DEMET İLCE / MUHABİR
Bilim adamları, mastektomi ve rekonstrüktif ameliyatlar geçiren meme kanseri mağdurlarına hislerini geri kazandırabilecek "biyonik göğüsler" geliştiriyorlar.
ABD'de her yıl 100.000'den fazla kadının meme kanserini tedavi etmek ve hastalığın geri dönmesini durdurmak için veya genetik meme kanseri riski yüksek olan kişilerde önleyici tedavi amacıyla memelerinden biri veya her ikisi ameliyatla alınıyor.
Mastektomiden sonra birçok hasta, vücudun başka yerlerinden alınan implantlar veya dokularla göğüsleri yeniden inşa etmek için rekonstrüktif cerrahiyi tercih eder. Bununla birlikte, bu prosedürün bir parçası olarak göğüs ve meme uçlarındaki sinirleri potansiyel olarak onarma seçeneği ancak yakın zamanda ortaya çıktı. Bu nedenle birçok hasta, göğüslerinde his kaybı ve cinsel tatminde azalma yaşayarak ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir.
Göğüs derisine yerleştirilecek yeni biyonik memenin geliştirme çalışmaları sürüyor. Ancak ekip, cihazın parçalarını önümüzdeki yılın başlarında hastalarda test etmeye başlamak için Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden (NIH) 4 milyon dolar aldı.
Araştırmayı yöneten Chicago Üniversitesi'nden kadın doğum ve jinekoloji profesörü Jinekolog ve Dr. Stacey Lindau,"Gördüğünüz gibi, disiplinler arası bilimin en iyilerini almak ve insanların büyük acı çekmesine neden olan çok temel ama son derece önemli bir sorunu çözmek için hastalarımızla el ele çalışıyoruz." dedi.
Lindau, hastaların mastektomi sonrası rekonstrüktif cerrahi sonrası iyileşme deneyimlerini anlattıklarını dinledikten sonra yeni proje fikrine sahip oldu. Daha sonra sadece cinsel hayatları değil, aynı zamanda günlük sosyal etkileşimleri de sekteye uğradı; örneğin, artık bir arkadaşlarının kucaklamasının sıcaklığını ve baskısını hissedemiyorlardı, dedi.
Ekip, araştırmacıların ilk olarak Frontiers in Neurorobotics dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir makalede tanımladığı yeni biyonik göğüs cihazını tasarlarken, protez elleri olan hastalarda hissi yeniden sağlamak için halihazırda geliştirilmiş olan teknolojiden ilham aldı .
Buradaki fikir, yeniden yapılandırılmış memenin derisinin altına yapay basınç sensörleri yerleştirmektir. Basınçla uyarıldığında bu sensörler, kolun altına yerleştirilen elektrotlara sinyaller göndererek kaburgalar arasında uzanan "interkostal" sinirleri uyarıyor. Bu sinirler daha sonra sinyalleri beyne iletir ve burada duyu olarak yorumlanırlar.
Önümüzdeki dört buçuk yıl boyunca Lindau ve ekibi, mastektomi ve rekonstrüktif cerrahi geçiren sekiz hastada, interkostal sinirlere elektrik iletebileceklerini doğrulamak için bir kavram kanıtlama çalışması yürütmek üzere NIH fonlarını kullanmayı planlıyor.
Moleküler mühendislik yardımcı doçenti ve Chicago Üniversitesi ekibinin üyesi Sihong Wang yaptığı açıklamada, biyomühendislerin aynı zamanda göğüs dokusuna benzer yumuşak, esnek polimer malzemelerden yapay basınç sensörleri geliştirdiklerini söyledi . Ayrıca sensörlerin vücuda yerleştirildikten sonra zararlı bir bağışıklık tepkisini tetiklemeyeceğinden emin olmanın yolları üzerinde de çalışıyorlar.
Lindau, bu çabaların başarılı olması durumunda ekibin esnek sensörleri ve elektrotları hastalarda test edilebilecek bir cihazda birleştirmeyi planladığını söyledi.
Lindau, "Burada yaptığımız çalışmanın, insanların duyusal fonksiyon kaybı yaşadığı diğer birçok sağlık durumuna uygulanabileceğine inanmak için her türlü nedenimiz var" dedi.