Bazı megafauna türlerinin, daha önce düşünüldüğünden çok daha uzun süre varlığını sürdürebilmiş olabileceği ortaya çıktı.
Uzun bir süredir genel kanı, mamutlar, dev tembel hayvanlar ve kılıç dişli kaplanlar gibi geçmişte Dünya’da dolaşan dev memelileri içeren megafaunanın, Holosen’in başında yok olduğu yönündeydi. Holosen, yaklaşık 11.700 yıl önce, son büyük buzul çağının sonunda başlayan günümüz jeolojik çağ olarak biliniyor.
YENİ KANITLAR BULUNDU
Ancak, son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, bu görüşe meydan okuyan fosil kanıtları ortaya koydu. Özellikle yünlü mamutların 4.000 yıl öncesine kadar hayatta olduğunun keşfi, bu fikri sorgulamaya açtı. Şimdi ise araştırmacılar, Güney Amerika’da dev tembel hayvanlar ve deve benzeri hayvanlar gibi diğer megafauna türlerinin yaklaşık 3.500 yıl öncesine kadar hayatta kaldığını gösteren örnekler buldu.
Bu yeni kanıtlar, gezegenin en son büyük hayvan yok oluşuna neyin sebep olduğu konusundaki soruları artırırken, bu olayın tekdüze bir şekilde gerçekleşmediğini de ortaya koyuyor.
İKİ DİŞİN YAŞI ŞAŞIRTTI
Araştırma, Brezilya’daki Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nden jeolog Fábio Henrique Cortes Faria ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Ekip, Brezilya’daki iki farklı fosil alanında (biri Itapipoca’da, diğeri Rio Miranda Vadisi’nde) bulunan farklı megafauna türlerine ait diş kalıntılarını karbon tarihleme yöntemiyle inceledi.
Tarihlendirdikleri sekiz örnek arasından, biri soyu tükenmiş bir Amerika laması türü olan Palaeolama major’a, diğeri ise tapir benzeri bir buruna sahip deve benzeri bir yaratık olan Xenorhinotherium bahiense’e ait iki dişin beklenenden çok daha genç olduğu tespit edildi.
“Elde edilen tarihler, Brezilya’daki megafauna türlerinin en son görülme zamanlarının, orta ve geç Holosen dönemine denk geldiğini göstermektedir,” diye belirtiyor araştırmacılar.
İNSANLARLA YAN YANA YAŞAMIŞ OLMALILAR
Eğer bu hayvanlar Brezilya’da bu dönemde hâlâ yaşıyorsa, o zaman Güney Amerika’ya yaklaşık 20.000 ila 17.000 yıl önce gelen insanlarla yan yana yaşamış olmaları gerekiyor. Bu da, megafaunanın yok oluşuna dair mevcut yorumları sorgulayan, çok daha uzun süreli bir birlikte yaşama sürecini akla getiriyor.
“Güney Amerika’da megafaunanın yok oluşu birçok farklı sebebe, iklim ve çevresel değişimlere ya da bu faktörlerin birleşimine bağlanmıştır,” diye açıklıyor araştırmacılar.