DEMET İLCE / MUHABİR

1. Sahildeki su kıyı şeridinden çok uzakta

Su hattının kıyıdan anormal derecede uzak olması bir tsunaminin işaretidir. Bir yerde bunu fark ederseniz çevredeki herkesi uyarmalı ve koşmalısınız.

2. Yaralar                                                 

Bir yarayla uğraştığınızda, onu daima kalp seviyenizin üzerine çıkarmaya çalışmalısınız. Bu şişliği yatıştırır ve sıvının bölgeden uzaklaşmasına yardımcı olur. Yaranız kalçanızda veya kalçanızdaysa uzanın ve yastıklarla yükseltin. Yarayı kaldıramıyorsanız, onu kalp hizasında veya mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışın.

3. Birisini bilincine döndürmenin kolay yolu

Birini bilincine döndürmeniz gerekiyorsa, onu sırtüstü yatırmalı ve dizlerini göğsüne doğru itmelisiniz. Bu beyne kan akışını sağlayacak ve kişi uyanacaktır. Ancak önce kişinin bacağında veya vücudunda yaralanma olmadığından emin olun. Aksi takdirde durum daha da kötüleşebilir.

4. Arı sokmaları

Eğer arı soktuysanız iğneyi çıkarmanız gerekir. İğneyi deriden çıkarmanın zehri en aza indirdiğine inanılsa da en önemli şey zamanlamadır. İğneyi ister çizin, ister cımbızla çıkarın, ister dışarı çekin, mümkün olan en kısa sürede çıkarmaya çalışmanız gerekir. Bir arı iğnesini kaybettiğinde, diğer arıları bölgeye çeken ve muhtemelen sizi savunmanız dışında sokan bir koku yayar. İğneyi çıkardıktan ve bölgeyi terk ettikten sonra yarayı yıkayın ve soğuk kompres uygulayın. Alerjiniz varsa, bir otomatik enjektörü yanınızda bulundurmaya çalışın ve mümkün olan en kısa sürede acil servisle iletişime geçin.

5. Birinci derece yanıklar

Yüzeysel yanıklar olarak da bilinen birinci derece yanıklar cildinizin yalnızca üst katmanını etkiler. Acı verici olsalar da ciddi değiller. Yanığı soğuk musluk suyu kullanarak soğutmaya çalışın. Tereyağı veya katı yağ kullanmak eski bir halk ilacıdır, ancak bu aslında ısının salınımını yavaşlattığı için yaraya daha fazla zarar verebilir. Su ve karbonatın karıştırılmasıyla yapılan bir macun da yanıktaki ısının salınmasına yardımcı olabilir. Topikal antibiyotiklerden ve çoğu merhemden kaçının, ancak vazelin yaraya günde iki veya üç kez uygulanabilir. İlaç aynı zamanda ağrı ve iltihaplanmaya da yardımcı olabilir.

6. Muzdaki zehirli örümcekler

Gezgin örümcekler, bir inde ikamet etmek veya bir ağı korumak yerine, geceleri orman zemininde dolaştıkları için bu adı almıştır. Gün boyunca termit tepeciklerinin içinde, düşmüş kütüklerin ve kayaların altında ve muz bitkilerinin içinde saklanırlar (bu nedenle “muz örümceği” takma adı).

Müşterilerin alışverişlerinde tehlikeli örümcekler bulduğuna dair hikayeler sıklıkla medyada yer alıyor. Bir anne mağazadan satın aldığı muzun üzerinde garip bir 'kabarcık' keşfetti ve bunun küçük örümceklerden oluşan bir yuva olduğunu fark etti.

7. Göz yaralanmaları

Kirayı geciktiren 7 çocuklu aile sokağa atıldı Kirayı geciktiren 7 çocuklu aile sokağa atıldı

Yaralandığınızda genellikle yapmanız gereken ilk şey yarayı temizlemektir. Ancak gözünüzü incittiğinizde yapmanız gereken en önemli şey gözünüzü kapatıp yardım istemektir. Gözünüzü kendiniz temizlemeye çalışırsanız, kendinize daha fazla zarar verme, muhtemelen kalıcı hasara neden olma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu kuralın ana istisnası kimyasalların gözünüze kaçmasıdır; bu durumda gözünüzü hemen suyla yıkamalısınız.

8. Denizanası sokmaları

Hiçbir şey denizanası sokması kadar plajda güzel bir günü mahvedemez. Yarayı tuzlu suyla durulamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca sıcak su, sirke ile durulayabilir veya yarayı karbonat ve sudan oluşan bir solüsyonla kapatabilirsiniz. Aktif kömür ayrıca denizanası zehrinin dışarı atılmasına da yardımcı olabilir. Denizanası sokmalarını tedavi etmek için idrarın kullanılabileceğine dair popüler şehir efsanesini duymuş olabilirsiniz. Gerçekçi olmak gerekirse, idrarda genellikle zehri etkisiz hale getirecek yeterli asit bulunmaz. İdrarın ağrıyı azaltabileceği iddiaları olsa da sıcak su da bir o kadar etkilidir.

9. Kıymıklar

Kıymıklar mikroplarla doludur ve açık cildi kolayca enfekte edebilir; bu nedenle onlarla uğraşırken daima steril kalmayı unutmayın. Eğer kıymık tamamen cilde gömülmüşse, önce bölgeyi antiseptikle temizlemeli, ardından kaynar su ile sterilize edilmiş bir iğne ile kıymığı yerinden çıkarmalısınız. Yerinden çıktıktan sonra kıymığı cımbızla çıkarabilirsiniz. Daha sonra bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.

10. Solunumun engellenmesi

Birisi nefes almayı durdurduysa, genellikle solunum yollarında bir miktar tıkanıklık vardır. Kişiyi sırtüstü çevirin, ağzını kontrol edin ve nefes almayı engelleyebilecek her şeyi, hatta sıvıları çıkarın. Hava yolunu açmak için başınızı eğin ve çenenizi kaldırın, elinizi başınızın üst kısmına veya alnınıza yakın bir yere koyun. Alternatif olarak, parmaklarınızı çenenin altına yerleştirerek ve boynu hareket ettirmeden alt çeneyi yukarı doğru iterek ağzınızı açarak "çene itme" adı verilen hareketi gerçekleştirebilirsiniz. Bu, dili hava yolundan uzaklaştırır ve hava tıkanıklığının azaltılmasına yardımcı olur. Bundan sonra, hava yolları açılıncaya kadar başınızı eğerek hareket ettirin.

11. Yara izleri

Yaralandığınızda kötü bir yara izi kalacağından endişelenebilirsiniz ancak yara izinin oluşmasını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Kabartma tozu, yara izinin oluşmasını önlemeye yardımcı olan, sertleşmiş kabuğu giderebilen ve hatta enfeksiyonu önleyebilen dezenfektan özelliklere sahiptir. Bir yara izini karbonatla tedavi ederken yaranın açık havaya maruz kalmasına izin vermek de önemlidir. Ayrıca kabartma tozu su ile karıştırılarak antiseptik de oluşturulabilir.

Editör: Demet İlce