Ekonomi

Yurt dışında konuta 115 milyar gitti

Türkiye'de 2025'te gayrimenkul alımında dengeler tersine döndü. Türkler yurt dışından 2,4 milyar dolarlık konut alırken, yabancıların Türkiye'den alımı ise 2 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Abone Ol

Türk tasarruf sahiplerinin yurt dışı emlak yatırımlarına ilgisi 2025 yılında tarihi seviyelere ulaştı. Gazete Oksijen’in verilerine göre, yılın ilk 11 ayında Türkler yurt dışında toplam 2 milyar 423 milyon dolarlık konut satın aldı. Aralık ayı rakamlarının eklenmesiyle bu tutarın 2,6 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Bu tablo, yabancıların Türkiye’de yaptığı gayrimenkul yatırımlarını da geride bıraktı. 2025’in ilk 11 ayında yabancıların Türkiye’deki konut alımları 2 milyar 56 milyon dolar seviyesinde kaldı. Böylece sadece 11 ayda, yurt dışına giden Türk sermayesi gelen yabancı yatırımdan 367 milyon dolar daha fazla oldu. Yıl sonu itibarıyla bu farkın 400 milyon doları aşacağı öngörülüyor.

Uzmanlara göre bu yönelimin arkasında Türkiye’de konut fiyatlarının döviz bazında yüksek seyretmesi, kira artışlarına getirilen sınırlamalar ve kiracı tahliyesinin zorlaşması gibi nedenler bulunuyor. Türk yatırımcılar 2025 boyunca her ay ortalama 200 milyon dolarlık yurt dışı konut alımı yaptı. Ağustos ayında ise 288 milyon dolarla aylık bazda rekor kırıldı.