Araştırmaya göre her 13 kişiden biri uyandığı andan itibaren şiddetli bir baş ağrısıyla karşılaşıyor.

Güne bu kadar acı verici bir başlangıç ​​yapıyor olmanızın birkaç nedeni olabilir.

Çoğu zaman, sabah baş ağrılarınız aşırı derecede endişelenecek bir şey değildir. Bunlar, önceki gece yediğiniz bir şeyden kaynaklanabilir.

Ancak bunları sık sık yaşıyorsanız mutlaka bir pratisyen hekimle konuşmalısınız.

İşte pek de iyi olmayan sabahlarınızın bazı potansiyel nedenleri.

1. Uyku apneniz var

Cedars-Sinai nöroloğu Nasima Shadbehr'e göre kronik sabah baş ağrıları genellikle migren veya gerilim baş ağrısıdır.

Korkutan rapor! Türkiye'de her 15 dakikada bir kişi inme nedeniyle hayatını kaybediyor Korkutan rapor! Türkiye'de her 15 dakikada bir kişi inme nedeniyle hayatını kaybediyor

Migren genellikle başınızın bir tarafında zonklayan bir ağrının yanı sıra ışığa karşı hassasiyet veya mide bulantısı gibi belirtilerle birlikte hissedilir.

Gerilim baş ağrıları, başınızın etrafında sıkı bir baskı hissi yaratma eğilimindedir. Dr. Shadbehr'e göre anksiyete veya depresyondan muzdaripseniz bu durumu yaşama olasılığınız daha yüksek.

Nörolog, ne tür baş ağrınız olursa olsun, Self'e bunun uyku apnesinden kaynaklanabileceğini söyledi; bu, uykunuzda nefesinizin durup başladığı zamandır.

Yalnız uyursanız, sizde olduğunu bilmek zor olabilir. Ancak yanınızdakikişi nefesinizin kesildiğinden, homurdandığınızdan veya boğulma sesleri çıkardığınızdan ve yüksek sesle horladığınızdan şikayet ediyorsa , büyük ihtimalle sizde de bu sorun vardır.

NHS, uyku apnesinden muzdarip olduğunuzu gösteren diğer işaretlerin şunları içerdiğini söylüyor:

-Uyumasına rağmen gün içinde çok yorgun hissetmek

-Konsantre olmakta zorlanmak

-Ruh hali değişimleri yaşamak

-Uyandığında başın ağrıması

Bu nefes alma tuhaflığının başınızı ağrıtmasının nedeni nedir?

Spor nöroloğu Vernon Williams'a göre, oksijen eksikliği kafadaki basıncın artmasına ve bu da baş ağrısına yol açabilir.

2. Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz

Sabah baş ağrısına neden olabilecek bir diğer gece alışkanlığı da diş gıcırdatmadır.

Birçoğumuz bunu yaptığımızın farkına bile varmayacağız ve aynı şey uyurken de geçerli.

Bu alışkanlık çenenizde çok fazla gerginlik yaratabilir ve bu da sabahları şiddetli bir baş ağrısına neden olabilir.

NHS'ye göre diş gıcırdatmanın belirtileri şunları içerebilir:

Yüz, boyun ve omuz ağrısı

Temporomandibular bozukluk adı verilen bir duruma yol açabilen ağrılı bir çene

Aşınmış veya kırılmış dişler

Baş ağrısı

Kulak ağrısı

Rahatsız uyku

3. Kötü uyuyorsunuz

Dr Shadbehr, "Uyku ile baş ağrısı arasında ayrılmaz bir ilişki var. Kötü uyku kalitesi baş ağrısına neden olabilir ve iyileştirilmiş uyku kalitesi baş ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir." dedi.

Stres, kaygı ve depresyondan alkol, kafein ve nikotine veya rahatsız bir uyku ortamına kadar, zayıf uykunuza ve uykusuzluğunuza neden olabilecek pek çok şey vardır .

NHS, her gün aynı saatte yatıp kalkmanızı, yatmadan önce telefonunuz yerine kitap okuyarak veya banyo yaparak dinlenmenizi, düzenli egzersiz yapmanızı ve yatak odanızın karanlık olduğundan emin olmanızı önerir.

Uyku alışkanlıklarınızı değiştirmenin çok az etkisi varsa veya aylarca günlük yaşamınızı etkileyecek derecede uyku sorunu yaşıyorsanız bir pratisyen hekimle görüşmelisiniz.

4. Çok fazla ağrı kesici kullanıyorsunuz

Dr. Shadbehr'e göre reçetesiz (OTC) ağrı kesici ilaçları çok sık veya çok uzun süre kullanmak, aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrılarına neden olabilir.

Baş ağrısıyla uyanmak, vücudunuzun gece boyunca ilaçlardan çekilmesi nedeniyle ilaçlarınızı aşırı kullanmanız anlamına gelebilir.

Bunlardan kaçınmak için Dr. Shadbehr, reçetesiz satılan ağrı kesicilerin ayda en fazla 10 gün veya haftada birkaç kez kullanılmasını tavsiye etti. Yavaş yavaş bunları bırakma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuz size yardımcı olabilir.

5. Yediğiniz veya içtiğiniz bir şey

Journal of Headache and Pain dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre gıda alerjileri ve hassasiyetleri migreni tetikleyebilir.

Nutrients dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir araştırma, işlenmiş gıdaların, işlenmiş etin, kırmızı şarabın ve yıllanmış peynirin hepsinin yaygın suçlular olduğunu ortaya çıkardı.

Kahve aynı zamanda sabah baş ağrınızın da nedeni olabilir. Eğer gün içerisinde her zamanki kadar enerji almıyorsanız, vücudunuz geceleri çekilme sürecine girebilir. Bu, öğleden sonraları kahveyi bırakmanın ve kafeinden kaçınmanın bir işareti olabilir.

6. Kaygılı veya depresyondasınız

Anksiyete veya depresyondan muzdarip olmak, sabahları da dahil olmak üzere baş ağrılarına daha yatkın olmanıza neden olabilir.

Dr. Shadbehr'e göre bu ilişki diğer tarafa da gidiyor; çünkü migrenden mustarip kişilerin depresyon veya anksiyeteye yakalanma olasılıkları daha yüksek.

NHS rehberinde, depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız bir pratisyen hekimden yardım aramanın önemli olduğu belirtiliyor. Ayrıca kaygının günlük yaşamınızı etkilemesi veya sıkıntı yaşamanıza neden olması durumunda da yardımcı olabilirler.

7. Beyin tümörüne sahip olma ihtimaliniz çok küçük

Sabah baş ağrılarınızın bir beyin tümörü veya kitlesinden dolayı beyninizde artan basınçtan kaynaklanma ihtimali çok düşüktür.

Uyandığınızda başınızın ağrımasının nedeninin bu olması çok nadirdir ve yaşadığınız tek semptom bu değildir.

Kaynak: thesun

Editör: Haber Merkezi