Yılın ilk PPK toplantısı

Abone Ol

Bu yılın ilk PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısı yarın saat 14:00 te yapılacak.

Geçtiğimiz yılın en son toplantısında alınan 150 baz puanlık indirimin ardından politika faizi Merkez Bankası tarafından yüzde 38 seviyelerine gerilemişti.

Ekonomimizin en büyük sorunu halinde olan enflasyon ile yapılan mücadeleyle ilgili atılan adımlar sonrasında bu yılın ilk faiz kararının ne olacağı oldukça önemlidir.

Burada önemli olan Merkez Bankasının faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği eğer devam edecekse bu faiz indirimlerinin hangi boyutta olacağı konusudur.

Piyasa bu anlamda faiz kararına kilitlenmiş durumdadır ve beklenti ise faiz indirimlerine Merkez Bankası’nın devam edeceği yönündedir.

Bu noktada benim tahminim de yarın ki toplantıda Merkez Bankası’nın 150 baz puan indirimle faiz indirimlerine devam edeceği yönündedir.

Aslında biraz daha fazla bir indirim yapılabilir ama konjonktür gereği indirimin 150 baz puanda kalacağını öngörmekteyim.

Eğer 150 baz puanlık bir indirim olursa politika faizi yüzde 36.5 seviyelerine gerileyecek 2026 sonunda da faizin yüzde 25 seviyelerine geleceğini de ayrıca belirtmek isterim.

Faiz indirimi ekonomimizin canlanması noktasında son derece büyük bir öneme sahiptir.

İş dünyasının global anlamda yaşanan sorunları aşabilmesi ve global oyuncularla rekabet edebilmesi için Merkez Bankası’nın konjonktürel gelişmeleri de yakından takip ederek faiz indirimlerine devam etmesi Türk ekonomisi için hayati bir zorunluluk hükmündedir.

Gerek maliyet artışları gerek finansmana ulaşmada ki zorluklar gerekse de siparişlerin düşmesi vesilesiyle yaşanan talep eksikliği durumu şirketlerimizi oldukça zor duruma sokmuş durumdadır.

Tüm bunların üstüne bir de faiz kaynaklı borçlanma maliyetleri eklenince hareket etmek şirketler için çok daha zor bir hal almaya başlamaktadır.

Diğer taraftan faizler noktasında düşüşlerin devam etmesi yatırımcıların da yatırım tercihlerini değiştirmelerine de sebep olacaktır.

Faiz oranları düştükçe yatırımcılar daha farklı yatırım araçlarına yönelmeye başlayacak burada da değerli madenler daha da ön plana çıkmaya devam edecektir.

Özellikle değerli madenlerde yaşanan arz-talep dengesizliği bu madenlerin fiyatlarını daha da yukarılara taşıyacak faizden ayrılan yatırımcı yönünü bu madenlere doğru yöneltecektir.

Bu arada borsamızın da son günlerde toparlandığının altını çizmekte fayda var.

Ekonomide işler yolunda gitmeye başladığında borsanın yukarı yönlü hareketlenmeye başladığı herkes tarafından bilinen bir gerçekliktir.

Borsa yukarı yönlü hareketlenmelere devam ederse yatırımcı tarafından her geçen gün daha da güçlü bir şekilde tercih edilmeye devam edilecektir.

Aslında burada tüm işler birbirine bir zincirin halkaları gibi bağlı durumdadır.

Bunu şöyle izah etmek yerinde olacaktır ki; faizler düşerse işletmeler daha da fazla yatırım yaparak fazla üretecek ve fazla kar etmeye başlayacaktır.

Fazla kar eden şirketlerin de hisse senetleri yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilecek dolayısıyla da hisse senetlerinin değerleri yükselerek toplamda borsa endeksi yukarılara doğru hareket edecektir.

Bu yılın gerek yarın i toplantısında gerekse de daha sonraki toplantıların her birinde faiz indirimlerine devam edilmesi piyasalar tarafından arzu edilen bir durumdur.