Güncel

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Kimler yeşil pasaport alabilir? 2021

Resmi adıyla hususi pasaport, halk arasında daha çok yeşil pasaport olarak bilinmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmış ya da çalışmaya devam eden kişiler bu pasaportu alma hakkına sahiptir. Tabii bu pasaport hakkında bilinmesi gereken tüm unsurlar detaylı şekilde ele alınmalıdır. Vatandaşlar tarafından araştırma konusu olan yeşil pasaport için gerekli belgeler nelerdir? Kimler yeşil pasaport alabilir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz. \n

Abone Ol

Yeşil pasaport almak için gerekli belgeler pek de fazla değildir. Devletin hizmet kademelerinde bulunan memurlara özgü olan bu pasaport, “Hususi pasaport” olarak da bilinir. Başvuru gerçekleştirmek için gereken belgeler ise şunlardır: ·         Yeşil pasaport talep formu: Bu form, pasaport işlemleri için başvuru gerçekleştiren memurun çalıştığı devlet kurumu tarafından düzenlenir. Memur ilgili formu doldurduktan sonra bu evrak İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne iletilir. Form üzerinde yer alması beklenen bilgiler ise memurun kendi kimlik bilgileridir. Eğer yasal haktan faydalanarak memurun aile bireyleri için de yeşil pasaport başvurusu yapılıyorsa diğer şahısların kimlik bilgileri de forma eklenir. ·         (Yeşil pasaport başvurusunda bulunan memur eğer emekli bir memur ise) Emeklilik yazısı: Memurun emekli olduğu devlet kurumundaki son unvanını ve kadro durumunu gösteren belgedir. Emekli olduktan sonra yeşil pasaport için ilgili kuruma başvuran eski memurların bu belgeyi temin etmesi şarttır. ·         (Yeşil pasaport başvurusunda bulunan memur eğer görevinden istifa etmiş bir memur ise) İstifa Yazısı: Memurun istifa etmiş olduğu devlet kurumundaki son unvanını ve kadro durumunu gösteren belgedir. Yeşil pasaport almak için lazım olan evraklar gösteriyor ki emekli olan ya da görevinden istifa etmiş olan memurlar da hususi pasaport alabilir. Ayrıca bir yeşil pasaporta sahip olup da daha sonra bunu yenilemek isteyenler, yine aynı belgelere sahip olmak ile mükelleftir. Ayrıca 25 yaşını doldurmamış olup öğrenci statüsünde bulunan ya da herhangi bir mesleğe sahip olmayan evlatlar da memurun rıza göstermesi ile pasaport hakkına sahip olur. Eğer memurun engelli bir çocuğu varsa, onun pasaport hakkından yararlanabilmesi için “ağır engelli” statüsüne sahip olması gerekir. Memurlar ve talepte bulunan aile fertleri, yeşil pasaport için gerekli belgeler konusunda titiz davranmalıdır. 

Yeşil Pasaport Almak İçin Hangi Derecede Olmak Gerekir? Yeşil pasaport alma hakkı birinci, ikinci ve üçüncü dereceli devlet memurlarına aittir. Pek çok ülkeye vizesiz giriş yapmayı sağlayan bu pasaport, devletin memurlarına sunduğu en büyük avantajlardan birisidir.

2021 Çocuklar İçin Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?   Yeşil pasaport alma şartları 2021 yılında, yukarıda söz edildiği gibidir. Memur olan ve memur eşi olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hususi pasaport alabilir. Bununla birlikte memur çocuklarının taşıması gereken şartlar mevcuttur. Bu şartlar, yeşil pasaporta sahip olmak için gereken en belirgin şartlardır. Çünkü memurlar ve memur eşleri için aynı düzeyde şartlar mevcut değildir. Memur çocukları için geçerli olan söz konusu koşullar şöyledir: ·         Yeşil pasaport alma hakkı bulunan memur anne ya da baba ile ikametgahta yer almak ·         Eğitim – öğretim gereği yapılan staj işleri haricinde, herhangi bir işte çalışmıyor olmak ·         Evlenmemiş olmak ·         Öğrenci statüsünde olmak ·         25 yaşını doldurmamış olmak

2021 Kimler Yeşil Pasaport Alabilir? Yeşil pasaport alabilecek olan kişiler, başvuru hakkına sahip olan memurlar ile birlikte onların aile fertleridir. Fakat bu kişilerin de bazı temel şartlara sağlamaları gerekir. Örneğin bu pasaportu alma hakkına sahip olan memurların sadece 25 yaşını doldurmamış olan çocuklarına yeşil pasaport verilebilir. Bununla birlikte memur eşinin pasaport alabilmesi için söz konusu memur vekalet etmek zorundadır. Yani eşi, memurun rıza göstermesi durumunda yeşil pasaport hakkına sahip olabilir.

Bu şartlar, memur bir anneye ya da babaya (veya her ikisine) sahip olan çocuklar için belirlenmiştir. Engelli çocukların ise % 50 ve üzeri engel durumuna sahip olduğunu belgeleyen sağlık raporu gerekir. Yeşil pasaport için gerekli belgeler konusunda sağlıklı memur çocuklarının tek yapması gereken, öğrenci olduklarını gösterir bir öğrenci belgesine ulaşmaktır. Diğer şartların ise evraklarla bir ilgisi yoktur.