Ekonomi

S&P'den Türk bankacılık analizi: Riskler bir miktar düzeldi, ancak kısa vadeli riskler yüksek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türk bankacılık sektörüne yönelik yaptığı analizde, para politikası ve regülasyonlarda normalleşme sayesinde sektörün risklerinin bir miktar düzeldiğini belirtti. Ancak, kurum kısa vadeli risklerin özellikle Türkiye'nin cari denge pozisyonunun halen zayıf olması sebebiyle yüksek kalacağını kaydetti.

Abone Ol

S&P Global Ratings, yayımladığı bankacılık sektörü değerlendirmesinde ekonomik ve sektör risk trendleri açısından görüşlerini "negatiften" "durağana" değiştirdiğini belirtti.

Kurum, yeni ekonomi ekibinin kademeli politika sıkılaştırmasına ve ortodoks olmayan politikalardan dönüşe devam etmesi durumunda Türk ekonomisinin orta vadede yeniden dengelenebileceğini belirtti.

Kısa vadeli riskler

S&P Global Ratings, kısa vadeli risklerin özellikle Türkiye'nin cari denge pozisyonunun halen zayıf olması sebebiyle yüksek kalacağını kaydetti. Kurum, jeopolitik riskler veya mevcut ortodoks politikalardan geri dönüş finansal istikrara zarar verebileceğini belirtti.

Kurum, "Bu, daha zayıf yabancı ve yurtiçi güvenini yansıtmak, mevduat dolarizasyonunda yeniden artış ve lira üzerinde ek baskı şeklinde kendini gösterebilir" ifadelerini kullandı.

Kurum, baz senaryosu kapsamında önümüzdeki çeyreklerde nominal kredi büyümesinin keskin bir şekilde düşmesini beklediğini belirtti.

Dolar/TL beklentisi 40

S&P Global Ratings, Türkiye büyüme beklentilerini 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirledi. Kurum dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşmasını bekliyor. Kurumun ortalama TÜFE tahminleri ise 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48.

Kurum bankaların kredi kayıplarının 2024'te yaklaşık yüzde 3,5 olacağını, tahsili gecikmiş alacak oranının ise yüzde 4-yüzde 5 civarına yükseleceğini öngördü.

Bankaların kârlılık ve sermaye oranları düşecek

S&P Global Ratings, bankaların kârlılık ve sermaye oranlarının düşeceğini belirtti. Kurum, artan fonlama maliyetlerinin, daha düşük TÜFE endeksli tahvil katkısının ve daha yüksek tahmin ettikleri kredi zararının karlılığa olumsuz etkide bulunacağını belirtti.

Sektör için enflasyon muhasebesi uygulamasının hâlâ belirsiz olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Eğer enflasyon muhasebesine geçilirse açıklanan karlarda ciddi düşüşler görmeyi bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Düşük kârlılık ve lira değer kaybının özellikle kamu bankalarının sermaye seviyelerine zarar vereceği belirtilen değerlendirmede bir başka tur sermaye artışının seçenek dışı olmadığı vurgulandı.

Sonuç olarak, S&P Global Ratings'in analizi, Türk bankacılık sektörünün risklerinin bir miktar düzeldiğini ancak kısa vadeli risklerin hala yüksek olduğunu gösteriyor. Kurum, özellikle cari denge pozisyonunun zayıflığı, jeopolitik riskler ve mevcut politikalardan geri dönüş gibi risklere dikkat çekiyor.