Nurdan Ebru Erdoğan –
Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme” iddialarıyla, Gazze’ye uygulanan abluka yeniden gündeme geldi. Türkiye başından beri, normalleşme için “Gazze’ye ablukanın kaldırılmasını” şart olarak ileri sürdü.
Gazze, Hamas’ın kontrolü ele geçirdiği 2007 yılından beri İsrail ablukası altında tutuluyor. Yani Gazze şeridine insani yaşam malzemelerinin girişi yasak. Yıkılan evleri, okulları ve hastaneleri yeniden inşa edebilmek için gerekli olan inşaat malzemelerinin girişi yasak. İşsizlik yüzde 60 oranında. Ev yok, okul yok, hastane yok. Hasta giriş-çıkışları, ilaç girişi yasak. Gazzelilerin içecek suyu bile yok.
İsrail’e karşı açılan Mavi Marmara davasının Avukatı Cihat Gökdemir Uzay Haber’e yaptığı açıklamada İsrail’in, kamuoyundaki abluka-ambargo karışıklığını kullanarak “kurnaz” bir yönteme başvurabileceğine dikkat çekti. Buna göre Tel Aviv, ablukayı ambargoya çevirip daha sonra da “ambargoyu kaldırdım” diyerek işin içinden sıyrılmayı planlıyor.
Gökdemir ambargo ve ablukanın farkına dikkat çekerek, ablukanın ülke giriş çıkışlarının engellendiği ağır bir karar olduğunu ambargonun ise, yalnızca malların giriş çıkışının engellenmesi anlamına geldiğini belirtti.
Savaş halinde olan devletlerden birinin, diğer ülkenin kıyılarına gemilerin yanaşmasını engelleyerek, o ülkeye başta yaşam malzemeleri olmak üzere, her türlü yardımın kesilmesini amaçlayan ilkel bir savaş yöntemi.
Ya da bir başka tanımla, bir yeri ele geçirmek için oranın dört bir yanının kuşatılması anlamını taşıyor. Abluka tanımlanırken “topyekûn cezalandırma” ve “Ortaçağ kuşatması” gibi kavramlar da kullanılıyor.
Ambargo ise, ekonomik yaptırım/kısıtlama anlamına geliyor
Siyasi ya da askeri sebeplerle, bir devleti cezalandırmak ve baskı yapmak için o ülkeye ithalat ve ihracatın durdurulması anlamını taşıyor. Amaç, mal giriş ve çıkışını yasaklayarak o ülkeyi ekonomik açıdan zor duruma düşürmek. Bu maksatla uygulanan ambargoya, 1982 yılında ABD’nin Sovyet Rusya’ya tabii gaz boru hattını inşa için gerekli malzeme ihracatını önlemesi örnek olarak verilebilir.
Yani İsrail’in Filistin’e uyguladığı abluka kaldırılmadıkça, Gazze şeridinin yeniden inşası mümkün görünmüyor.
Dünya kamuoyu artık Gazze’ye uygulanan ablukanın yol açtığı insanlık dramının ve İsrail’in haksız uygulamalarının bir son bulmasını istiyor.