Güncel

Green Card Nedir, Nasıl Alınır?

Abone Ol

Başvuru tarihleri her yıl “ekim-kasım” ayları arasında yapılıyor. Green card’a aynı anda başvuracak çiftlerin green card kazanma şanslarının artmasını sağlar.

Amerika Birleşik Devletleri’ne gelebilmek için alınması gereken vizeleri 2 gruba ayırabiliriz.

  • NON-IMMIGRANT VISA (göçmen olmayan vize): Göçmen olmayan kişilere verilen vizedir. Amerika’ya turist olarak geliyorsanız, geçici olarak çalışmak için ya da geçici iş amacıyla geliyorsanız eğer “NON-IMMIGRANT” vizesini almanız gerekir.
  • INNIGRANT VISA (göçmen vizesi): Amerika’ya göçmen olarak geliyorsanız yani Amerika’ya temelli taşınacaksanız “INNIGRANT” yani göçmen vizesi almanız gerekir.
  • PERMANENT RESIDENT CARD (green card): Amerika’da göçmen olarak oturma ve çalışma hakkını veren resmi bir karttır.
  • HUMANITARIAN GREEN CARD: Green card’a sahip olmak için bir diğer yol ise kendi ülkenizde dil, din, ırk, millet, politik görüş, sosyal grup üyeliği gibi sebeplerden dolayı işkence durumuna maruz kaldıysanız eğer korunma amacıyla “Amerika Birleşik Devletlerine” Green Card başvurusu yapabilirsiniz.

Green Card Nasıl Alınır?

Green card’a sahip olabilmek için, her yıl düzenlenen çekilişe katılmanız gerekir.

Bu çekilişi Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanlığı “DIVERSITY IMMIGRANT VISA PROGRAM DV” yani “çeşitli göçmenlik vizesi programı” kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilir. Çekilişi kazanırsanız eğer mülakata çağırılıyorsunuz ve mülakatla birlikte resmî süreciniz başlatılıyor. Gerekli şartları taşımıyorsanız eğer başvurunuz iptal edilir.

Green card ile Amerika’ya giriş yaptıktan sonra ayrı bir çalışma izni belgeniz olmadan çalışabilir, üniversite okuyabilirsiniz. Amerika’ya göçmen olarak geldikten sonra, Amerika’da belirli bir süre yaşarsanız eğer vatandaşlığa başvuru yapabilirsiniz. Vatandaşlık sınavını geçerseniz ve belirlenen şartları da sağlarsınız eğer “Amerikan Vatandaşı” olma hakkına sahipsiniz.

Green Card almak için:

  • Çalışma,
  • Özel göçmenlik,
  • Yatırım yapmak, (yüksek miktarda bir yatırım)
  • Akrabalık ilişkisi bulunan kişilerin Amerika'da yaşıyor olması,
  • Amerikan vatandaşı olan bir kişi ile evlilik yapmak,
  • Sığınma ve mültecilik,

Yolları ile de Green Card’a sahip olabilirsiniz.

Green Card’a Sahip Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Green Card almak için şartlar bulunmaktadır. Green Card için sunulan şartlar:

  • Eğitim ve iş tecrübenizin olması gerekir.
  • En az lise mezunu ya da dengi bir okulun bitirilmiş olması, (eğer bu kriter karşılanamıyorsa son 5 yıl içerisinde kişinin uzmanlık ya da eğitim gerektiren bir alanda en az 2 yıl çalışmış olması gerekir).
  • 18 yaşından büyük olmanız gerekir.
  • Başvuru için belirlenen ülkelerden birinde doğmanız gerekir.

Green Card’a sahip olmak için İngilizce şartı yoktur fakat iletişimde sorun yaşamamak için İngilizce biliyor olmanız sizin için faydalı olacaktır.

Green Card Ne İşe Yarar?

Green Card’a sahip olan kişilere “Amerika Birleşik Devletleri’nde” ömür boyu oturma ve çalışma hakkına tanınır. Kişinin eşi ve çocuklarına da yaşama ve çalışma hakkı verilir. Green Card'a sahip olan kişiler Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmaz. Amerikan vatandaşı olmak için gerekli sınavlara girilmesi gerekir.

Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?

Green Card başvurusu belirlenen tarihte yalnızca “DV Program” internet sitesinden ya da https://dvprogram.state.gov/ web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bu site Amerika Birleşik Devletleri dış işlerine bağlıdır.

“Begin entry” bölümüne girerek giriş yapınız ve ardından sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurunuz. Bilgileri doldururken pasaportunuzda yazılı olan bilgilerinizle aynı olmasına dikkat ediniz. Doğum tarihinizi ay/gün/yıl şeklinde giriniz. İstenilen tüm bilgileri girdikten sonra formunuzu “submit” tuşuna basarak formunuzu bitiriniz. Son olarak “confırmatıon numarası” verilecektir. Confırmatıon numarasını kaydediniz. Başvurunuzu gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Green Card başvuru sonuçları “8 Mayıs 2022” tarihinde açıklanır.