2021 Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? İşte bu sorunun yanıtı... Doğalgaz aboneliği hakkında bilinmesi gerekenlere bu sayfada ulaşabilirsiniz. Yazımızı çevrenizle paylaşmayı unutmayın!
2021 senesi doğalgaz aboneliği için gereken belgeler şöyledir:
Bu belgelerle konutun yer aldığı bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketlerinden birine gidip başvuruda bulunmak mümkündür. Yapılan doğalgaz aboneliği sözleşmesiyle birlikte hat bağlantısı yapılır ve ilk gaz aboneliği böylelikle başlatılmış olur. Apartmanların büyük bir kısmında doğalgaz servis kutusu bulunur ancak böyle bir kutu olmadığı vakit dağıtım şirketleri bu kutuyu bulunduğunuz adrese yakın bir yere konumlandırabilir. Talepte bulunduktan sonra 15 gün içerisinde şirketler bu kutuyu tahsis edip etmeme kararını müşterilerine bildirirler.
Doğalgaz abonelik ücreti hesabı Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS) üzerinden hesaplanır. Evlerin BBS değerleri genellikle 1-3 arasında yer alır. Yüzölçümü 200 metrekareye kadar olan evlerin BBS değeri 1’dir. 200 metrekareden büyük evlerde her 100 metrekare adına 1 BBS daha eklenir. Abonelik ücreti hesaplanırken ilk BBS adına 656.7 TL tahsil edilir. Sonraki her BBS için bu ücrete 570.5 TL eklenir. Buna %18’lik Katma Değer Vergisi ve %1.896’lık Damga Vergisi eklenince hesap tamamlanır. Buna göre 150 metrekarelik bir evin doğalgaz abonelik bedeli yaklaşık 790 TL tutar. Doğalgaz abonelikleri genellikle ev sahipleri tarafından ödenir ancak bazı durumlarda noter onaylı bir belgeyle kiracılar da bu işi halledebilmektedirler.
Doğalgaz aboneliği için gerekli işlemler şu aşamalardan oluşur:
Abonelik hizmeti veren firmalar genelde çeşitli tesisatçılarla işbirliği yaparak konutlar için gerekli doğalgaz tesisatlarını inşa ederler. Temel hizmet bedellerine ek olarak çeşitli hizmetler de sunan bu firmaların fiyat politikaları kendi aralarında değişir. Doğalgaz aboneliği adına sunulan ek hizmetler için en doğru fiyatları abonelik satın alınacak şirketle temasa geçerek almak mümkündür.
Konut harici yerler için doğalgaz abonelik işlemleri konutlarınkine benzer bir süreç izlenerek halledilir. Konutlar için sunulan belgelere ek olarak şu belgeler de firmalara ibraz edilmelidir:
Hem konutlar için hem de konut dışı yerler için doğalgazın açılması yaklaşık 4-5 gün sürer. Abonelik konutta ikamet eden kişilerden birinin üstüne kayıtlı olmalıdır. Konut dışı yerler için de işletme sahibinin adına doğalgaz abonelik açtırma yapılır. Bir başkası adına gaz ve elektrik kullanmak kanunlar kapsamında suç kategorisine girer.
Kiracılar için doğalgaz aboneliği şu işlemler gerçekleştirilerek açılır:
Doğalgaz aboneliği gerekli evrakların tedarik edilmesi, ödemelerin yapılması ve aşamaların sorunsuz bir biçimde izlenmesiyle birlikte kısa süre içerisinde açılır.