Pınar KARAHAN - Muhabir
İsrail - Filistin savaşının altında yatan doğal gaz yatakları
7 Ekim 2023 Cumartesi günü Hamas’ın “El-Aksa Operasyonu” nu başlatması ve İsrail kentlerine sızması, saldırılar yapmasıyla birlikte İsrail-Hamas çatışması başladı.
İsrail Gazze’yi bombalıyor, yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Gazze’de kelimenin tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşanıyor. İsrail Gazze’ye elektrik, su, yakıt, ilaç hiçbir şey vermiyor. Bu arada da kuzey Gazze sınırına tankı topu yığan İsrail kara harekatına başladı.
Gazzelileri gözlerinin içine bakarak katledişini tüm dünya olarak izlediğimiz şu günlerde son 17 yıldır abluka altında olan Gazze’nin yıllar içinde elektrik ve suda nasıl İsrail’e mahkum bırakıldığını ve elbette bir de doğal gaz meselesi var ki bu bitmek bilmeyen savaşın altında yatan asıl nedenin Gazze’nin açık deniz alanındaki doğal gaz rezervleri olduğu da tartışma konusu.
Filistin için 15 yıllık enerji güvenliği
Gazze Açık Deniz Gaz Sahası, Gazze Şeridi kıyısından 30 km açıkta bulunan iki doğal gaz rezerv alanından oluşuyor. Gaza Marine One ve Gaza Marine Two olarak da bilinen bu gaz sahaları, 1999 yılında British Gas Grubuna doğal gaz sahaları için bölgeyi araştırmasına izin verdiğinde keşfedildi. Bu bölgede keşfedilen güvenilir gaz rezervinin yaklaşık 38 milyar m3 olduğu belirlendi.
Uzmanlar bu doğal gazın Filistin’in 15 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağı gibi satışından gelir elde edilmesine de imkan tanıyacağını açıklamıştı.
İsrail'in Gazze savaşının altında yatan nedenlerin doğal gaz yatakları olduğu iddiası, birçok uzman tarafından destekleniyor. İsrail, Gazze Şeridi'nin deniz yetki alanlarında doğal gaz arama çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmalar, İsrail'in enerji güvenliğini sağlama ve ekonomik büyümesini destekleme hedefiyle yapılıyor.
İsrail'in Gazze Savaşı ve BP'nin Türkiye'den Çekilmesi: Doğal Gaz İddiaları
BP'nin Türkiye'den çekilmesinin bu iddiayla bağlantılı olabileceği düşünülüyor. BP, 111 yıldır Türkiye'de akaryakıt dağıtımı, rafineri ve doğal gaz arama gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.
Şirketin Türkiye'deki faaliyetlerinin önemli bir kısmı BP Petrolleri A.Ş. ve BP Turkey Refining Limited şirketleri Petrol Ofisi Grubu’na devrettiğini açıkladı.
BP’nin ana hissedarı Vitol, Hint enerji şirketi Reliance Industries'in bir yan kuruluşudur. Reliance Industries, Infosys'in önemli bir müşterisidir.
Bu bağlantılar, BP'nin Türkiye'den çekilmesinin, Infosys ile olan ilişkisi ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.
Gelelim Infosys şirketine, Infosys şirketi İngiltere başbakanı Rishi Sunak'ın eşi Akshata Murthy'nin babasına ait. Sunak’ın eşi Akshata Murthy, The Guardian gazetesine göre kendisi kraliçeden daha zengin! Bu zenginlik eşinden değil babası Hint teknoloji devi Infosys'in kurucu ortağı N.R. Narayana Murthy’den geliyor.
Yani, Rishi Sunak'ın Gazze savaşını durdurmak istememesi iddiası, Hint teknoloji devi Infosys'in kurucu ortağı N.R. Narayana Murthy İngiltere Başbakanın kayınpederi olmasıyla ilişkilendiriliyor.
Infosys, İsrail'in Gazze'deki doğal gaz aramalarına izin veren şirketlerden biridir. Sunak'ın bu savaştan kişisel olarak kazançlı çıkabileceği düşünülmektedir.
İsrail'in Gazze'ye işgalinin altında Hamas değil, Gazze'deki gaza istiyorlar..
Siyonist bazı şirketler Gazze'deki doğal gaz aramalarına izin verdiler bu şirketlerin aralarında Britanyalı BP şirketi var.
İngiltere Başbakan'ın kayınpederinin şirketi İnfosy, 23-24 Ekim'de İsrail'in Gazze ve çevresinde gaz arama izni verdiği petrol devi BP'den 1,5 Milyar dolarlık iş aldı.
Bu iddialar, İsrail'in Gazze savaşının ve BP'nin Türkiye'den çekilmesinin arkasında doğal gaz yataklarının olduğunu öne sürmektedir.
Bu iddialar doğruysa, İsrail'in Gazze savaşının arkasında, doğal gaz çıkarımı amacıyla yürütülen bir plan olduğu söylenebilir. Bu planın, İsrail'in enerji güvenliğini sağlama ve ekonomik büyümesini destekleme hedefiyle yapıldığı düşünülüyor.
Nitekim, İsrail'in Gazze savaşının arkasındaki nedenler ne olursa olsun, bu savaşın insani bir trajedi olduğu açıktır. Bu savaşta binlerce insan öldü ve yaralandı. Savaş, Gazze Şeridi'ndeki yaşam koşullarını daha da kötüleşiyor.