Dünya

Mısır Fetva Kurulu’ndan Diriliş Ertuğrul’u izlemeyin fetvası

Abone Ol

Mısır’daki 2013 darbesinden bu yana Mısır ile Türkiye anlaşmazlığının tırmanmasıyla birlikte Mısır medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye’nin bölgede istikrarı sağlamadaki rolüne saldırmak için hiçbir adımdan geri durmadı.

Mısır’da, ülkenin resmi ve en büyük fetva kurumu “Yüksek Fetva Konseyi” (Daru’l-İfta), yayımladığı bir açıklamasında, “Diriliş Ertuğrul” ve “Kurtlar Vadisi” dizilerinin hiçbir şekilde izlenmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamaya göre, Türkiye’nin bu diziler aracılığıyla Ortadoğu’da kendi siyasi ideolojisini ve komşu ülkelere yönelik düşmanlığını yaydığını iddia etti.

“OSMANLI’YI YENİDEN CANLANDIRMAK İSTİYOR”

Fetva Konseyi’nin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da açıkça değinilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ortadoğu’da Osmanlı hakimiyetini ve hilafeti yeniden canlandırmak istediği belirtildi. Açıklamada, “Erdoğan, bu dizileri kullanarak, Osmanlı’nın bir zamanlar yönettiği Arap ülkelerini yeniden kontrol altına almaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca bir diğer sebep olarak bu diziler vasıtasıyla bazı Arap ülkelerine askeri üs kurmada kolaylık sağlamasında rol oynadığı öne sürüldü.

BAE VE MISIR’DAN ORTAK KARALAMA KAMPANYASI

Bu çabaların yanında Mısır ve yandaşı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), hem Türkiye düşmanlığını yaymak için hem de Osmanlı Devleti’ni karalamak amacıyla ve Diriliş Ertuğrul’a karşı “Ateş Kırallığı” isminde 2019’un Kasım ayında yeni bir dizi çekti.

Ancak dizinin yayınlanmasının ardın birçok tepkinin hedefi olurken “Diriliş Ertuğrul” kadar başarılı olamadı.

Bu türden karalama kampanyalarına, Diriliş Ertuğrul dizisi uluslararası sektörde büyük bir başarıya imza attı. Birçok yabancı dile tercümesi yapıldı. Bu kapsamda Türk dizileri yaklaşık olarak 156 ülkede seyrediliyor. Arap ülkelerinde milyonlarca insan tarafından ilgi ve merakla izleniyor.