DEMET İLCE / MUHABİR

Bir uzman, Çin'in doğusundaki 2.200 yıllık süslü bir mezarın, Çin'in biçimlendirici Savaşan Devletler döneminde üstünlük için yarışan yedi güçlü krallıktan biri olan Chu eyaletinin hükümdarına ait olabileceğini söyledi.

Resmi devlet haber ajansı Xinhua tarafından aktarılan Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi (NCHA) yetkililerine göre mezar, Chu eyaletinde şimdiye kadar bulunan en büyük ve en karmaşık mezardır ve dönemin koşullarına daha fazla ışık tutacaktır.

Ekran Görüntüsü 2024 04 27 123222

Arkeologlar son dört yılını Çin'in Anhui eyaletindeki Huainan şehrinin yakınında bulunan Wuwangdun'daki mezarı kazarak geçirdiler. Xinhua'ya göre arkeologlar, cilalı eserler, bronz ritüel kaplar ve müzik aletleri dahil olmak üzere 1.000'den fazla kültürel eserin yanı sıra 1.000'den fazla yazılı karakterin yazılı olduğu merkezi bir tabut ortaya çıkardılar.

Radyokarbon tarihlemesi ve diğer analizler, mezarın, Qin devletinin etkisi altına girdiği MÖ 220 civarındaki Chu devletinin geç evresine tarihlendiğini gösteriyor.

Mehmet Nuri Ersoy: Son 2 yılda 119 vakıf eserinin restorasyonu tamamlandı Mehmet Nuri Ersoy: Son 2 yılda 119 vakıf eserinin restorasyonu tamamlandı

Qin, Çin'in kraliyet Zhou hanedanını takip eden yedi Savaşan Devlet (Qin, Han, Wei, Zhao, Qi, Chu ve Yan) arasında sonuçta galip geldi ve bunun ardından ülkenin birleşmesi resmi olarak modern Çin'in başlangıcı olarak kabul edildi.

Ekran Görüntüsü 2024 04 27 123205

Geniş mezar

Kazıları yöneten Anhui Eyaleti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü'nden arkeolog Xicheng Gong, Xinhua'ya, mezarın tarihinin feodal Chu sisteminin parçalanmasından önceki kritik bir döneme karşılık geldiğini söyledi.

Gong, "Bulgular Chu devletinin siyasi, ekonomik, kültürel, teknolojik ve sosyal koşullarının genel bir resmini sunabilir" dedi ve aynı zamanda arkeologların Chu'nun birleşik bir Çin'in parçası haline gelen evrimi konusundaki anlayışını da geliştirebileceğini ekledi.

Çin Ulusal Arkeoloji Merkezi'ndeki (NCHA'nın bir parçası) kazılarda yer alan araştırmacı Zhiguo Zhang, arkeologların ortaya çıkarılan kalıntıları korumak için bölgede inşa edilen özel bir düşük oksijen laboratuvarında çalıştığını söyledi.

Geleneksel kayıt önlemlerine ek olarak, ekibin mezar katmanının hassas bir 3 boyutlu modelini oluşturmak için dijital tarama, araştırma ve haritalama kullandığını ve tabutun kapağına yazılan karakterlerin kızılötesi görüntüleme teknolojisiyle kaydedildiğini söyledi.

Ekibin mezarın yalnızca üçte birini kazdığını ve oraya kimin gömüldüğünü henüz belirlemediğini söyledi.

Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Wuwangdun mezarındaki kazı ve koruma çalışmaları eş zamanlı yürütülecek ve mezarın arkeolojik değerinin açık ve kapsamlı bir şekilde ortaya konulması için çeşitli bilimsel ve teknolojik önlemler kullanılacak." dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 04 27 123147

Chu kralı

Ancak mezara gömülen kişinin kimliği tam bir sır olmayabilir; Xinhua raporu yayınlandığından beri bir uzman mezarın muhtemelen feodal Chu eyaletinin kralına ait olduğunu söyledi.

Kazılarda yer almayan Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi'nden arkeolog ve sanat tarihçisi Margarete Prüch, yakın zamanda Kore'ye yaptığı bir geziden döndüğünü ve oradaki akademisyenlerle mezar hakkında görüştüğünü söyledi.

MÖ 202'de Chu bölgeleri, Qin hanedanının halefleri olan Han hanedanının yönetimi altına girdi; ve MÖ 194'te bir başka Han vasal devleti Yan, Kore'nin kuzey kısmının kontrolünü ele geçirmişti. Dolayısıyla bu döneme ait Çin mezarları Kore'de çok önemlidir.

Prüch, WordsSideKick.com'a, mezarın muhtemelen MÖ 262'den 238'e kadar hüküm süren Chu kralı Kaolie'ye ait olduğunun söylendiğini söyledi.

"Bu gerçekten de Chu kültürünün şu ana kadarki en eksiksiz ve en büyük mezarlarından biri. Mezar yapısı ve mezar objeleri olağanüstü ve alana yeni ve taze yaklaşımlar getirecek." dedi.

Mezarın birçok "harika" lake eşyasıyla, özellikle de bir Çin mezarında daha önce bulunmayan lake baş heykelleriyle dikkat çektiğini ekledi.

Muhabir: Demet İlce