Dünya

Libya’da uzlaşı arayışı

Abone Ol

Libya Başkanlık Konseyi, Muammer Kaddafi’nin özel sekreteri Ahmed Ramazan’ın yanı sıra hapis cezaları sona eren veya suçlanmayan bir dizi “siyasi tutuklu”nun serbest bırakıldığını duyurdu. Başkanlık Konseyinin sosyal paylaşım sitesinden yaptığı yazılı açıklamaya göre, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, çeşitli davalarda tutuklu bulunan ve haklarında yargı kararı verilen tutukluların serbest bırakılmasına istinaden, varılan uzlaşının sağlanması için gösterilen tüm çabaları takdirle karşıladığını belirterek Libya halkını kutladı.

PROJENİN AYRINTILARI AÇIKLANMADI

Geçmişi bir tarafa bırakmak ve anlaşmazlıkları aşmak şeklinde herkeste var olan hakiki arzuyla şekillenen ulusal uzlaşının ilk adımlarının atılmaya başlamasından dolayı Libyalıları tebrik eden Menfi, insanlara vatan etrafında toplanma ve hukuk devleti kurma çağrısı yaptı. Açıklamada, uzlaşı projesinin ayrıntıları, aşamaları ve uygulama mekanizmasına ilişkin daha fazla bilgi verilmedi.

“UZLAŞI SAĞLAMADAN YOL ALAMAYIZ”

Öte yandan Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Sadi Kaddafi’nin tahliye kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dibeybe, açıklamasında, “Uzlaşı sağlamadan yol alamaz; hukuku uygulamadan, kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı duymadan, yargı usul ve kararlarına uymadan da devletin dirliğini tesis edemeyiz” ifadelerine yer verdi.

BÖLÜNME BİTECEK Mİ?

Libya, Kaddafi’yi deviren 2011 NATO destekli ayaklanmadan bu yana çok az barış yaşadı ve 2014’te savaşan doğu ve batı grupları arasında bölündü. Trablus’ta kurulan hükümet uluslararası meşruiyete sahipken, Tobruk hükümeti batı destekli darbeci Hafter’in yanında yer aldı. Uzun süre devam eden iç savaşın durması için geçen yıl ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Ordunun birleşmesi yönündeki çabalar Hafter’in uzlaşmaz tutumuna takılırken, Aralık seçimlerinde aday olmak istediğini açıklayan Hafter’e “Üniformanı çıkar” çağrısı yapıldı.

YUNANİSTAN YAKIN TAKİPTE

Öte yandan Yunanistan Libya’daki gelişmeleri yakından takip ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’da 24 Aralık’ta yapılacak seçimlerden, “ Türkiye-Libya Mutabakatı gibi geçmişe ait yükleri üzerinden atabilecek bir hükümet çıkmasını umduklarını” söyledi. Dendias, Libya halkının kabul etmeyeceği, destek vermeyeceği hiçbir şey istemediklerini öne sürerek, “Libya ile herhangi bir hukuk dışı anlaşma istemiyoruz, Libya meclisinin reddettiği bir anlaşma istemiyoruz. Biz ülkenizin istikrarı, kalkınması ve refahı ile ilgileniyoruz” şeklinde konuştu.