Güncel

Ramazan’ın 29. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 29. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir?

Abone Ol

Ramazan-ı Şerif ayının son iki gününde Müslümanlar bayram hazırlığı içerisindeyken, bu iki geceye mahsus faziletli ibadetleri de yerine getirmeye gayret ediyor. Ramazanda kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti hakkında araştırma yapan müminler, özellikle bu gece (21 Mayıs Perşembe’yi 22 Mayıs Cuma’ya bağlayan gece olan) Ramazan’ın 29. gecesi kılınacak namaz hakkında bilgiler almak istiyor. Peki Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından özellikle tavsiye edilen Ramazan’ın 29. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 29. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir? konuların detayında bugün Eyyüb Aleyhisselâm’ın sabrına dair kısa bilgiler bulabilirsiniz…

NOT: (22 Mayıs Cuma’yı 23 Mayıs Cumartesi’ye bağlayan gece) Ramazan’ın 30. (Arefe) gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? haberine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ramazan’ın 29. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 29. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir?

Ramazan ayının 29. gecesi (21 Mayıs Perşembe’yi 22 Mayıs Cuma’ya bağlayan gece) kılınacak namaz; Rasûlullâh Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz bu namaz hakkında buyurur ki; Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha, 7 İhlâs ve 1’er kere de Felak ve Nâs surelerini okuyarak iki rekat namaz kılsa Allâhu Teâlâ o kimseye şöyle nidâ eder; Ey kulum! Sana müjdeler olsun ki, orucunu ve namazını kabul ettim.Günahlarını bağışlayıp cenneti sana vacip kıldım..’

Ramazan’ın 29. gecesi kılınacak namazın vakti

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, gecenin ilerleyen saatlerinde imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Bu geceye mahsus nafile bir namaz olduğundan eğer ilerleyen saatte kılmasına kuvvetli bir engel var ve hiç kılamayacaksa, daha erken de kılınabilir. Ancak ilerleyen teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli, öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in gecelerine özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olduğu müjdelenmiştir. Ancak, yapılamadığı zaman da kişi mesul olmaz.

***

RAMAZAN’IN 29. GECESİ (21/22 Mayıs) KILINAN TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR?

Ramazan-ı Şerif ayının 29. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Kim bu gecede teravih namazı kılarsa, O kimseye Eyyüb Aleyhisselâm’ın sabır sevâbı ihsan edilir ve bütün günahları bağışlanır. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler?

Güncel

Habere Git

Bismillâhirrahmânirrahîm;

وَاَيُّوبَ اِذْ نَادٰى رَبَّهُٓ اَنّ۪ي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِم۪ينَۚ

”Eyyûb’u da an! Hani Rabbine, ‘Başıma bu dert geldi. Ama sen merhametlilerin en üstünüsün’ diye niyaz etmişti.” [Enbiyâ 83]

İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden, Hazret-i İshak’ın oğlu Iys’ın neslindendir. Kendisine yedi kişi îmân etmiştir. Yüz kırk sene ömür süren Hz. Eyyûb, sabrı ile insanlık târihinde darbımeselle anılmakta Kur’ân-ı Kerîm’de sabrı ve teslimiyetiyle ile övülmektedir.

Eyyüb Aleyhisselam malı, evlatları ve bedeni ile imtihan edildi. Allâhu Teâlâ onu, bir hastalıkla imtihan etmeyi murâd etti. Eyyüb Aleyhisselâm cildinde ortaya çıkan bir rahatsızlık nedeniyle rivayete göre 7 yıl sıkıntı çekti. Bu süreyi yerin bir-iki metre kadar altında taştan odaya benzer küçük bir mağarada geçirmiştir. Rabbine niyâzında bir kez dahi hastalığından kurtulmayı talep etmeyen o yüce peygamber, (a.s.) yalnızca ‘Yâ Rabbi, bana hastalık dokundu, Sen merhametlilerin en merhametlisisin’ diyerek hâlini arzetmiştir. Kulluğa en yakışır şekilde gösterdiği sabır neticesinde bu imtihanını tamamlamasıyla Enbiyâ Sûresi’nin 84. âyet-i kerîmesinde me’âlen, ‘Bunun üzerine biz, tarafımızdan bir rahmet ve kulluk edenler için anılacak bir örnek olmak üzere onun duasını kabul ettik; kendisinde dert ve sıkıntı olarak ne varsa giderdik; ona aile efradını, ayrıca bunlarla birlikte bir mislini daha verdik.’ buyrularak Allâhu Teâlânın övgüsüne mazhar olmuştur.

Sad Suresi 42. âyet-i kerîmesinde bu hususta, ‘(Hastalığını da bir nimet bilerek sabredip asla şikâyet etmeyerek bize hâlini arz eden kulumuza) Ayağını (yere) vur! İşte yıkanacak ve içilecek (şifa bulmana vesile olacak) soğuk bir su (dedik). / Tam da bittim dediği anda ‘Katımızdan ona bir rahmet ve temiz akıl sahiplerine bir öğüt olmak üzere ailesini ve onlarla birlikte bir benzerini de bağışladık./ Bu, Allah’a samimi kullukta bulunmak isteyenler için ibret alınacak gerçek bir kıssadır.’ buyrulmaktadır.

Cenâb-ı Hakk’ın emriyle ayağını yere vurması sonucu kaynayan su bütün bedenindeki hastalığın şifa bulmasına vesile olmuştur.

Hazret-i Eyyûb’ün Sabır Makâmı, Şanlıurfa’da olup ziyaret edilebilmektedir.

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve TERAVİH NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmanın hükmü Sünnet-i Mü’ekkededir.

Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan-ı Şerif ayında sürekli olarak kıldığı ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrîmen mekruhtur.

Teravih namazının vakti; Teravih namazı yatsı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve diğer Salevât-ı şerifeleri okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE İHSAN EDİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek Ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.