Celal Topçu - Diriliş Postası 

Türkiye yüksek teknoloji merkezi olacak Türkiye yüksek teknoloji merkezi olacak

7 futbol sahası büyüklüğünde alanı tarayan türbin, tek başına 36 bin hanenin elektriğini üretebiliyor. 260 metrelik rotor çapına ve 53.000 metrekarelik tarama alanına sahip olan türbin, yılda 72 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretmeyi hedefliyor. Bu da 22.000 ton kömürün yakılmasını ve 59.000 ton karbon emisyonunun salınmasını önleyeceği anlamına geliyor.

DongFang, geçen yılın Ekim ayında dünyanın en güçlü rüzgar türbini olarak iki model tanıtmıştı. Şirket, bir yıldan kısa bir süre sonra kurulumu başarıyla tamamladı. 

Çin'de 18 MW'lık türbine sahip tek şirket DongFang değil. MingYang Smart Energy şirketi de rüzgarlı günlerde 20 MW güç çıkışını geçebilecek 18 MW'lık bir türbin tanıtmıştı. Aynı şirketin 22 MW'lık türbin üretme planı da bulunuyor. 

Ancak DongFang, şimdiye kadar devreye alınan en güçlü rüzgar türbininin sahibi durumunda. Daha önceki rekor, Çin'in Three Gorges Energy şirketine ait Goldwind tarafından üretilen 16 MW'lik türbine aitti.

Çinli şirketler rüzgar türbinlerinde ardı ardına rekorlar kırarken, Batılı üreticiler bu yarışa girmiyorlar. Daha önce rekoru elinde bulunduran Avrupalı üretici Vestas'ın 16 MW'ın üzerinde türbin inşa etme planı yok. General Electric'in popüler Halide serisi rüzgar türbinlerinin 17-18 MW'lık versiyonunu yapma fikri bulunuyordu. Ancak bu yılın başlarında şirket, offshore işlerindeki kayıpları gerekçe göstererek ve işletme sermayesini yeni ürünler geliştirmek yerine birikmiş siparişleri karşılamaya odaklayarak planları rafa kaldırdı.

Çinli Sany'nin 30 MW'lık dev rüzgar türbini kanatlarını test edeceği de bildiriliyor. Bu gelişmeler, Çin'in rüzgar enerjisi sektöründe öncü konumunu pekiştirdiğini gösteriyor. 

Editör: Celal Topçu