Vücudunuzun kalbinizi, beyninizi, cildinizi, saçınızı ve tırnaklarınızı sağlıklı tutmak için yeterli miktarda demire ihtiyacı vardır. Eksikliği vücudunuzun tüm sistemini bozabilir. Sizi huzursuz, asabi, yorgun ve zayıf yapabilir.

Demir vücutta hemoglobin kaybında önemli bir rol oynar. Hemoglobin vücudun her yerine oksijen sağlar. Demir aynı zamanda enerji ve bağışıklık için de önemlidir. Vücutta demir eksikliği olduğunda birçok belirti ortaya çıkar.

SÜREKLİ YORGUN HİSSETMEK

Yeterince uyuduğunuz halde kendinizi yorgun veya halsiz hissediyorsanız demir eksikliği sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Demir eksikliği nedeniyle vücuda oksijen yeterince sağlanamadığı için hemoglobin düzeyi düşmeye başlar. Bu yorgunluğa neden olur. Demir eksikliği kalp atış hızınızı artırabilir.

CİLT SARARMASI

Yüzünüzün sarı olması kanınızın eksik olduğu anlamına gelir. Derinin, tırnakların ve dudakların sararması demir eksikliğini gösterir. Hemoglobin düşük olduğunda oksijen yeterli doku ve organlara ulaşamaz ve solgunlaşmaya başlar.

SIK SIK NEFES ALMADA ZORLUK

Kısa bir süre yürüdükten sonra, hatta otururken dahi nefes darlığı hissediyorsanız demir eksikliği sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Çünkü kanınızdaki oksijen azalmaya başlar ve nefes almak zorlaşır.

BAŞ AĞRISI

Baş ağrısı sıklıkla demir eksikliğinin belirtileridir. Bunun nedeni demirin oksijenin beyninize düzgün şekilde ulaşmasını engellemesidir. Bu oksijen tıkanıklığı baş ağrısına ve baş dönmesine neden olur.

SOĞUK ELLER VE AYAKLAR

Bazı kişilerin elleri ve ayakları genellikle soğuktur ve bu da kendilerini çok rahatsız hissetmelerine neden olabilir. Demir eksikliği nedeniyle kan dolaşımınız iyi değil. Böyle bir durumda eller ve ayaklar sıcak havalarda bile soğuk kalır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ

Demir eksikliği sadece fiziksel değil zihinsel sağlığınızı da etkiler. Hafızanız zayıflıyor ve konsantre olmakta zorlanıyorsanız bunun nedeni demir eksikliği olabilir.

3 yaşındaki çocukları bir gecede 'psikotik' hale getiren gizemli sendrom 3 yaşındaki çocukları bir gecede 'psikotik' hale getiren gizemli sendrom

NE YAPMALI?

Öncelikle bir doktora görünmelisiniz. Ancak demirin ana kaynağı beslenmenizdir. Diyetinizde yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru meyveler, tam tahıllar vb. tüketin. C vitamini ve kalsiyum açısından zengin besinler de faydalı olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ