Analiz-Yorum

Yeni kıdem tazminatı sisteminde hedef mart ayı

Abone Ol

Çalışma hayatının en önemli konularından kıdem tazminatı, hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanan hükümetin 2017 yılı bütçe programıyla tekrar gündeme geldi.

Programın hayata geçirilecek tedbirler bölümünde “Bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı sistemine yönelik mevzuat çalışması yapılacak” ifadeleri dikkati çekerken, bu tedbirin süresi olarak mart ayı sonu belirlendi.

Bu tarihe kadar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kalkınma, Maliye ve Sağlık bakanlıkları ile işçi ve işveren sendikaları başta olmak üzere ilgili tüm taraflar yoğun bir diyalog süreci yürütecek. İlk olarak, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla mevcut durumun tespitini yapacak taraflar, daha sonra gerek Üçlü Danışma Kurulu gerekse de diğer sosyal diyalog mekanizmalarında bir araya gelip mevzuat çalışmasını tamamlayacak.

En az 1 yıl çalışan kıdem tazminatını hak ediyor

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu tazminat bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışması gerekiyor.