Ekonomi

Zeytinyağı fiyatlarında spekülasyon iddiaları

Geçtiğimiz günlerde, zeytinyağının kilogram fiyatının 600 liraya kadar çıkabileceğine yönelik haberler, zeytinyağı piyasasını spekülasyona yol açtı. Geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatı bu sezon 295 liraya yükselen zeytinyağı, 315 liradan raflara çıktı. Fiyatların 500 lirayı aşabileceği belirtiliyor.

Abone Ol

Muhabir - Pınar Karahan 

Diriliş Postası, zeytinyağının son dönemdeki fiyat artışıyla ilgili spekülasyon iddialarını değerlendirdi. Zeytinyağı üreticisi Orhan Dere, fiyatların artmasında küresel piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra, bazı aracı firmaların da rolü olduğunu iddia etti.

SPEKÜLASYON İDDİASI

Konuyla ilgili olarak TARIŞ ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, açıklamalarda bulundu.

TARIŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Mustafa Sürek, piyasada işlem gören 5 asit rafinajlık zeytinyağının alım fiyatının kilogram başına 165 lira olduğunu söyledi. Sürek, son dönemde öne çıkarılan kilogram başına 295 lira fiyatın, 0,3 Kuzey Ege natürel sızma yağı için geçerli brüt fiyat olduğunu ve 0,3 asit alımı hiç olmadığını, dolayısıyla piyasada işlem görmediğini belirtti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Nejat Tan da, zeytinyağında fiyatlara bakıldığında dünya piyasalarıyla benzeşen fiyatlar olduğunu belirterek, "Bu yıl kaliteli yağların miktarı çok az. Mesela 295 lira fiyat var, bu fiyat en kaliteli grubun fiyatı. Normalde 1-1,5 asitler 200-250 lira civarında" diye konuştu.

ÜRETİME DESTEK VERİLSİN, FİYAT DÜŞER

Türkiye'nin önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden olan İzmir’in  Bergama ilçesindeki zeytinyağı üreticisi Orhan Dere, zeytinyağının fiyatının artmasının üretimi etkilemediğini belirterek,  "Üretime destek verilsin, fiyatlar düşer" diyerek, aracıların fiyatları yukarı çektiğini savundu.

TÜCCARLAR FİYATLARI YUKARI ÇEKİYOR

Dere, zeytinyağı fiyatlarının artmasının üretime etkisinin olmadığını belirterek, "Fiyatlar arttı ama üretimde bir artış yok. Bunun nedeni ise mevsim değişiklikleri, gübre ve ilaç fiyatları. Zeytin ağacı çok hassas bir ağaç. Mevsim değişikliklerinden çok etkileniyor. Gübre ve ilaç fiyatları da çok yüksek. Bu da üretim maliyetlerini artırıyor. Üretim maliyetleri artınca üretici de üretemiyor. Üretim artarsa fiyatlar düşer" dedi.

Dere, devletten zeytinyağı üretimi için destek beklediklerini de belirterek, "Devletin zeytinyağı üretimi için destek vermesi gerekiyor. Bilinçli yetiştiricilik için destek verilmesi gerekiyor. Üretim artarsa fiyatlar düşer. Bir de aracılara yani tüccarlara bırakılmamalı. Devlet el atarsa bu iş yoluna girer. Ne yapıyorsa aracılar yapıyor" ifadelerini kullandı.

Dere, zeytinyağı alımın ve yağ alımın tüccarlara bırakılması durumunda ocak ayında zeytinyağının kilogram fiyatının 500 lira olacağını savundu. Dere, üreticilerin karşılaştığı sorunlara da değinerek, "Maliyet çok yüksek. Mazot, gübre, ilaç, sulama, amele parası yüksek olunca tabiki zeytinini kimse maliyetin altında satamaz. Mecburen yukselir" diye konuştu.