Sendikalar, yönetimin işçileri Brüksel'deki Forest fabrikasından dışladığını ve çalışmaya başlamalarına izin verilmediğini iddia ederek hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı. 

Audi’nin Brüksel fabrikasında üretim, Temmuz ayında şirketin Q8 e-tron model serisinin üretimini beklenenden önce sonlandırma kararı almasının ardından yaklaşık iki aydır durmuş durumda. Şirket ayrıca, fabrikanın yeniden yapılandırılmasını da gündemine almıştı.

Q8 e-tron modeline olan talepteki ciddi düşüş ve fabrikanın yapısal sorunları nedeniyle bu karar alındı. Eğer modelin üretimi durdurulursa, Brüksel fabrikası tamamen kapanma riski taşıyor. Yeni bir alıcı bulunmazsa, 3.000 işçi işini kaybedebilir. Şirket, Ekim ayı itibarıyla 1.500 işçinin, 2025’te ise 1.100’den fazlasının işten çıkarılabileceğini duyurdu. Kalan işçilerin ise gelecek yılın sonuna kadar işten çıkarılacağı bildirildi.

İşçi ve Yönetim Arasında Gerginlik Tırmanıyor

Bu belirsizlik ve iş kaybı tehlikesi, Audi yönetimi ile işçiler ve sendikalar arasında birçok anlaşmazlığa neden oldu. Protestolar sırasında işçiler, Brüksel fabrikasının önünde lastik yaktı ve 200 araca ait anahtarları ele geçirdi.

Audi Brüksel yönetimi, üretimin Perşembe günü yeniden başlayabileceğini umduklarını açıklasa da sendikalar bu beklentiyi "gerçekçi" bulmadı ve üretime geri dönüşün daha dikkatli planlanması gerektiğini vurguladı.

Güney Afrika'da trafik kazasında bir otomobildeki 8 kişi öldü Güney Afrika'da trafik kazasında bir otomobildeki 8 kişi öldü

Brabant Metal İşçileri Federasyonu (FGTB) Başkanı Najar Lahouari, *The Brussels Times*'a yaptığı açıklamada, "Yönetim, birkaç yatırımcı ile görüştüklerini söylüyor. Ancak burada Audi’nin faaliyetleri sayesinde dolaylı olarak istihdam edilenlerle birlikte toplam 4.000 işçimiz var. Yatırımcılar bu kadar işçiyi istihdam edebilecek mi?" ifadelerini kullandı.

Sendikalar, 16 Eylül Pazartesi günü Brüksel’de bir ulusal protesto düzenleyecek.

Audi'nin Yeniden Yapılandırma Planları

Audi AG Sözcüsü Wolfgang Schmid, Euronews’e yaptığı açıklamada, "Çalışanlara üretimin yeniden başlaması ve mevcut durum hakkında bilgi verdikten sonra, işçiler ve sendikalar işe geri dönmeme kararı aldı. Bu kararı not ettik ve bu hafta fabrikayı açmadık." dedi.

Schmid, üretimin güvenli ve düzenli bir şekilde yeniden başlamasının tüm tarafların yararına olduğunu vurgulayarak, yerel sosyal paydaşlarla iletişimde olduklarını belirtti.

Audi Brüksel CEO’su Volker Germann ise Temmuz ayında yaptığı açıklamada, "Bu kararın duyurulması, henüz kesin bir karar alındığı anlamına gelmiyor. Ancak bu haber, Brüksel’deki çalışanlar ve benim için çok derin bir şekilde hissedildi." ifadelerini kullanmıştı.

Audi AG Çalışma Konseyi Avrupa VW Grup Komitesi Sözcüsü Rita Beck de Audi yönetiminin fabrikanın geleceği için sorumluluk alması gerektiğini belirterek, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması umudunu dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi