Güncel

Sahur yapmanın önemi ve fazileti nelerdir? sahura kalkıp yemek yemek neden önemli?

Abone Ol

İnsan beden sağlığı için yeme-içme denge ve sağlığı çok önemlidir. Mübarek Ramazan da yaklaşıyor. Bizi bekleyen sahur kahvaltılarını daha sağlıklı ve yararlı geçirmek adına 'sahurun faydalarını sizler için derledik. peki, Sahur yapmanın önemi ve fazileti nelerdir? sahura kalkıp yemek yemek neden önemli? İşte detaylar.

SAHUR YAPMANIN ÖNEMİ VE FAZİLETİ NELERDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde verilen bilgilere göre; Sahur Yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

SAHURA KALKIP YEMEK YEMEK NEDEN ÖNEMLİ?

Peygamberimizin (s.a.v.) “Sahur yiyin, çünkü sahurda bereket vardır.” hadisinden hareketle sahur yapmanın 9 faydası;

  • Sahur yapmak gündüz tutulacak oruç için size kuvvet kaynağı olur.
  • Oruç tutmak isteyene gece yeme ve içmeyi mubah kılar. Çünkü İslâm’ın ilk dönemlerinde oruçlu uyuduğu zaman yiyip içmek o kişiye haram oluyordu. Daha sonra bu, ikinci fecrin doğuşuna kadar mubah kılındı.
  • Allah’a daha fazla ibadet etmeye vesile olur. Çünkü sahura kalkan kişi, abdest alıp namaz kılacaktır.
  • Ayrıca, sahur vakti, ibadete teşvik edilen vakittir. O vakitte sema kapıları açılır, rahmet iner ve dualar kabul edilir.
  • Oruca geceden niyet etme imkanı verir. Böylece niyet konusundaki ihtilaflar ortadan kalkmış olur.
  • Ehl-i Kitâb’a muhalefet edilmiş olur. Müslümanın orucu ile Ehl-i Kitabın orucu arasındaki fark sahur yemeğidir.
  • Sahur, necat vaktidir; kurtuluş vesilesidir.
  • Sahurda yani erken kalkmakta bereket vardır.
  • Sahur vakti uyanık olmak kişinin ömrüne bereket vesilesidir.
  • Kaynak: Buhari, Savm, 1923; Müslim, Siyam, 1095. / Kelâbâzî, Bahru’l-fevâid, s. 177-179.