İsrail'deki Arap partilerinin liderleri Salı günü, Ortak Liste ittifakı aracılığıyla 27 Ekim'deki Knesset seçimlerinde Başbakan Benjamin Netanyahu'yu devirmek için çalışacaklarına dair söz verdiler.

Kuzeydeki Hayfa kentinde düzenledikleri basın toplantısında, Arap ülkelerinin katılımının artmasının Netanyahu ve sağcı koalisyonunun yeni bir hükümet kurmasını engelleyebileceğini vurguladılar.

Ancak alternatif bir hükümetin mutlaka kendi beklentilerini karşılamayacağının da farkındaydılar.

Konferans, Ortak Liste lideri ve Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe (Hadash) lideri Yusuf Ceberin'i; ittifakın parlamento bloğu başkanı ve Değişim için Arap Hareketi (Ta'al) lideri Ahmed Tibi'yi; ve Ulusal Demokratik Meclis (Balad) partisinin lideri Sami Ebu Şehadeh'i bir araya getirdi.

Bu üç parti Ortak Listeyi oluşturmaktadır.

İsrail'in 10 milyondan fazla olan nüfusunun yaklaşık %20'sini Arap vatandaşlar oluşturmaktadır.

Yüksek katılım, Netanyahu'nun görevden alınmasını sağlayacaktır.

Jabareen, ittifakın kamuoyu yoklamalarında ivme kazandığını ve 27 Ekim'de "10 veya daha fazla sandalye" kazanmayı umduğunu söyledi.

"Arap toplumumuzda katılımın artması, Netanyahu hükümetinin devrilmesini sağlayacaktır," dedi.

İttifakın uluslararası alandaki varlığını güçlendirme sözü verdi ve Arap vatandaşlarının ve Filistin halkının haklarını savunmak için etkili kurumlar ve hükümetlerle işbirliği yapacağını belirtti.

“Ortak Liste’nin halkımız için şiddet ve suçtan, ev yıkım politikalarından ve genç kadın ve erkeklerimiz için sosyal ve ekonomik konularda ve onurlu ve güvenli bir geleceğe sahip olma haklarını savunmada bir güvenlik ağı olmasını istiyoruz,” dedi.

Jabareen ayrıca Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya, kiliselere ve rahiplere yönelik saldırılara karşı korunma çağrısında bulundu.

Aşırı sağcı hükümete alternatif sunmak isteyen herkesin bu konularda ittifakla işbirliği yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

'İki kötülükten daha az kötü olanı'

Tibi, Ortak Liste'nin Netanyahu'nun geçici bir hükümette başbakan olarak kalmasını engellemek ve alternatif bir yönetimin yolunu açmak için çalışacağını söyledi.

"Herhangi bir alternatif hükümetin hayalimizdeki hükümet olmayacağının farkındayız, ancak kötü ile daha kötü arasında bir seçim yapmak zorundayız," dedi.

“Bugünkü en önemli ve acil görevimiz, Netanyahu, (Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar) Ben-Gvir ve (Maliye Bakanı Bezalel) Smotrich hükümetini devirmek ve iktidarda kalmalarını engellemektir.”

Tibi, güçlü bir Ortak Liste'nin üç lideri görevden uzaklaştırmanın garantisi olduğunu belirterek, ittifakın kamuoyu anketlerinde dokuz sandalye kazandığını kaydetti.

Arap seçmen katılımının giderek artmasına rağmen, bunun hükümeti devirmek için yetersiz kaldığını söyledi.

Anket sonuçlarındaki değişimlerin, Netanyahu'nun Ortak Liste olmadan yenilemeyeceğini gösterdiğini savunan Netanyahu, ittifakın kazanacağı ek sandalyelerin siyasi durumu değiştirmenin bir yolu olduğunu belirtti.

Tibi ayrıca, Arap evlerinin yıkımını kolaylaştıran Kaminitz Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için diğer siyasi güçlerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

“Kararlıyız ve bu aşırılıkçı hükümeti devirmek isteyen herkese elimizi uzatıyoruz,” dedi. “Alternatif hükümet hayalimizdeki hükümet olmasa da, değişimi sağlamak için iki kötülükten daha az kötü olanı seçiyoruz.”

'Güçlü bir Ortak Liste'

Abu Shehadeh, işçiler, doktorlar, şoförler, çalışanlar ve öğrenciler de dahil olmak üzere Arap vatandaşlarının zulümle karşı karşıya kaldığını belirterek, bu tür ihlallere son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Ortak Liste'nin anketlerde ciddi ve istikrarlı bir ilerleme kaydettiği doğru ve bu iyi bir şey, ancak yeterli değil,” dedi. “Her köyde ve şehirde halkımızı her gün dinliyoruz ve herkes değişim talep ediyor.”

Güçlü ve etkili bir Ortak Liste, Netanyahu, Smotrich ve Ben-Gvir'in yeniden iktidara gelmesini engellemek ve Arap toplumunu korumak için şarttı, diye ekledi.

Kamuoyu yoklamaları, Netanyahu'nun bloğu ile eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot liderliğindeki Yahudi muhalefet kampı arasında başa baş bir yarış olduğunu ve her iki tarafın da 120 sandalyeli Knesset'te çoğunluk için gerekli olan 61 sandalyeye ulaşamadığını gösteriyor.

Son anketler, Ortak Liste'nin dokuz, Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi'nin ise beş sandalye kazanacağını öngörüyor.

Yahudi muhalefet partileri ile Arap partileri arasındaki işbirliği, Netanyahu'nun hükümet kurmasını engelleyebilir. Ancak muhalefet partisi liderlerinin çoğu bu tür bir işbirliğini reddederken, Netanyahu ve Eisenkot şu ana kadar Arap partileriyle ittifak olasılığını dışladılar.

Rusya, Kaliningrad’a uzun menzilli radar sistemi kuruyor
Rusya, Kaliningrad’a uzun menzilli radar sistemi kuruyor
İçeriği Görüntüle

Arap milletvekillerinin herhangi bir hükümeti destekleme şartları arasında savaşların sona ermesi, Filistin halkıyla siyasi bir ufuk açılması ve İsrail'in Filistinli vatandaşlarına yönelik ayrımcılığın sonlandırılması yer alıyor.

Kaynak: AA