Suudi Arabistan ile Türkiye 7 Ağustos'ta tahmini 3 milyar dolarlık anlaşmayı imzaladı.

Akıncı İHA'ları hem Suudi Kraliyet Hava Kuvvetleri hem de Suudi Kraliyet Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılacak.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, eğitim, teknik destek ve lojistik hizmetleri de içeren anlaşmayı "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracat sözleşmesi" olarak nitelendirdi.

Anlaşma, "iki ülkenin yüksek teknoloji geliştirme kabiliyetini ilerletmek amacıyla" teknoloji transferi ve ortak üretimi de içeriyor.

Suudi Arabistan, Akıncı üretiminde, ülke içi imalat, montaj ve uçuş testlerinin yanı sıra onarım ve bakım ile yeni sensör ve faydalı yüklerin Suudi sanayi tarafından entegrasyonu da dahil olmak üzere yüzde 70'lik bir 'yerlileştirme oranına' ulaşmayı umuyor.

Avrupa’da temsiliyet krizi! Avrupa’da temsiliyet krizi!

Üç Mutabakat Zaptı 6 Ağustos 2023 tarihinde imzalandı.

Baykar, Akıncı platformunun yerel üretimi için Suudi Arabistan Askeri Sanayii (SAMI) ile bir anlaşma imzalarken, Aselsan ve Roketsan da sensör ve silahların yerel üretimi için Suudi Ulusal Mekanik Sistemler Şirketi (NCMS) ile benzer anlaşmalar imzaladı.

Suudi Arabistan'ın siparişi, daha küçük Bayraktar TB2 platformunu satın alan Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte Türk İHA sistemlerinin satın alınmasına yönelik artan bölgesel eğilimin bir parçasını oluşturuyor.

Bu durum, belki de Çin sistemlerinin güvenilmezliği, zayıf destek ve elektro-optik sistemlerinin zayıf doğruluğu nedeniyle Çin'in bölgesel İHA pazarında daha önce sahip olduğu baskın konumun daha da aşınmasına işaret ediyor görünüyor.

Kaynak: gdh defense