Pınar Karahan/ Özel

Eatron şirketinin kurucu ortaklarından olan Genç, "Enerji yoğunluğu daha az ama orta segmentli araçlar için tuz batarya üretimi için yeterli" dedi.

Lityum kıtlığı ve çevresel etkileri

Son yıllarda elektrikli otomobil üretiminin artmasıyla birlikte lityum kıtlığı ve çevresel etkileri de gündeme geldi. Lityum, batarya üretiminde kullanılan en önemli malzemelerden biri. 

Ancak lityumun üretimi, yüksek enerji tüketimi ve çevresel kirliliğe neden oluyor.

Kuveyt Türk’e ‘Türkiye'nin En İyi İslami Bankası’ ödülü Kuveyt Türk’e ‘Türkiye'nin En İyi İslami Bankası’ ödülü

Tuz bazlı bataryalar

Tuz bazlı bataryalar, lityum bazlı bataryalara göre daha az enerji yoğunluklarına sahip. Ancak maliyetleri daha düşük ve çevresel etkileri daha az.

Bataryalarda lityumun yerini tuz alabilir mi?

Eatron'un Kurucusu Umut Genç, tuz bazlı bataryaların özellikle orta segmentli araçlar için uygun olduğunu söyledi. "Enerji yoğunluğu daha az ama orta segmentli araçlar için yeterli" diyen Genç, "Bu sayede lityum gibi maddeye bağımlılık azalacak" dedi.

Eatron'un yazılımları

Dr. Umut Genç, Eatron ile seri üretim araçlar için güvenli yapay zeka (Automotive Safe AI) tabanlı akıllı yazılım ürünleri geliştiriyor. Şirket, özellikle elektrikli araçlar için batarya yönetim sistemi yazılım ürünleri (BMStar) ve otonom sürüş için ise L2+ ADAS sürücü destek yazılım ürünleri (L2Star) sunuyor.

Genç, şirketinin yazılımlarının batarya performansını yüzde 10-25 oranında artırdığını söyledi. "Aynı batarya paketinden yüzde 10 daha fazla enerji verimi alabiliyorsunuz" diyen Genç, "Güvenliği sıkıntılı pilleri önceden tahmin edip yangın olmadan servis edilmesini sağlıyoruz" dedi.

Eatron'un yatırımları

Eatron, 2022 yılında 13 milyon dolarlık yatırım aldı. Şirket, bu yatırımla İngiltere'de bir ofis açtı ve uluslararası pazarlarda da yer alıyor. Genç, Eatron'un Türkiye'nin elektrikli otomobil ekosisteminde önemli bir oyuncu olacağını söyledi.

 

Editör: Pınar Karahan