyebilir. Alacaklı kişilerin bu durumda İcra Müdürlüğü’nden onay almış olması gerekir.

Ölüm Belgesi Nasıl Alınır? Veraset ilamının alınabilmesi için ölüm belgesinin alınması gerekir. Ölüm belgesinin alınması ise mirasçı kişinin ölüm akdinin gerçekleştiği yere göre değişim gösterir. Bu durumlar şu şekilde olabilir: ·         Mirasçı kişi resmi bir sağlık kurumda yaşamını yitirdiyse söz konusu kurumun başhekiminden onaylı olan ölüm belgesi alınabilir. ·         Mirasçı kişi özel bir sağlık kurumunun altında yaşamını yitirdiyse tedavi sürecinde görev alan hekim ölüm belgesini düzenler. Aile hekimi, belediye görevlileri veya toplum sağlığı hekimi düzenlenen belgeyi onaylar. Ölüm belgesi bu şekilde alınabilir. ·         Mirasçı kişi sağlık kurumlarında yaşamını yitirmemiş ise belediye görevlisi veya aile hekimi ölüm belgesini düzenleyebilir. ·         Mirasçı kişinin kırsal bir kesimde olması ve belediye görevlisi olmaması halinde ölüm belgesi muhtar veya jandarma komutanlığı tarafından düzenlenebilir.

Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler Ne Zaman Alınabilir? Mirasçı kişinin ölüm akdinin gerçekleştiği süreden sonra veraset ilamı başvurusu mirasçılar tarafından istenildiği zaman yapılabilir. Bu nedenle mirasçılık belgesi için gerekli evrakların alınma süresi başvuruda bulunulan tarihten itibaren alınabilmektedir. Veraset ilamı başvurusu gerekli belgelerin sağlanması halinde oldukça kısa sürede alınabilir. Bu nedenle ilgili kişilerin noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak süreç yakından takip edilmelidir. Veraset ilamı için gerekli belgeler sağlandıktan sonra işlemler kolaylıkla yapılır.