Kuraklık ve artan su tüketimi nedeniyle İzmir'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’de su kesintileri yaşanmaya başladı.
Yaşanan kriz sonrası Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çeşme'nin su krizine karşı yeni projenin devreye alındığını aktardı.
Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı X üzerinden konuya ilişkin paylaşımda bulundu.
"BUGÜNDEN İTİBAREN ÇEŞME'YE ULAŞACAK"
Yumaklı yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Çeşme’nin su hasreti bitiyor!
DSİ olarak 1,7 milyar TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Karareis Barajı ve Salman Barajı Ortak Deposu, İletim Hattı ve Arıtma Tesisi projesini bugün hizmete alıyoruz.
Bu proje ile bugünden itibaren 3,7 milyon metreküp arıtılmış su artık Çeşme’ye ulaşacak. Yaz-kış içme suyu ihtiyacı güvence altına alınmış olacak. İzmir’e ve Çesme’ye hayırlı olsun!
"100 GÜNLÜK SU ŞEBEKEDE KAYBOLUYOR"
Ancak bir gerçeği hatırlatmak istiyorum:
İzmir’de yılda 68 milyon metreküp, yani İzmir’in 100 günlük ihtiyacı kadar su, maalesef vatandaşa ulaşamadan şebekede kayboluyor.
Barajların kurak dönemlerde değerlendirilmesi gerekirken, yıl boyu kullanılması ve işletme programına uyulmaması, su sorununu daha da büyütüyor.
"HER DAMLA, GELECEĞİMİZDİR"
Unutmayalım, her damla geleceğimizdir!
Tüm belediyelerimizi, kayıp-kaçak oranlarını en aza indirmek için gerekli yatırımları yapmaya, su kaynaklarını doğru kullanarak işletme programlarına uymaya davet ediyorum.
Suyumuzu korumak artık bir tercih değil, gelecek nesillerimiz için bir zorunluluktur."