Gastronomi yönünden EMITT 2022 Fuarı

Abone Ol

Geçen hafta Hyve Group tarafından organize edilen, 25. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ndaydım. Pandemi nedeniyle geçen yıl ertelense de bu yıl 25.’si düzenlenen EMITT Fuarı’na her yıl katılır ve memleketimin çok değerli illerinin gastronomi alanında yaptığı güzel çalışmalara da şahit olurum. İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen fuarda ayrıca dünyadan ve Türkiye'nin dört bir yanından turizmin gözde beldeleri ve popüler tatil rotaları da vardı.

Gastronomi turizmi yönünden önemli bir fuar

Türkiye’nin özellikle gastronomiyle bütünleşmiş marka illerinin ziyaretçilerle buluştuğu ve kendilerini ifade etme imkânı bulduğu bu platform bence çok değerli. Bu fuar, gastronomiye yönelik çalışmaların sergilendiği bir organizasyon olmakla beraber, turizm profesyonellerine ve acentelere duyuruların yapıldığı bir çalışma ortamı da oluşturuyor. Türkiye’de birçok ilimiz, gastronomi turizmi ile ilgili yaptığı güzel çalışmaları bu fuarda vitrine çıkarıyor ve halkın takdirine sunuyor. Neredeyse dolaştığım tüm stantlarda o bölgenin yerel ürününden tattım. Balıkesir standında çeşit çeşit peynirler, zeytinler, Kahramanmaraş standında kuruyemişler, cevizli lokumlar ve dondurma gibi. İşte EMITT Fuarı, bu türden gastronomiye yönelik çalışmaları toplu görme, birbiriyle kıyaslama ve özellikle gastronominin Türk turizmine katkısı açısından çok önemli geliyor bana.

EMITT Master Class

Katıldığım ve bu yıl fuarda ilk olarak yapılan “EMITT Master Class Fuar Turu” da şahane bir etkinlik olarak aklımda kalacak. Fuarın en gözde stantlarını bir grup eşliğinde ziyaret etmek, yetkili kişilerin anlatımlarını fuarın gürültüsüne karşın alınan bir tedbirle kulaklıklarımızdan dinlemek bence inanılmaz inovatif bir girişim olmuş, kutlarım. EMITT etkinlikler ekibi tarafından düzenlenen bu program kapsamında konferanslar, sunumlar, ürün ve teknolojileriyle sektöre damga vuracak start-up buluşmaları da yapıldı. Ardından Mersin, Kahramanmaraş, Balıkesir Afyonkarahisar, Kuzey Kıbrıs gibi illerin stantlarında gastronomi adına yapılan faaliyetleri dinledik. Ayrıca “sürdürülebilir turizm”, “sıfır atık turizm” ve “iklim dostu turizm” üzerine uzmanlarından sektörel bilgilendirmeler edindik.

İklim Dostu Gastronomi Rotaları Paneli

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) işbirliğiyle EMITT Fuarı’nda GTD Başkanı Gürkan Boztepe’nin moderatörlüğünde gerçekleşen “İklim Dostu Gastronomi Rotaları” adlı panelden de epey yararlandığımı söylemeliyim.

Panelde ünlü şeflerimizden Murat Bozok “EMTTT her sene bir yemek sevdalısı olarak beni heyecanlandırıyor. Sektör paydaşları ile buluşmak, yenilikleri takip etmek, bilmediğimiz şeyleri öğrenmek için gerçekten etkili bir organizasyon. Katılımcılar da EMITT’e çok iyi hazırlanıyorlar. Bu yıl teknoloji kullanımı dikkatimi çekti. Dileğim EMITT türü fuarların sayısının artması” dedi. Yine panelistlerden iyi bir aşçı ve gastronomi yazarı olan Jale Balcı ise, “Yerel üreticilerin kalkınması ve ileride yaşanacak iklim krizinin etkilerinden kurtulmamız için çiftçilerimizi korumalıyız. Gıda ve sıfır atık konusunu çocuklarımıza anlatmalı, önlemleri öğretmeliyiz. İleride ekilmiş toprağı olan ülkeler bir adım önde olacaklardır. Bireysel birleşmelerle toplum yararını düşünmeli devletimizin büyükleri ile birlikte iklim dostu olan konu ve üretimleri arttırmalıyız” dedi.

Konferansın bir diğer konuşmacısı TV programcısı, yazar ve gezgin Burak Akkul ise, “Bir yerin kültürünü tanımak için en önemli ipucu mutfağıdır. O nedenle o coğrafyanın mutfağı ile haşir neşir oluyorum. Çünkü o ülkenin kültürünü yansıtıyor ve onların kim olduğunu görüyorum.” dedi. Akkul, bu nedenle gezgin olarak gittiği her coğrafyada yaşayan halkın mutfaklarını ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş standı

 

Kahramanmaraş standında karşılaştığımız Otel Germanicia YKÜ Genel Müdürü aynı zamanda Turizm ve Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli, “EMITT fuarında Kahramanmaraş olarak yerimizi aldık. Bu sene pandemi nedeniyle bunalan acentelerin, turizm sektör temsilcilerinin vs. hareketli, heyecanlı bir çalışma azmine şahit olduğumuz bir fuar oluyor. Ciddi bir durgunluk dönemi sonrası yapılan bu çalışmalar bahar ve yaz aylarında kendisini gösterecek diye düşünüyorum. Fuarda Kahramanmaraş’ın kültürünü, tabiatını, yaylalarını ve yedi kuyular kayak merkezini özellikle gastronomisini anlatarak yöresel ürünlerimizi sergiledik. Yurt dışı ve içi acentelerle irtibat kurarak kültür ve gastronomi turları için sözler aldık. Şehir olarak bu turları bekliyoruz. Kahramanmaraş’ın gastronomisi her geçen yıl gün yüzüne çıkıyor. Markalaşmış ürünlerimizle birlikte bu yolda devam eden ürünlerimiz global piyasada yerini alıyor. Kahramanmaraş hem gastronomi şehri hem de aynı zamanda da bir gastroteknoloji şehridir. 123 ülkenin üzerinde bir mutfak çelik ve teflon sanayimiz var. İhracat kapasitemize bakınca dünyanın yemeğini Kahramanmaraş pişiriyor diyebiliriz” dedi.

Balıkesir standı

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, paydaşlarıyla birlikte yer aldığı EMITT Fuarı’nda, şehrin dört mevsim turizm potansiyelini, gastronomi, kültürel ve tarihi değerlerini en güzel şekilde anlattı. Tarihi, kültürü, doğası, termali, sahilleri ve zengin gastronomisiyle ön plana çıkan Balıkesir, fuarın en gözde stantlarından biriydi diyebilirim. Balıkesir’in ürün çeşitliğini, köklü geçmişini kayıt altına almak ve bu değerli mirası gelecek nesillere aktarabilmek için ‘Berrin Bal Onur’ ve ‘Neşe Aksoy Biber’ tarafından yazılan ve Büyükşehir Belediyesi destekleriyle basılan “Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabı tarafıma hediye edildi. Bu kitabı mutlaka temin edin diyorum. “Lezzet Şehri Balıkesir” sloganıyla yola çıkan ve Balıkesir’i 50 peynirli şehir ve zeytin ülkesi olarak tanımlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Balıkesir çok güçlü bir coğrafya. Şehrimizde Balkanlar’dan, Orta Asya’dan göçle gelen insanların köyleri var. Bu da bir gastronomi zenginliği, kültür zenginliği meydana getiriyor. Topraklarımız zaten verimli. Türkiye’de en lezzetli balın alınacağı, peynirin en lezzetli olduğu yer Balıkesir’dir” dedi.

Bayramiç standı

 

Ülkemizin AB tescilli 7 coğrafi işaretli ürünümüzden biri, Kazdağlarının endemik meyvesi ‘Bayramiç Beyazı’nın yetiştiği yer olan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Belediye Başkanı Mert Uygun, “İlçemizi tanıtmak, turizmde atağa kalkmak adına Emitt’e katıldık. İlçemizin değerleri olan Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ni, Kazdağları’nda yetişen endemik bitkilerini, bin pınarlı İda’nın en güzel mesire yeri Ayazma Tabiat Parkı’nı, coğrafi işaret tescilli ürünlerimiz Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve ‘Bayramiç Tahin Helvası’nı tanıtma fırsatı bulduk. Kazdağları’nın eteğinde bulunan, havası ve yemyeşil doğasıyla gönülleri fetheden ilçemizi turizm alanında geliştirmek istiyoruz. Biliyoruz ki, birkaç önemli adımla Bayramiç özellikle doğa turizmi konusunda gözde bir yer olacak. Doğal lezzetler konusunda geniş bir yelpazeye sahip ilçemiz özellikle bitkiler ve baharatlar konusunda da oldukça iddialı. Kaliteli gıdaya ulaşmanın kolay olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunu daha etkin kılmak adına ilçemiz kadınlarının el emeği ürünlerinin bulunduğu ‘Üreten Kadınlar Pazarı'nı hayata geçirdik. Kadınlarımız, burada birbirinden doğal ürünleri tüketiciyle buluşturuyor” dedi.