Bal porsuğu, dünyanın en ilginç ve korkusuz hayvanlarından biri olduğundan ve son zamanların en çok konuşulan hayvanlarından biri hâline geldiğinden oldukça merak ediliyor. Bu hayvan ne yer, ne kadar büyük ve ne kadar ağır gibi sorulara da cevap aranmaya başlandı.

Onun hakkında çok fazla yazı okumuş olabilirsiniz fakat bu hayvan hakkında kısaca bir okumanın yeterli olmayacağını bilmelisiniz. Bu da onu daha da ilginç hâle getiriyor.

Adı Bala Düşkünlüğünden Geliyor

Bal porsuğunun Latince adı olan mellivora capensis, "pelerinli bal yiyicisi" anlamına geliyor. Bu küçük ve tatlı hayvanın sırtında hafif gri bir bölge bulunuyor. Bu bölge pelerine benzetildiğinden pelerin kısmı da o kısma atıfta bulunarak verilmiş. Bal kısmıyla da hayvanın bal sevgisine bir gönderme yapılıyor.

Birçok Yere Uyum Sağlayabilir

Bal porsuğu Suudi Arabistan, Sahra Altı Afrika ve Batı Asya'da bulunur ama kalabalık açısından ağırlıklı olarak bulunduğu bölge Sahra Altı Afrika'dır. Sıcak ve serin ortamlara uyum sağlamakta oldukça başarılıdır. Bu hayvanlara Türkiye'de rastlamak mümkün değildir.

Bal Porsuğu Evcilleştirilemez

Öncelikle bu hayvanlar Türkiye'de yaşamaz ama yaşadıklarını varsayalım, yine evcilleştirilmeleri mümkün değil. Ne kadar süre boyunca sizinle kalırsa kalsın, bal porsuğu asla evcilleşmez. O doğası gereği vahşi bir hayvandır. Bu da onu evcil hayvan olarak beslemek için uygun bir hayvan olmaktan çok uzaklaştırıyor.

Bal Porsuğunun Derisi Kalındır ama Ölümsüz Değildir

Bal porsuğunun derisi, oklara ve mızraklara karşı dayanıklı olmasını sağlar ama bu onu kurşun geçirmez yapmaz. En hassas noktası kafatasıdır. Bu kısma ağır darbe aldığında ölebilir. Bir avcı eğer kendisini derisinden yakalarsa bükülerek o durumdan kolayca kurtulup savaşmaya devam edebilir.

Sarı saçlar için yaz bakımı:  5 adımda sağlıklı saçlar Sarı saçlar için yaz bakımı:  5 adımda sağlıklı saçlar

Dünyanın En Korkusuz Hayvanıdır

Bal porsuğu, Guinness Rekorlar Kitabı'na "Dünyanın En Korkusuz Hayvanı" olarak girmiştir. Bunun en önemli sebebi elbette ki tam olarak bir korkusuz olmasıdır. Bir bal porsuğu, kendilerinden çok daha büyük hayvanlarla yüzleşmekten hiçbir zaman çekinmez.

Kokarca Gibi Kötü Koku Yayabilir

Bal porsuğu tıpkı bir kokarca gibi kötü kokular yayabilir. Bu kokuları yayma davranışının altında genellikle kendilerine tehdit olarak gördükleri diğer hayvanları başından savuşturmak gibi amaçlar yatar. Bal porsukları ayrıca kendi bölgelerini işaretlemek için de koku yayabilirler.

Kör Doğarlar

Bal porsukları kör ve çaresiz bir şekilde doğar. Sıklıkla gördüğümüzün aksine bir bal porsuğu ilk doğduğunda tüysüz olur. Anneler yavrularını tek başına büyütür ve yuvalarını da sürekli olarak değiştirir.

Kaynak: HABER MERKEZİ