Haydi bugün siz de bir karar verin!..

Abone Ol

Bilenler zaten bilir. Bilmeyenler o günleri ne bilir… Şehirlerarası otobüslerin, hastanelerin, resmî kurumların, eğitim kurumlarının ve tüm kapalı alanların içinde sigara içiliyor, içmeyenlerde dolaylı yoldan sigaranın dumanını çekmek zorunda kalıyordu. Bu nedenle de herkes sigara içmeye sevk ediliyordu. Bugünden o güne baktığımızda, içmeyenler olarak bu çileye nasıl dayandığımızı anlayamıyoruz bile… İnsanın parası ile kendini nasıl zehirlediğinin en güzel kanıtı sigaranın insana kendisine verdiği zararın boyutlarına baktığında ortaya çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) yaptığı bir araştırmaya göre sigara ve tütün ürünlerini kullananların dünya ekonomisine toplam maliyeti 1 trilyon euroya yakın. Bu rakama sigaraya ödenen paranın yanında, tedavi masrafları ve iş kayıpları da dahil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sigara ile kişisel savaşını, iktidara gelmesi ile devlet nezdine taşıması ve çıkarılan yasa ile tüm kapalı alanlarda sigaranın yasaklanması sonrası tütün mamulleri tüketimi azaldı.  Buna göre, 1990’da her gün sigara içenlerin nüfusa oranı yüzde 30,2 iken 2015’te ise  22,9 olarak kaydedildi. Bu rakamın bugün daha da aşağıya düştüğünü düşünebilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’deki erkeklerin yüzde 31’i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu, Kuzey Kore’nin ardından dünyada en yüksek ikinci oran. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Bu, orta gelirli ülkelerin ortalamasına denk. Yılda yaklaşık 6 milyon insan tütün ürünlerinin yol açtığı zararlar yüzünden ölüyor. Bunlardan 600 bininin pasif içici olduğu tahmin ediliyor.

Ülkesine ve insanına hizmeti ibadet sayan bir liderin; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bence milletine en büyük hizmetlerinden biri de budur.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışmaya göre ‘Fahri sigara denetim müfettişi’ statüsü ile tüm dernek üyeleri ile video ve resimler çekecek. Belgeler ve bilgilerle ilgili kurumlar bilgilendirilecek. Sigara içme kuralını delenleri ifşa edecek. Buradaki amaç, sigara kullanımını daha da aşağıya çekmek. Zararlarını halka daha çok anlatmak olacak.

“Son dönemde nargilenin sigaraya alternatif gibi gösterilmesi, hâlâ kimi yerlerde tek tek sigara satışının sürdürülebiliyor olması da sigarayla savaşta olumsuz noktalar olarak karşımıza çıkıyor” diyen Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’de 20 milyonu aşan sigara kullanıcısını 17 milyonun altına indirmeyi başardık. Sigaranın son molekülü yok olana kadar da tütün ürünleri ile mücadele etmeye devam edeceğiz” diyor.

“Herkesin yöneldiği bir yön vardır. Haydi, hep hayırlara koşun, yarışın! Nerede olsanız Allah hepinizi bir araya getirir. Şüphesiz, Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter.” (Bakara-1489) Dr. Aydın’ı bu hayırlı çalışmasından dolayı kutlarım.

Kendi elimizle sağlığımızı yok edip, birilerinin ceplerini doldurmaktan vazgeçmek gerek gerçekten de. Dahası, kendimizi düşünmüyorsak, eşimiz ve çocuklarımızı sigaradan kaynaklı hastalıklardan üzmeye hakkımız yoktur. Bu arada elektronik sigara sektörü ile de bu türün zararsız olduğu algısına sakın ha kanmayın. Bu sektör, cebinizdeki paraya göz dikti. Siz buna fırsat vermeyin.

Bugün ‘9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’, haydi bugün eğer içenlerden iseniz, siz de sigarayı bırakın. Kendin sağlığınızı önemseyin. Sevdiklerinizi üzmemeye karar verin.

Selam ve dua ile…