Sesin ve sözün ağırlığı

Abone Ol

Son dönemde videolu örneklerini görsek de ses kayıtlarının internetten düzenli şekilde paylaşılmasına ‘podcast’ diyoruz. İnternete bağlanabilen herhangi bir cihazdan dinlenebilen ve genellikle bir konuya odaklanan ‘podcast’ler, radyoya benzese de en büyük farkı, yayının radyo gibi akıp gitmemesi.

İstediğiniz zaman, istediğiniz yerde dinleyebilmeniz için, ilgilendiğiniz ‘podcast’lere abone oluyorsunuz ve eğer gerekli ayarlamaları yapmışsanız, yeni bölümler cihazınıza -örneğin akıllı telefonunuza- otomatik indiriliyor. Size de keyifle dinlemek kalıyor.

Sosyal medyanın hayli gergin ve sabun köpüğü gündeminden sıyrılmak, belli uzmanlıklarda kişi ya da grupların yaptığı ‘podcast’lere sığınmak, bilgilendirici yayınlar dinlemek kulağa cazip geliyor. Özellikle küresel salgın yılları, ‘podcast’lerin yeniden yükselişe geçtiği bir dönem oldu.

Bilgisi, uzmanlığı ve söyleyecek sözü olan, ‘podcast’e başladı. Spotify’ın sahibi olduğu ‘podcast’ platformu Megaphone’un “2022 Podcast Trendleri Raporu”, COVID-19 salgınının en etkin olduğu 2020 ve 2021 yılları boyunca yeni ‘podcast’ yayıncılarının sektöre girdiğini doğruluyor.

Dinleyiciler 2022’de de ‘podcast’ yayınlarına ilgi göstermeye devam ederken, indirilen içerik sayısı dünya çapında yüzde 38 artmış durumda. ABD, Almanya ve İngiltere’de istikrarlı artışlar gözlenirken İspanya, İtalya ve Fransa’da büyük sıçramalar yaşanmış.

‘Podcast’ yayınları ilk çıkışından itibaren 25-54 yaş arası kişiler arasında popülerdi. Ancak bu aşılmış görülüyor. ‘Podcast’ dinleme yaşı 13’e kadar inerken, 55 yaş üstü dinleyici sayısında da gözle görülür artış gözleniyor.

Yaş grubu açısından en çok dinleyici artışı gözlenen iki grup var. Bunlar, 13-17 yaş arası ile 55 yaş üstü. Bu tablo, geçmişte belli bir yaş grubuna ulaşan ‘podcast’ yayınlarının artık genele ulaşmaya başladığının göstergesi kabul edilebilir.

Güncel haber kaosundan sıyrılıp, daha derinlikli bilgi almak ve yorum dinlemek için, konularında uzman kişilerin ‘podcast’ yayınları tercih ediliyor. Dinlenen içerik türlerine baktığımızda, Toplum ve Kültür ile Haber kategorisindeki ‘podcast’lerin öne çıktını görüyoruz.

Olan biteni anlama çabası devam eden insanların bir yandan da ‘podcast’lerle, kendilerini fiziksel ve zihinsel olarak geliştirmekle ilgilendikleri görülüyor. Çünkü Sağlık ve Zindelik ile Din ve Maneviyat gibi türlerdeki yayınların daha fazla dinleyici çektiği rapora yansıyor.

Bu tür yayınlar genellikle akıllı telefon, tablet ve bilgisayardan dinlenir ve bireysel içerik tüketimi olarak gözükür. Son dönemde arabadan, akıllı hoparlörlerden ve akıllı TV'den ‘podcast’e erişimin artmış olması, birlikte dinleme deneyiminin yaygınlaştığını gösteriyor.

Birçok cihaz internete bağlanıp akıllı hâle gelince; ‘podcast’lerin erişilebilir olduğu alan sayısı giderek arttı. Abone olunan yayıncılara bağlılık, sürekli takip ve dinleme alışkanlığı oluşturdu. Sesin ve sözün ağırlığı, ‘podcast’i alternatif bir mecra haline getirdi.