DEMET İLCE / MUHABİR

Angel Şelalesi, 3.212 fit (979 metre) yüksekliğinde ve tabanda 500 fit (150 m) genişliğinde olup, üst üste yığılmış üç Eyfel Kulesi'ne benzer büyüklükte, karadaki en yüksek şelaledir.

Ancak teknik olarak Angel Şelalesi dünyadaki en büyük şelale değil. Bu onur, Grönland ile İzlanda arasında bir okyanus kanalı olan Danimarka Boğazı'nda batan bir su kütlesi olan Danimarka Boğazı kataraktına aittir; bu, dünyanın en büyük, en yüksek şelalelerinin su altında olduğu anlamına gelir.

İspanya'daki Barselona Üniversitesi'nde deniz bilimleri profesörü Anna Sanchez Vidal'a göre bu, çoğu okyanus akıntısını besleyen sıcaklık ve tuzluluk değişimleri nedeniyle mümkün. Danimarka Boğazı, Kuzey Kutup Dairesi'nin iki yanında yer alır ve İskandinav denizlerinden Atlantik Okyanusu'na akan kutup suları için bir huni görevi görür. Ancak okyanusun başka yerlerinde olduğu gibi bu bölgedeki sular da homojen değil.

Q V9Bo Svc Kk M Lc Ar45T Xd C R

Danimarka Boğazı'nın kuzeyinde, soğuk Arktik havayla temas eden yüzey suları, suyun bir kısmı dondukça soğur ve daha tuzlu hale gelir, bu da tuzun donmamış kısımda yoğunlaşmasına neden olur. Soğuk tuzlu su, sıcak sudan daha yoğundur ve bu nedenle deniz tabanına çökerken, daha yumuşak katman yüzeye çıkar. Bu değişim, boğazdan güneye doğru ve Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki Irminger Denizi'ne doğru akan derin, buzlu bir akıntıyı körükler.

Elbette şelalelerde her zaman bir uçurum veya uçurum bulunur ve Danimarka Boğazı da bir istisna değildir. Grönland'ın güney ucuna yakın deniz tabanında 11.500 fitlik (3.500 m) bir düşüş, son buzul çağında, 17.500 ila 11.500 yıl önce buzullar tarafından oyulmuştur. Boğaz boyunca güneye doğru akan dip suları bu damlanın kenarına çarpıyor ve yamacından aşağı dökülerek Irminger Denizi'nin daha sıcak yüzey sularının altına dalan bir çağlayan oluşturuyor.

Temmuz ve Ağustos 2023'te boğaza yönelik bir araştırma gezisine liderlik eden Sanchez Vidal, bilim adamlarının Danimarka Boğazı kataraktı veya taşması olarak adlandırdığı şelalenin kuzeyindeki suların yaklaşık 400 m derinliğinde olduğunu söyledi. Sadece 200 m'lik tabanın yokuştan aşağı aktığını, geri kalanının ise yüzeyde bulunduğunu ve boğazdan kuzeye doğru akan daha sıcak sularla karıştığını söyledi. "Su sütununun yarısı taşıyor ama yarısı taşmıyor" dedi.

Deniz tabanı 11.500 feet alçalsa da taşma daha küçüktür (yaklaşık 2.000 m) yükseklikte veya Angel Falls'un iki katı yüksekliktedir çünkü soğuk ve yoğun sulardan oluşan derin bir havuza iner. İngiltere'nin Southampton'daki Ulusal Oşinografi Merkezi'nde deniz jeosistemleri lideri  Mike Clare, taşmanın etkileyici olduğunu ancak karada bir şelaleye benzemediğini söyledi.

Birincisi, taşma Danimarka Boğazı kadar geniş, bu da deniz tabanının 300 mil (480 kilometre) boyunca uzandığı anlamına geliyor. Clare, "Muhtemelen dikey olarak yaklaşık 2.000 metre aşağıya, Atlantik Okyanusu'nun derinliklerine düşüyor, ancak 500 ila 600 kilometre [310 ila 370 mil] gibi oldukça büyük bir mesafe boyunca düşüyor" dedi. "Gözümüzde canlandırırsak, nispeten düşük eğime sahip bir eğime benziyor."

Ym V Nr Sffyk Shi2 L U Rh9 A D Q

Sonuç olarak, taşma yoluyla aşağı doğru akan su, saniyede yalnızca 1,6 fit (saniyede 0,5 metre) hıza ulaşır; bu, yürüme hızından çok daha yavaştır ve suyun saatte 68 mil hızla düştüğü Niagara Şelalesi'nde kaydedilen hızlardan çok farklıdır. (109 km/s) veya saniyede 100 fit (30,5 m/s).

Clare, "Eğer orada olsaydınız muhtemelen bir yığın şeyin olup bittiğini fark etmezdiniz" dedi.

Sanchez Vidal, aynı durumun su altı çağlayanını ortaya çıkaracak hiçbir işaretin bulunmadığı dalgaların üstü için de geçerli olduğunu söyledi. "Yüzeyde tipik güneşli Arktik koşulları var" dedi ve sıcaklık ve tuzluluk gibi haritalama göstergeleri dışında "uzaydan hiçbir şey göremezsiniz" dedi.

Ama görünüş aldatıcıdır. Danimarka Boğazı'ndan süzülen soğuk sular, Atlantik Okyanusu içinde uzun bir döngü içinde ılık suları kuzeye ve soğuk suları güneye taşıyan, Atlantik Meridyonel Devrilme Sirkülasyonu (AMOC) olarak bilinen hayati bir okyanus akıntıları sisteminin parçasıdır. Soğuk su, Danimarka Boğazı'ndan çıktıktan sonra güneye, Antarktika'ya doğru yolculuğuna devam eder, daha sonra ısınır ve Kuzey Kutbu'ndaki döngüyü tamamlamak için kuzeye dönmeden önce yükselme adı verilen bir süreçte yüzeye çıkar.

Apartmanda iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu imalatına jandarma darbesi Apartmanda iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu imalatına jandarma darbesi

Clare, AMOC'un su moleküllerinden çok daha fazlasını taşıdığını söyledi. Soğuk dip akıntıları oksijeni, besin maddelerini ve organik maddeleri okyanusun derinliklerine enjekte ederek zengin bir derin deniz yaşamı dizisine besin sağlar. Danimarka Boğazı taşması, bu yaşamı destekleyen sistemin temelinde yer alıyor; dolayısıyla "görsel olarak o kadar etkileyici görünmese de, gerçekçi olarak küresel okyanusta oynadığı rol açısından son derece etkileyici bir özellik" dedi.

Sanchez Vidal, ne yazık ki taşkının iklim değişikliği tehdidi altında olduğunu söyledi. Eriyen buzullar ve ısınan okyanuslar sisteme tatlı su pompalıyor ve bilim adamlarının söylediğine göre devrilme noktasına yaklaşmakta olan AMOC'yi yavaşlatıyor. AMOC'nin durması durumunda, Danimarka Boğazı taşmasının "yoğunluğunun azalacağını ve duracağını" söyledi.

Danimarka Boğazı taşması bilinen tek su altı çağlayanı değil. Clare, aslında deniz tabanında, karadaki şelalelere çok daha fazla benzeyen, knickpoint adı verilen özellikler bulunduğunu söyledi. Knickpoint'ler sıklıkla, çökeltileri taşıyan su akışlarının denizaltı kanyonları oluşturduğu kıta kenarlarında meydana gelir.

"Aslında Danimarka Boğazı'nda gördüğümüz akışlardan çok daha hızlılar" dedi ve ekledi "ve alt kısımda, şelalelerdeki dalma havuzlarına benzeyen özellikler var."

Muhabir: Demet İlce