Yerel seçim atmosferi oldukça yoğun yaşanıyor.
Anketler şimdiden seçim sonuçlarına dair fikir vermeye başladı. Rakamlar, çoğu aday için tedbir almak adına sınırlı zamanda önemli bir mesaj veriyor.
Güvenilir kaynaklardan biri olan Optimar’ın İstanbul sonuçlarına göre; Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında başa baş bir sonuç var. Ankete katılanların yüzde 36,3’ü Murat Kurum’un İstanbul’un sorunlarını çözeceğini düşünürken Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı yüzde 35,2 olarak neticeleniyor.
Rakamlar kıyasıya bir yarış olduğunu gösteriyor. İş odaklı, pozitif ve gönül iklimine girebilen aday kazanacak gibi görünüyor.
YENİDEN REFAH PARTİSİ MÜSTAKİL BİR PARTİ
İstanbul hiç şüphesiz tüm partiler için önem arz ediyor.
Özellikle AK Parti ve CHP arasında kıyasıya bir yarış var. Bu süreçte diğer partilerin almış oldukları pozisyon, yarışı etkileyecek.
Yeniden Refah Partisi kendi adayı ile seçime gireceğini açıkladı.
Muhafazakâr-mütedeyyin kesimde YRP’ye sert çıkanlar oldu. Oyların bölünmesi endişesi böyle bir söyleme yol açsa da YRP, müstakil bir partidir ve böyle bir karar alması meşrudur ve hakkıdır. Bu açıdan parti suçlanamaz. YRP’yi bu noktaya getiren farklı etkenler olabilir.
Ve fakat şu hususu da atlamamalı. YRP, genel seçimde aldığı oyun üstüne çıkmayı amaçlıyor. Olur mu? Bazı hassas dengeler söz konusu, açalım…
HER KOŞULDA ERDOĞAN’I DESTEKLEYEN KESİM
Genel seçim sürecinde cumhurbaşkanı adayı olarak Erdoğan’ı destekleyenlerin bir kısmı, vekil seçiminde Yeniden Refah’a oy verdi.
Bir kısım seçmen, Erdoğan’ı, AK Parti’den bağımsız şekilde, her koşulda destekliyor. Bu seçmen kitlesi parti bazında ise esnek davranabiliyor. İşte bu esnek oylar genel seçimde YRP’ye gitti.
YRP, yerel seçimde AK Parti karşısında pozisyon almakla oy kaybını göze almış oldu.
Yeniden Refah Partisi, Anadolu’da oyunu artırabilir ama İstanbul’da hayır!
Seçmen, İstanbul özelinde AK Parti ve CHP arasındaki kutuplaşma nedeniyle Murat Kurum’a yönelecektir.
“SAATDETÇİLEŞME” ENDİŞESİ
Yeniden Refah Partisi, Saadet çizgisine gelir mi? Camiada tartışılan soru bu.
Özellikle son günlerde YRP’li yetkililerin sol ve muhalif medyada çokça görünmeleri, “Saadet travması”nı anımsattı.
Yeniden Refah Partisi genel seçimde Cumhur İttifakı’na katılarak geniş muhafazakâr kesimden sempati topladı. Süreçte ise YRP’lilerin farklı kesimlerin mecralarında daha fazla yer aldığı görülmekte. YRP için sol tandanslı TV’lerde yer alıp AK Parti’ye yönelik sert söylem geliştirmenin bazı sonuçları olabilir. İstanbul seçimlerinde AK Parti kaybederse YRP’lilerin bu söylemleri tezgâha çıkarılır ve “kaybettiren parti” olarak suçlanabilir. Genç ve gelecek vadeden bir parti olarak YRP, böyle bir ithamla karşılaşmak istemez sanırım. Bu nedenle mutedil yaklaşımlar her zaman tercih edilen olmalı.
YENİDEN REFAH’A ELEŞTİRİ VAR
AK Parti’den ayrılıp YRP’de kendine üst düzey yer bulan bazı kişiler, dindar camiada antipatik bulunuyor. Yeniden Refah’ın kadro bakımından daha özgün seçimler yapması gerektiğine dair yaklaşımlar söz konusu.
AK Parti’den ego ya da başka kişisel nedenlerle yollarını ayıranların Yeniden Refah’ta kolayca yer bulabilmesi, YRP’nin imajını olumsuz etkiliyor.
İLKE SİYASETİ
Gerek AK Parti gerekse YRP’yi tercih eden Millî Görüş ekolü üyeleri için bu seçim; iki kat sınav anlamı taşıyor.
Millî Görüş ekseni, bu ülke için hayati önem taşımakta. Bu damar, temiz ve duru siyaseti korumalı.
Her iki partide yer alan siyasilere önemli görevler düşüyor.
Mutedil yaklaşımları korumak, ilkeden taviz vermemek ve uzun vadeli düşünmek önemli görünüyor