Gündem

Kosova’nın Interpol üyeliği bölgeye fayda getirecek

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Thaçi, uluslararası camiadan Kosova’nın Interpol üyeliğini desteklemesini talep etti.

Thaçi, Kosova’nın Interpol üyeliğinin yalnız Kosova’ya değil bölgenin de yararı olacağını oysa kayıp tarafın suçlara bulaşanların olacağını kaydederek, bu yönde uluslararası camiadan destek beklediğini dile getirdi.

“Kosova’nın elde ettiği sonuçlar belirgindir”

Thaçi, yolsuzluğun küresel ölçekte ekonomi yanısıra güvenlik alanında da olumsuz sonuçlar yarattığını ifade etti. Hakim ve savcılar sayısının olduğu gibi hukukun üstünlüğü kurumlar için bütçenin de artırıldığını açıklayan Thaçi, “Yolsuzluk tüm kalkınmakta olan ülkeler yanısıra Kosova gibi dönüşüm sürecini yaşayan ülkelerde de mevcut. Devlet olarak bu 10 yıl içerisinde Kosova kanunların güçlendirilmesi için bir dizi faaliyette bulunulmuştur. Bu yönde Kosova Cumhuriyeti bu alanda kanununu onaylayarak bu amaçla kurumsal mekanizmaları oluşturmuştur. Yolsuzlukla mücadelede Kosova’nın elde ettiği sonuçlar belirgindir” değerlendirmede. Yolsuzluk ve organize suçla mücadelede ilerleme kaydedildi

Thaçi “Kosova, yolsuzluk ve organize suçla mücadelede ilerleme kaydetmiştir. Yolsuzluk ve organize suçla mücadelenin kolay ve kısa olmadığını biliyoruz. İyi ama bizler ileriye gitmekte kararlıyız. Bölge ve daha geniş çapta ülkelerle işbirliğinde bulunarak sıkıntıları aşmalıyız” diye konuştu.

Ülkede şişirilen gaziler listesi konusuna da değinen Hashim Thaçi, “Gaziler vakasıyla ilgili olayın açıklığa kavuşturulmasına kadar adaleti teşvik etmeliyiz. Üniforma altında 12.bin üzerinde savaşçının olmadığı bir gerçektir. Tüm diğer iddialar yanılgıdır. Adaletle bunun sonuna kadar gidilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.